maandag 12 mei 2014

Verknipt bewijs

Verknipt bewijs, noemt wetenschapsfilosoof Ton Derksen de tapgesprekken op grond waarvan drugscrimineel Hüseyin Baybasin is veroordeeld. Derksen presenteert vandaag zijn boek over dit bewijsmateriaal en was gisteravond al in Brandpunt te zien. 'Op een heleboel manieren is dit de ernstigste zaak die ik heb gehad', zegt de emeritus-hoogleraar van de Nijmeegse Radboud Universiteit. 'Er is zo massief en aantoonbaar gelogen. Ik heb honderd telefoontaps beluisterd, en elke keer weer vond ik manipulaties.'

Derksen behoort voor de verandering nu eens niet tot het legertje plotters dat, niet gehinderd door enige kennis van zaken, al bij voorbaat roept dat Baybasin onschuldig is. Dat zeggen ze alleen maar omdat Baybasin wordt gezien als een belangrijke opponent van Demmink. Derksen deed eerder onderzoek naar onder meer de justitiële dwaling in de zaak van Lucia de Berk en die werd in 2010 alsnog vrijgesproken.

Maar Barracuda vermoedt eerlijk gezegd dat de opvattingen van Derksen in dit specifieke geval minder snel gevolgd gaan worden. Niet omdat Derksen gelijk of ongelijk heeft - er zijn meer mensen die hebben gewezen op al dan niet opzettelijke vertaalfouten - maar omdat er al uitgebreid naar is gekeken. Onder meer door Bart Jacobs, hoogleraar computerveiligheid die in 2009 een onderzoek naar de audiobestanden begeleidde, en concludeerde dat er slechts 'een beperkt aantal onregelmatigheden' waren. Jacobs heeft vooral gelet op audiomanipulatie. De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS), waarvoor Jacobs onderzoek deed, vond de resultaten onvoldoende om de zaak te heropenen.

Jacobs zegt op zijn beurt dat Derksen 'onzorgvuldig gebruik heeft gemaakt van de bevindingen in het audio-onderzoek' van destijds. Op de vermeende manipulatie valt technisch namelijk veel af te dingen. Op de twee meest relevante banden bleken de gesprekken op langzame snelheid te zijn opgenomen, waarbij per kant (!) een monokanaal in een richting was gebruikt en een monokanaal terug. Dit impliceerde dat manipulatie van een spoelenband met een gewone bandrecorder zou betekenen dat zowel het te manipuleren gesprek als een ander gesprek op het andere parallelle monokanaal (dat bovendien in tegengestelde richting wordt afgedraaid) zou moeten worden bewerkt. Probleem is, volgens CEAS, dat het inlassen van gemanipuleerde gesprekken in opnames van de Nederlandse tapkamers technisch tamelijk onwaarschijnlijk is. 

Derksen heeft in principe geen bemoeienis met het aanstaande advies van de Advocaat Generaal Diederik Aben, die al sinds 2011 zelfstandig onderzoek aan het doen is naar die vervalste taps ten behoeve van een herzieningsverzoek voor de Hoge Raad. 'Men zou denken dat hij na al deze jaren wel op de bodem van de beerput moet zijn beland, maar hij wekt meer de indruk dat hij op het deksel zit te wachten tot de rat die hij wel degelijk ruikt uit eigen beweging in de val trapt', aldus Baybasins grootste fan Boudine, die de putlucht blijkbaar helemaal tot aan Zeeland kan ruiken.

Maar wie weet heeft Aben keurig gewacht op het boek van Derksen, want wat Boublog blijkbaar is ontgaan is dat deze Aben zelf heeft aangedrongen op onderzoek naar mogelijke manipulatie van telefoontaps. Aan de andere kant sluit Aben de bemoeienis van Demmink metdeze zaak - en daar gaat het plotters pas echt om - uit. Hij signaleerde al eerder een probleem met de chronologie: het aftappen van Baybasin begon al in 1994, maar minister Sorgdrager (die Demmink de hand boven het hoofd zou hebben gehouden) werd volgens de complottheorie pas in 1997 onder druk gezet. Maar bovenal, schrijft Aben, lijkt het manipuleren van telefoontaps 'een nogal omslachtige manier om Baybasin effectief uit te schakelen, temeer daar onvoorspelbaar was of de Nederlandse rechter een levenslange straf ook zou opleggen. Ook de rechter zou dan in het complot betrokken moeten zijn, en in dat geval was het toch makkelijker geweest om Baybasin meteen al uit te leveren aan Turkije, waar de geheime connecties van Çiller wel raad wisten met iemand als Baybasin.'

Huishoudelijk: Barracuda is een kort weekje weg

15 opmerkingen:

 1. Een filosoof die het grijze gebied heeft herontdekt, om vervolgens zijn boek te promoten, over de rug van onbenullige lezertjes, en kijkertjes . Verwijst deze verkniptheid ook door naar het gevelde het vonnis, is de vraag. Daar hoorde je de man niet over spreken, tijdens zijn 5 minutes of fame in Brandpunt.

  Wie de schoen past, trekke de verknipte schoen aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Barra, keurig betoog. Het enige wat ik mis is een weerwoord voor de vertalingsfouten die er zijn geconstateerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is vreemd dat een crimineel als Baybasin zoveel aandacht krijgt. Zouden ze dat ook hebben gedaan bij Volkert als er vormfouten waren geweest?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wellicht. Er word immers al enige tijd gediscussieerd over of hij wel de (enige) dader was.

   Verwijderen
  2. In opdracht van Demmink natuurlijk.

   Verwijderen
  3. @Dorothy, hoe raad je het.

   Kat (vorige week maandag):
   JORIS DEMMINK GAF OPDRACHT VOOR DE MOORD OP PIM FORTUYN.

   Of mevrouw Storm even een moordenaar voor hem wilde regelen als ze toch met de Gouden Gids bezig was.

   Verwijderen
  4. @ DJ, ik keek even in mijn glazen bol.

   Verwijderen
  5. De complotterts hebben zelf niet eens meer door hoe potsierlijk het is om werkelijk in elke case demmink in te schuiven.
   ook dankbaar weer vandaag in 1 van zijn eigen reaguursels op zijn blog.

   Als demmink zoveel macht heeft, waarom leven kat en dankbaar dan nog? In plaats daarvan gaan de squads wel achter fred de b aan.....

   raar......

   Verwijderen
  6. @markiezet: ik denk omdat ze denken dat ze zo groot zijn dat Demmink zichzelf daarmee teveel verdacht maakt.

   @DJ: Waarom verbaast me die tekst niet?

   Verwijderen
 4. HP De Tijd

  Nu is er een welles-nietes situatie. Israëlische en Amerikaanse tapspecialisten, alsmede Ton Broeders van het Nederlands Forensisch Instituut en hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs bogen zich over de bandjes. Ze vonden te weinig noemenswaardig geknoei om de commissie rechterlijke dwalingen (CEAS) de zaak te laten heropenen.

  Broeders deed volgens Derksen flutonderzoek en Jacobs heeft geen sjoege van telefoontaps. Jacobs op zijn beurt zegt dat Derksen zelf manipuleert om tot gekleurde conclusies te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. " Huishoudelijk: Barracuda is een kort weekje weg"

  Wat ben je aan het doen dan? :-)

  Helemaal niet nieuwsgierig...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Qua pauzemuziekje kan ik de nieuwe Coldplay CD wel aanraden .....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jaja...

  Mocht het ooit zover komen, dan heeft het Amerikaanse leger een strijdplan voor de bestrijding van een zombieaanval. Dat ontdekte het blad Foreign Policy, zo meldden Amerikaanse media vandaag.

  Het document CONOP 8888 dateert van 30 april 2011 en beschrijft tot in detail hoe het leger zombiehordes moet bestrijden en ervoor moet zorgen dat 'niet-zombieachtig menselijk leven' overleeft. Daarbij wordt met alles rekening gehouden: kippenzombies, buitenaardse zombies, vegetarische zombies en zelfs 'boze tovenaarszombies'.

  'Geen grap!'

  De makers van het plan stellen duidelijk in het voorwoord dat het niet bedoeld is als een grap.

  AD

  :)

  BeantwoordenVerwijderen

 8. http://www.motherjones.com/politics/2014/05/guns-bullying-open-carry-women-moms-texas
  https://www.youtube.com/watch?v=8M-zzgjvMRA

  BeantwoordenVerwijderen