dinsdag 27 mei 2014

Trol

Vuiligheid en Justitie zoekt ervaren internettrol, meldden de plotters afgelopen week. 'De kandidaat achterhaalt hoe burgers online praten over het ministerie van Vuiligheid en Justitie (VenJ). Met monitoring- en webcaretool Coosto speurt deze trol naar gesprekken op fora en sociale media, zoals Twitter, Facebook en YouTube.'

Nu heeft Barracuda steeds begrepen dat een trol iemand is die in forums dingen roept die plotters niet willen horen, maar de functie-omschrijving wijst niet eens op een infiltrant of reaguurder. Het zal wel wezen dat veel plotters de vijftig zijn gepasseerd (hoe ouder, hoe gekker) en niets begrijpen van sociale monitoring. Dat is niks anders dan het peilen van sentimenten via Twitter en FeesBoek. Daarvoor wordt onder meer het programma Coosto gebruikt. Dat dit soort onderzoekjes oplevert, waarvoor anders panels en straatenquêtes moeten worden aangewend. Niet dat Barracuda daar nou zo'n hoge pet van op heeft.

Maar wat denken de hoogbegaafde plottertjes weer? Dat ze in de gaten worden gehouden, alsof Vuiligheid en Justitie niet zonder Coosto plotterblogs kan lezen.

Plotters hebben toch al moeite met de perceptie van de wereld om hen heen. Een beetje plotter begint de dag, vaak nog voor het badderen en de Bambix, met het lezen en nog eens lezen van plotterblogs, waarna de rest van de dag wordt besteed aan het zoeken van websites en JoeToebs waar de naam Demmink wordt genoemd ('om 7 minuut 50'). Of ze gaan de hele dag met camera lopen wachten totdat Rutger Castricum zich vertoont op het Binnenhof om hem te ondervragen over...Demmink. En je dan geen moment afvragen of dat wel zo'n nuttige tijdsbesteding is.

Trouwens, het ministerie zal vermoedelijk meer geïnteresseerd zijn in de communis opinio van de Nederlander dan in de hersenspinsels van een paar malloten. Die hangen hooguit ingelijst als moppentrommel in de werkvertrekken van Vuiligheid en Justitie.

12 opmerkingen:

 1. ....maar de functie-omschrijving wijst niet eens op een infiltrant of reaguurder.

  "Je neemt proactief deel aan gesprekken over VenJ-beleidsterreinen, VenJ-organisaties en de VenJ-bewindslieden, en helpt zo het imago van VenJ op te bouwen en beschermen."

  je kan heel de dag stukjes tikken om de boel te verdraaien maar misschien moet je je eens afvragen of dat wel zo'n nuttige tijdsbesteding is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat verdraaien doen jullie zelf. Ik lees hier iets heel anders dan jullie paranoia koppen. Wat denk je van beleidsbesprekken? Er staat nergens dat deze persoon moet gaan reaguren in fora op internet. Dan zou er eerder discussies hebben gestaan.

   Verwijderen
  2. Ik wil opstelten zelfs gratis vertellen wat ik van zijn beleid denk, maar om een of andere reden rent hij steeds weg! ....Beetje vreemd dit!

   Verwijderen
  3. Misschien zit hij niet op jouw input te wachten.

   Verwijderen
  4. Ik vind het eerder vreemder dat Micha en consorten heel roepen als ze wat tegenwind krijgen, dat het dan van de staat betaalde trollen zijn. Ik vind het hooguit amusant en kan er om lachen, maar als ik bij Boudientje de commentaren lees dan vind ik het treurig. Overigens Barra ik ben 51 dank je.

   Verwijderen
 2. Dat is al zo oud. Ieder zich zelf respecterend (commercieel) bedrijf of overheidsdienst heeft een (onder)afdeling webcare. Onderdeel van customer services oid.

  Zoals een bekend gezegde luidt: "Vertrouwen komt te voet en gaat te paard" en het gegeven dat een klacht over iets eerder wordt gedeeld met anderen dan een compliment.

  Dus ja, als je wilt weten wat er speelt / leeft in de samenleving moet je als overheid het gesprek durven aangaan met je burgers. En als de burger twittert, twitter je terug, en als ie facebookt, facebook je terug. Dat is respect tonen voor de burger.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Coosto is vooral monitoring, rapportjes maken en dan beleid bijsturen, bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Een beetje plotter begint de dag [...] met het lezen en nog eens lezen van plotterblogs"

  Jij toch ook? Je spelt ze uit. En ik ook. Alle anti-plotters doen dat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nope, ik bewaar de meeste tot de avonduren.

   Verwijderen
 5. "Wat denk je van beleidsbesprekken? Er staat nergens dat deze persoon moet gaan reaguren in fora op internet. Dan zou er eerder discussies hebben gestaan."

  Dus "proactief deelnemen aan gesprekken" is weer iets anders "reaguren in fora op internet"? Subtiel hoor. Ik zie het scherpe onderscheid niet zo, maar dat zal wel aan mij liggen.

  Mijn mening: ik vind het niet erg dat de overheid dit doet (maar ook niet nodig), mits de betreffende functionarissen zich openlijk bekend maken als representant van zo'n ministerie. Zo niet, dan is het misleiding en propaganda. Ben ik tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 'Gesprekken' is een heel raar begrip in het kader van webcare, en bovenal stond er niks in de advertentie over reageren in sociale media. Stond, want de advertentie is alweer verdwenen. Daarnaast beslaat justitie een dusdanig groot terrein dat het mij simpelweg ondoenlijk lijkt voor een 'webredacteur' om op alle veenbrandjes te negeren.

   Verwijderen
 6. Als er iemand een slechte neus heeft voor trollen, dan is het wel Boe.

  Sterker nog, ze koestert ze jarenlang liefdevol aan heur borst, en is stokdoof en stekeblind voor alle signalen, dat haar lieffies misschien wel eens niet zouden deugen.
  Een Sancho P., een Mr P., ze wilde geen kwaad woord over ze horen, of je ging voorgoed de spambox in.
  Met een beetje boerinnenslimheid zou een mens daarvan kunnen leren, maar zelfs dat vermogen mist ze: nee ze solliciteren bij het ministerie, domme muts.

  BeantwoordenVerwijderen