dinsdag 28 oktober 2014

De Bom

Ze zijn het ook niet gewend, daar in Vlissingen. De plaatselijke media al helemaal niet. 'Verwarde man in Vlissingen heeft mogelijk explosieven' werd 'Man met explosieven in Vlissingen overgebracht naar ziekenhuis', en in dat laatste bericht lezen we een paar regels verder dat 'de man uiteindelijk geen explosieven bij zich bleek te hebben.' De kop had dus moeten luiden: Man zonder explosieven overgebracht naar ziekenhuis. Niettemin was 'Vlissingen in greep van 'bom'.

Blijkt dat de plaatselijke koddebeier moeite had om een jihadist te herkennen. Het begon ermee dat een 23-jarige Middelburger tegen de voordeuren in de Koudekerkseweg trapte. Een motoragent kreeg geen contact met de man. 'De man zeeg ineen en toen de motoragent probeerde te helpen, merkte hij dat de man een vest droeg met harde vlakjes, waaruit draadjes kwamen. De motoragent hield rekening met explosieven, nam afstand en riep versterking in.'

Nadat de man in zijn knie werd geschoten, werd de omgeving binnen een straal van vijftig meter afgezet, de Explosieven Opruimings Dienst opgeroepen, de Forensische Opsporingsdienst en onderhandelaars werden erbij gehaald. Bewoners van de Koudekerkseweg werden door de politie via een megafoon opgeroepen weg te gaan bij de ramen. Vervolgens reed ook nog een robot rondjes om de man.

Intussen lag de man, met de armen geboeid op zijn rug, een rugzak om en een koptelefoon op, hevig bloedend op de stoep. Hij zou al die tijd geen woord hebben uitgebracht.

Koptelefoon? Yep. Zijn verdachte vest bleek een trainingsvest dat verzwaard was met gewichtjes, zoals bij krachttraining wordt gebruikt. De draadjes kwamen uit zijn muziekspeler. Gewoon een iPod dus.

Overstekende omaatjes kunnen de breinaalden in Vlissingen in het vervolg beter thuislaten.

5 opmerkingen:

 1. En hoelang heeft die man eigenlijk neergeschoten op de grond gelegen? Volgens 'de kranten' uren..., het lijkt me dat de politie behoorlijk aan het doordraaien is! In ieder geval paranoia op en top..., en in dit geval 'voorzichtig genoeg zijn?'..., waarvoor? Lol, Nederlandse politieagenten die zomaar beginnen te schieten zonder voldoende informatie... begint behoorlijk gevaarlijk op straat te worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, tel maar na: situatie inschatten, omgeving veilig stellen, explosieven opruimingsdienst inschakelen, die moet de situatie onderzoeken en beoordelen, etc.
   Daar gaat wat tijd in zitten.
   Dat hij neergeschoten is: hij reageerde zelf niet op bevelen van de politie en wilde er van door gaan, naar het schijnt.

   Verwijderen
  2. ....Dat komt natuurlijk door al die kalmeringspillen die agenten tegenwoordig krijgen! ;-)

   Verwijderen
 2. Allemaal wijsheid achteraf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hulde voor de politie! Beter een onschuldige door de knieën geschoten dan een moslim laten lopen. En tenslotte had de man vreemd gedrag, hij was tegen voordeuren aan het schoppen. Al met al was er niet veel aan de hand, maar ik vind het toch goed dat ze alert zijn. Voor het zelfde geld had die verwarde man wèl explosieven bij zich kunnen hebben, en dan met het verwijt komen dat de politie niets doet. Nee, prima gedaan. En doorgaan met deze acties net zolang totdat ze in de moskee begrijpen dat de beschaving zich niet zo makkelijk laat pakken.

  BeantwoordenVerwijderen