woensdag 22 oktober 2014

Uitgekotst

Morgen is het een week geleden dat Wim Dankbaar frontaal de aanval opende op zijn co-auteur en uitgever van Het Verboden Dagboek van Maaike Vaatstra, Hans Mauritz. Het was een grote aanklacht tegen een man die alleen maar geld van Dankbaar heeft geleend, maar nog geen cent heeft uitbetaald, die gezamenlijke bankrekeningen leeg trok en die schuldeisers naar Dankbaar verwees.

Aanvankelijk beweerde Dankbaar dat de inhoud van het boek niet ter discussie stond, maar dat bleek ook al niet waar: Mauritz zou de door hem geclaimde kluisverklaringen van sleutelgetuigen uit het boek niet kunnen overleggen. Dat neemt Dankbaar hem zo kwalijk dat hij de verdere publicatie heeft verboden.

Als door een wesp gestoken kondigde Mauritz vorige week vrijdag aan dat hij op zijn eigen site met een 'over all-reactie' zou komen na overleg met zijn advocaat. De tekst is nu aangepast. 'Novio Media (lees: Mauritz) zal zich niet uiten via het publieke domein omdat de achtergronden van Dankbaars 'Nervous Breakdown' daarvoor te serieus en te persoonlijk zijn.' 'Het kan niet anders dan dat de twee verloren, cruciale rechtszaken als wel de ongemeen felle aanvallen op de persoon van Dankbaar en de treiterijen van het Openbaar Ministerie aan het adres van Dankbaar hem uiteindelijk hebben gebroken.'

Maar daar komt Mauritz natuurlijk niet mee weg. Een jaar geleden was hij ineens een nieuwe ster in het plotteruniversum, nu wordt hij door datzelfde universum uitgekotst, in elk geval door de volgelingen van Dankbaar, die ook wel weten dat de Overveense speurder zich al veel langer in de Vaatstra zaak heeft vastgebeten. Met andere woorden: Hans staat met 0 - 5 achter. Wat niet handig is als je nog meer plotterboekjes wilt verkopen.

En door publiekelijk al die beschuldigingen onbeantwoord te laten, met name over de vermeende 'gelogen kluisverklaringen', zal er natuurlijk geen enkele belangstelling meer zijn voor 'de derde druk in een aanzienlijke oplage', laat staan van de main stream media, die het boek toch al niet serieus namen. Trouwens, het is nog maar de vraag of Mauritz - die naar verluidt op Nibud-niveau leeft - een financier voor die derde druk vindt. Zegt ook zijn voormalige suikeroom Dankbaar: 'Wie gaat dat betalen?'

Barracuda heeft het eerder gezegd: Mauritz is een ongelooflijke bellenblazer: 'Novio Media en Mauritz hebben in overleg met hun advocaat inmiddels actie ondernomen om de schade welke voortvloeit uit de huidige onbezonnen acties van Dankbaar in kaart te brengen en gepaste maatregelen te nemen.' Anders gezegd: er gebeurt helemaal niks.

2 opmerkingen:

 1. Goeie samenvatting:

  Holy smoke!! Nou, ik ben er stil van. Wat een ontluisterende anticlimax. Ik ben m’n vertrouwen in Wim en de onschuld van Jasper niet kwijt geraakt. Hans geloof ik niet meer. Ook geloof ik niet meer in een goede afloop van deze zaak zolang Wim c.s. zich hier mee bezighouden. Teveel verspeeld bij media en publiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mauritz liegt behoorlijk over oplages

  Zo heb ik boekhandel Bergsma in Dokkum gebeld om te vragen hoeveel boeken ze op 10 mei hadden verkocht. Hans had me op de mouw gespeld dat het er rond het middaguur al 22 waren. In werkelijkheid had Bergsma er 2 verkocht. Hans heeft die leugen moeten toegeven. Als excuus hanteerde hij dat hij het gedaan om mij “een positief stukje”op de weblog te laten zetten. Zegt iets over de manupulatieve wijze waarop hij leugens en bedrog hanteert jegens zijn eigen partners.

  Ook heb ik boekhandel Van der Velde in Leeuwarden gebeld, waar Hans 150 boeken in consignatievoorraad zou hebben gebracht. Van der Velde bleek echter van niets te weten.

  Ook de mediacontacten over wie Hans hoog opgaf dat ze absoluut aandacht gingen besteden aan het boek, bleken zelf een veel minder rooskleurig verhaal te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen