vrijdag 17 oktober 2014

Tebizarvoorwoorden

Hans Mauritz en Wim Dankbaar, auteurs van dat nu al onvergetelijke boek over Marianne Vaatstra, zijn geen vrinden meer. Dat vermoedden Dankbaar-watchers al langer en Barracuda had de breuk tussen de Brabantse bellenblazer en de Overveense complotauteur eigenlijk al veel eerder verwacht.

Gisteren kwam de aap dan eindelijk uit de mouw en het drama is nog erger dan verwacht. Mauritz schijnt financieel zo aan de grond te zitten dat Dankbaar nog geen cent van zijn investeringen heeft gezien. Dankbaar heeft de drukgangen van het boek voorgefinancierd voor verreweg het grootste deel, zo’n 25 mille. Hans betaalt niet, want er zou beslag zijn gelegd op zijn uitgeverij. Hans weigert ook enige opgave te doen van de verkochte oplage. Wim mag zelfs niet met inlogcodes bij het Centraal Boekhuis kijken. Die Hans heeft duidelijk wat te verbergen.

Hans zou bijdragen in de procedure van het kort geding over het dagboek van Moeder Vaatstra, maar heeft zijn deel evenmin betaald. Dankbaar heeft 18 mille aan advocaatkosten opgehoest. Hans heeft de gezamenlijke bankrekening bij ING leeggetrokken. Hans heeft stiekem een aanvraag voor een kwartaallimiet van 1500 euro bij de bank ingediend. Na een meningsverschil heeft Hans de gebruikersnaam van Dankbaar op Wims blog veranderd in tebizarvoorwoorden. Dankbaar:‘Dit soort handelwijzes blijkt een patroon te zijn met vrijwel iedereen met wie Hans zaken doet.’

De hele samenwerking was trouwens niet naar de zin van Dankbaar. Hans leverde veel te laat de teksten aan, waardoor er schaamachtig veel taalfouten in de eerste druk belandden.

Hans wenst niet meer door de ‘stalker’ Dankbaar lastig te worden gevallen, en heeft gedreigd met aangifte. Nu wil Wim zelf een bijgewerkte versie uitgeven. Let wel: dit hele avontuur heeft Dankbaar  al bijna een halve ton gekost.

Saillant detail: Hans heeft schulden bij de drukker van zijn vorige boek 'De Oordopjesmoord', die hij heeft wijsgemaakt dat Wim de rekening zou gaan betalen. Wim weet van niks. Trouwens, weer een aanwijzing dat Hans een beetje jokt over verkochte aantallen. Met 14.000 exemplaren (opgave Mauritz) zou je toch echt wel een drukker moeten kunnen betalen.

De vraag die onbeantwoord blijft is hoe Hans gelet op deze omstandigheden er in godsnaam in geslaagd is om nog een drukker te vinden voor zijn volgende topper, het boekje over de ‘misdadige misdaadverslaggever Peter R. de Vies’ die in november moet verschijnen. Of zou Hans die betaald hebben met de opbrengst van de Vaatstra-klassieker?

9 opmerkingen:

  1. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Yep en dat had Wim kunnen aan zien komen, ware het niet dat hij zo verblind was dat hij met de gluiperd Mauritz in zee ging.

    What comes around goes around en dat heeft die 'arme' Wim een halve ton gekost. Een kleine pleister op de wonde voor de slachtoffers van Wim die zich nu op de knieën slaan van het lachen. Tsja!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik houd het erop, dat er totaal 5 à 6 duizend boeken zijn verkocht, dan wel gratis uitgedeeld, en dat de rest in een paardenstal zonder dak staat weg te schimmelen in doorweekte bananendozen.
    De tijd zal het leren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ Douwer, die boeken waren er niet om Hans zijn val te breken :).

      Verwijderen
    2. @douwer: hahahahahahahahahahahahahahaha! Heel beeldend, en dat in een paar woorden. Leedvermaak is niet mooi, maar uitzonderingen mogen er zijn.

      Verwijderen
  3. Zo slim is Wim dus ook weer niet. Afspraken (niet) vastleggen... inlogcodes afgeven... portemonnee trekken... En dat heeft de pretentie een moordzaak op te lossen? C'mon, get a life. Back to the ICT? Wim kan Van Miltenburg vast uitleggen wat dat betekent.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ==
    waardoor er in schaamachtig veel taalfouten in de eerste druk belandden.
    ==

    Zin loopt niet, staat een woordje 'in' te veel in (ha ha) denk ik.

    Maar afgezien daarvan, 'schaamachtig' moest ik ook in de Van Dale nakijken. Het woord bestaat, blijkt, maar het betekent iets dat niet goed in Dankbaars zin past. En dan kan Dankbaar nog heel wat beter schrijven dan zelfverklaard schrijver en uitgever Mauritz. Het is een fraai stel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien is er wel beslag gelegd op de eerstedruk van dat Peter R. de Vries boekje.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Weer een uitstekende update, Barra. Goed dat iemand als Dankbaar, die zoveel onschuldige mensen schandalig heeft behandeld, zelf eens iets voor zijn kiezen krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb de omslagillustratie gemaakt voor het boek Misdadige Misdaadverslaggever. Ik heb nog maar een deel betaald gekregen. Op e-mails en telefoontjes reageert hij maar niet meer. Kennelijk laat de heer Mauritz mensen voor zich werken zonder ook maar de intentie te hebben te gaan betalen.

    BeantwoordenVerwijderen