maandag 16 februari 2015

Afgesplitst

En ineens is er Denk, de afsplitsing van twee Turkse Kamerleden van de PvdA is een partij geworden. Niet het soort club waar Joost Niemöller wat mee heeft. Volgens Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die in november uit de PvdA werden gezet, streeft hun partij een tolerante samenleving na. Ze stellen onder meer voor de woorden 'allochtoon' en 'integratie' af te schaffen.

Geen wonder dat Joost daar een hekel aan heeft. Die tikte dan ook direct een vilein stukje waarin gesuggereerd wordt dat de PvdA al decennia lang uit elkaar valt en het isolement zal dreigen. 'De hoeveelste afsplitsing van de PvdA is dit nu al? We moeten heel ver terug in de tijd. Ooit begon de PSP voor zichzelf. Strikt genomen niet een afsplitsing van de PvdA, maar het kwam wel heel dicht in de buurt.'

Joost kent zijn klassieken niet. Barracuda kent eerlijk gezegd maar heel weinig afsplitsingen van de PvdA. De Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) had zijn wortels in de CPN, niet in de PvdA. Net als De Socialistische Partij, die al sinds 1971 bestaat. Politieke Partij Radikalen (PPR) was een afscheuring uit de Katholieke Volkspartij (KVP). GroenLinks was een fusie van CPN, de progressief christelijke Politieke Partij Radikalen (PPR), en de progressief christelijke Evangelische Volkspartij (EVP). Allemaal het soort clubjes waarvoor wijlen Den Uyl zijn neus ophaalde. Buiten Groep Ockels is de PvdA (1946) toevallig opvallend hecht gebleven.

Dat linkse partijen van tijd tot tijd hebben geprofiteerd van de geringe populariteit van de PvdA als regeringspartner is een andere discussie. Regeringspartijen worden meestal afgerekend op impopulaire maatregelen. Eenmaal terug in de oppositie trekt hun aanhang vaak weer aan.

Nee, dan de PVV. Want hoeveel afsplitsingen kennen we daar nu eigenlijk van? Van hebben Bontes en Van Klaveren met Voor Nederland, VNL, en eerder Lid Brinkman. Terwijl Fleur Agema afsplitste van de LPF voordat ze de PVV kwam versterken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de inmiddels werkelijk indrukwekkende leegloop. De PVV versplintert Nederland.

4 opmerkingen:

 1. Je vergeet de veruit belangrijkste afsplitsing, Barra: DS'70, dat bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1971 acht zetels haalde.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ==
  GroenLinks was een fusie van CPN, de progressief christelijke Politieke Partij Radikalen (PPR), en de progressief christelijke Evangelische Volkspartij (EVP).
  ==

  En de PSP, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En de PSP kwam wel degelijk ten dele uit de PvdA, weet de Wikipedia, en die heeft zoals bekend altijd gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Even voor de goede orde, in een ver verleden ben ik ook een van de kiezers geweest die op de PvdA heeft gestemd. Toen het belangrijk was en toen het er om spande. Het is dus niet een en al haat in de richting van de PvdA. Op dit moment ben ik van mening dat de huidige PvdA geen enkele stem meer waard is. Te veel gemarchandeer en te veel water bij de wijn. De Nederlandse kiezer wordt harder en dieper en meer genaaid dan alle hoeren op de Wallen bij elkaar.

  Daarom ben ik van mening dat er niets te slecht is om over de PvdA te verzinnen. Zelfs de vuigste leugens zijn nog te goed. De PvdA doet afbreuk aan alles uit het verleden om sociaal te zijn en democratisch. De PvdA is een baantjes-carrousel geworden voor burgerhatende nietsnutten. Dit land gaat naar de sodemieter en de PvdA doet er niets aan.

  Overigens geldt dit hele verhaal ook voor de VVD, maar dan even sociaal doorstrepen en vervangen door liberaal. (Ja, ik ben een zwevende kiezer)

  BeantwoordenVerwijderen