dinsdag 17 februari 2015

Drill, baby, drill

De kop 'Drill, baby, drill. Meer gas en minder aanstellerige Groningers, graag!' was natuurlijk vragen om moeilijkheden. Columnist/audiovisueel medewerker Tim Engelbart van De Dagelijkse Standaard ('Liberaal, conservatief, rechtsmens, VVD') kent Barracuda nog van duizenden gaapverwekkende 'Twitter meningen over alles', maar zijn pièce de résistance schreef Timmetje afgelopen donderdag.

Engelbart heeft geen stulpje in Harkstede of Siddeburen, zoveel is duidelijk. Tim woont in Leiden. Waarschijnlijk weet hij Groningen niet eens te liggen (ergens in de buurt van Zuid-Scharwoude). En net als de gemiddelde plotter, heeft Tim genoeg aan internet. Dan negeer je deze foto's en zoom je op een dom scheurtje. 'Schade?! Stel je niet zo aan man. Wie een beetje google’t op de schade die aan huizen wordt aangericht – kennelijk veroorzaakt door gasboringen – dan lig je meteen in een deuk. Neem bijvoorbeeld deze lachende en besnorde meneer die wijst op de muur van wat klaarblijkelijk zijn huis is. We zien niets bijzonders: gewoon een muur. Pas wanneer we onze leesbril opzetten en drie keer inzoomen op de afbeelding, zien we een miniscule scheur in het voegwerk van de muur. Big deal.' 

En toen begon het, eerst onder het artikel zelf. 'Ik zal dit stukje maar rangschikken onder juveniele onwetendheid. Ga je huiswerk doen, jongeman.' 'Dit broddelwerkje lezend ga ik toch steeds meer aan de verstandelijke vermogens van deze scribent twijfelen' 'Als je sluw googelt kun je inderdaad de plaatjes van minieme schade vinden. Voer je simpelweg ‘bevingsschade Groningen’ in dan kom je de grotere scheuren en gestutte huizen tegen. Als jij in Loppersum of elders midden in het aardbevingsgebied zou wonen zou je wel anders piepen.'

Daarna ontdekten echte Grunnigers het artikel ook, en kwamen de eerste serieuze bedreigingen binnen. Via Twitter en Facebook. En Tim heeft het nog altijd niet begrepen. 'Gepamper van kleinzerige Groningers', 'Hondsdolle Groningers' en 'Dreigtokkies'.

Tim heeft overigens gesolliciteerd naar de functie van directeur van de NAM. Zijn eerste plan is om het gasnet op de waterleiding aan te sluiten. Daarna belt Tim bij alle Grunningers aan voor een vuurtje.

3 opmerkingen:

 1. Doet me een beetje denken aan 'hunt the boeing' uit de tijd van het 911-complot, waarbij werd geopperd dat er geen vliegtuig in het pentagon was gevlogen en anderen daarvan overtuigd moesten raken door ze foto's te laten zien van het pentagon waarop niets van het vliegtuig te bekennen was. Daarbij uiteraard elke foto waarop wel iets te zien is werd vermeden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het punt is, denk ik, dat iedereen hier in Nederland in alle vrijheid satire mag bedrijven.
  Dus ook mensen, die de capaciteiten daarvoor missen, maar die dat zelf niet beseffen.
  We kennen daar gelukkig geen toetsingscriteria voor.

  Daar past dus schouderophalen en gewoon doorlopen, want who the fu*k is Tim Engelbart en what the fu*k is De Dagelijkse Standaard.
  Zelf had ik er nog nooit van gehoord, en morgen weet ik echt niet meer hoe die vent of die website ook al weer heette.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik begrijp haat, ik begrijp woedde. Zeker in dit geval. Maar bedreigingen, daar zal ik toch altijd moeite mee blijven hebben.

  BeantwoordenVerwijderen