woensdag 4 februari 2015

Hoog te paard

Dat was een behoorlijk pissig stukje van Crimesite over tv-recensent columnist Jean-Pierre Geelen. Die gaf afgelopen zaterdag Peter R. de Vries en Elsevier-verslaggever Gerlof Leistra een veeg uit de pan. De twee zouden ernaast hebben gezeten inzake de dader in de Els Borst-zaak.

Leistra had in een artikel vorig jaar gesuggereerd dat de dader van de doodslag of moord op Els Borst in Bilthoven onder Oost-Europeanen gezocht moest worden. Wat Geelen een enigszins begrijpelijke, doch lage reflex van de bange burger noemde. En De Vries had een tip publiek gemaakt dat de dader uit een psychiatrische instelling in de bossen bij Bilthoven zou kunnen komen. Beiden zaten fout.

'De arrogantie van Geelen wordt bijna ongelofelijk als je bedenkt dat De Volkskrant traditioneel laat blijken zich te goed te voelen voor misdaadverslaggeving. Kort door de bocht: alleen als het zich in de rechtszaal afspeelde, in een beleidsnota van de politie stond of door de commissaris zelf was ingefluisterd dan was het goed genoeg voor de intelligentsia. Een Volkskrant-politieverslaggever werd dan ook later beleidsadviseur bij: de politie.'

Maar Geelen had natuurlijk gewoon gelijk: de ene verslaggever wilde blijkbaar niet zonder lege handen een stukje schrijven en sloeg een slag in de lucht en De Vries was te voorbarig, en het journaille schatte zijn tip verkeerd in. Is dat erg? Nee, voor hetzelfde geld was die tip waardevol geweest. Had daar zoveel aandacht aan moeten besteed. Nope. Weer wat geleerd.

Geelen, volgens Crimesite hoog te paard: 'Ook journalistiek entertainment zou de wetten van de journalistiek moeten respecteren en zich aan feiten houden, in plaats van fictie te smeden. (…) Verras de consument met feiten, dat is al moeilijk genoeg. Waarover men niet kan spreken, dient men niet te speculeren.'

Het probleem is natuurlijk dat de misdaadjournalistiek in Nederland van speculatie aan elkaar hangt, simpelweg omdat een Holleeder of een Mink Kok nooit de waarheid gaan vertellen, als ze hun mond al open willen doen en niet voortijdig worden geliquideerd. Komt bij dat veel andere misdaadbronnen vermeende feiten aandikken of juist afzwakken, al naar gelang hun eigen agenda. Ga daar als verslaggevertje maar eens in roeren. Dat Geelen zelf dat mijnenveld nooit heeft betreden, het grootste verwijt van Crimesite, maakt hem nog niet arrogant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten