dinsdag 3 februari 2015

Bevuiling

Ook uw buurman kan gekke dingen doen. Waarschuwt Hjalmar van Marle, hoogleraar forensische psychiatrie verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Barracuda verbaast zich over het aantal zogenoemde gekkiesdeskundigen die de laatste dagen voor de camera worden gehaald naar aanleiding van de NOS kaping. 'Ook uw buurman kan gekke dingen doen'. Uit voorzorg heeft Barracuda zijn voordeur gebarricadeerd.

Tarik Z. gedroeg zich tijdens de kaping verward, aarzelend, incoherent, vindt Van Marle. 'Ik weet wel dat jonge mannen vaker een risicogroep vormen. Zeker in een overgangssituatie, zoals van school naar universiteit. Een stap die Z. ook net had gemaakt.' Dus....

De toenemende spanning, onrust en onzekerheid die mensen tot acties drijft speelt volgens Van Marle 'eigenlijk' al sinds de Twin Towers. 'We zijn terechtgekomen in een tijdsgewricht waarin we niet meer goed weten voor wie we bang moeten zijn. In de Tweede Wereldoorlog was het duidelijk wie de vijand was. In de Koude Oorlog ook. Maar nu? Zit de vijand ver weg? Is hij dichtbij? Is het iemand met een Noord-Afrikaans uiterlijk? Of een blanke die bekeerd is?'

'Let erop als mensen extreem bezig zijn met dingen als Parijs; als ze er extreme complottheorieën op nahouden. Zorg als het nodig is dat ze naar een dokter gaan,' aldus deze Dr Clavan.

Maar de beste man heeft natuurlijk wel ergens een beetje gelijk. Klokkenluideronline, toch al een kleefstrip voor krankzinnigen, wordt as we speak ondergescheten door figuren die nog geen twee woorden begrijpelijk achter elkaar kunnen zetten, alsof alle neuronen verkeerd gekoppeld zijn. Je kunt je afvragen wat verstandiger is: een eindeloze behandeling in het dolhuis of bevuiling van het internet.

12 opmerkingen:

 1. Het lijkt mij dat als er de mogelijkheid is dat als iemand geweld gaat gebruiken of actief gaat proberen de samenleving te ontregelen, dat die eindeloze behandeling in het dolhuis op zijn plaats is. Daarnaast denk ik dat aanzetten tot haat of geweld, discriminatie, smaad en laster ook tot dat enkeltje dolhuis zouden moeten leiden, net als we de haatimams uit het straatbeeld proberen te krijgen.

  Het is best te doen om per complotgekkie een risico/ dreigingsanalyse uit te voeren en sommige kunnen wat mij betreft lekker doorgaan. Mensen als Gretha Muller of zelfs Nico van der Ham doen eigenlijk geen vlieg kwaad en zijn eigenlijk alleen maar zielig; die zou je eigenlijk moeten helpen en een goed zorgtraject aanbieden. Maar figuren als Micha Kat en Martin Vrijland zouden weer wat activer vervolgd moeten worden omdat die bijna op dagelijkse basis aanzetten tot haat, actief proberen heel kwetsbare doelgroepen te indoctrineren met hun waanverhalen.

  Het sleutelwoord is hier: radicaliseringsproces. In hoeverre zijn de plotgekkies bereid te moorden en verminken voor hun wanen, hoe destructief zijn hun intenties naar de rest van de samenleving toe? Evenmin als extremistische islamieten allemaal jihadstrijder worden, zullen alle complotgekkies geweld gaan gebruiken, dat is gelukkig ene kleine minderheid. Maar zoals we zagen heb je er uiteindelijk maar eentje nodig en je ontregelt het hele land. Moeten we niet willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij zijn jihadstrijders, neonazi's, complotgekkies en extreemlinkse figuren allemaal hetzelfde, maar met een ander waanverhaaltje waardoor ze het feit niet onder ogen hoeven te zien dat ze enorme losers zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Qua 3 februari 2015 08:28: dat denk ik ook, en het geldt voor veel van de anti's evenzeer. Vaak dezelfde instelling en denkwijze.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Over deskundoloog Hjalmar van Marle kan ik kort zijn.

  Iedereen die zichzelf wijsmaakt (lees: het fijn vindt), dat uitgerekend hij zich in een uniek tijdsgewricht bevindt, of het nou een Jehova getuige, een Aquarius believer, Micha Kat of een forensisch psychiater is, is van lotje getikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nouja, het is natuurlijk zo dat we in verwarrende tijden leven. Niet dat van Marle vanwege die constatering denkt dat we in een eindtijd leven, oid. Hij geeft de oorzaken ook helemaal niet aan. Als hij bijvoorbeeld een relatie legt met (nieuwe) media en beeldvorming, ben ik het wel met hem eens.

   Verwijderen
  2. LOL.
   We leven inderdaad in verwarrende tijden.
   Als ik de literatuur mag geloven al minstens sinds de Ἰλιάς
   En zelfs Adam en Eva's moesten meemaken, dat hun vaste wereldbeeld er aan moest geloven.
   Misschien, dat Kain daardoor een beetje verward raakte.

   Verwijderen
 5. Haha, en @Ruud zou zomaar de eerste kunnen zijn, die met blauwe busje mee mag. Proof is in the tasted pudding.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als mensen als Kat aan de macht zouden komen wel, ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Even gewoon, omdat het kan, een top vijfje van meest gekkie-sites op het net op het moment.
  1. Klokkenluideronline
  2. Martin Vrijland
  3. Boublog
  4. Niburu.co
  5. Blikopnosjournaal

  De laatste begint nu ook al over the matrix, hoe "hoernalisten" aan te pakken, de CIA die ons allemaal bestuurt enz....niks meer te maken met een kritische kijk op de Oekraïense oorlog.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het laatste bericht op KLOL: MK heeft inderdaad nu ook de Ierse justitie achter zich aan. Was te voorspellen, en iets zegt mij (al een tijdje) dat de Ieren íets, íets minder boodschap hebben aan warrige betogen van MK & co. Wachten is op een onnavolgbaar verhaal over de Demmink connecties in Dublin (owwwacht, zoiets was er al eens een keer, dacht ik - lijkt langzamerhand op "wat gebeurde er in week 23 1995 in GTST" of zoiets).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. MK zegt zelf dat hij alleen zijn site op "zwart" moet zetten maar eigenlijk moet hij helemaal stoppen...aangezien meneer dat niet gaat doen vrees ik dat de Ierse justitie meneer Kat wel even op "water en brood" gaat zetten...dus als we ineens niks meer van hem horen weten we hoe laat het is.

   Verwijderen
  2. Maar zijn site is zijn bestaansrecht... zonder publiek blijft Kat nergens.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.