donderdag 15 oktober 2015

Boodschapper van God

Zo lees je weer eens wat. 'Michaeling' is een nieuw religieus fenomeen, waarover zelfs al een masterscriptie is geschreven.

De moderne pelgrims bezoeken allerlei plekken die op een of andere wijze verbonden zijn aan wijlen Michael Jackson of Michael de Messias. Voorbeelden hiervan zijn Neverland, Michaels ‘Star of Fame’, het graf van de King of Pop in Forest Lawn en zijn geboorteplaats Gary in Indiana. Maar het kan ook gaan om dineren in restaurants waar Michael Jackson vroeger zelf graag kwam.

'Michaeling' is begonnen als een soort rouwverwerking, maar ook als een manier om Michael Jackson te eren. De fans die RUG-studente Fardo Eringa heeft gesproken, vertelden dat hun ogen pas werkelijk zijn geopend na zijn dood. Na deze gebeurtenis zagen zij voor het eerst 'de echte Michael Jackson'.

Sommige fans benoemen inderdaad dat Michael Jackson gezien kan worden als een nieuwe Messias, gezonden door God om aan de mensen te laten zien wat echt belangrijk is, namelijk liefde. Michael Jackson wordt in een erg breed spiritueel palet geplaatst door de fans, die het gedoe over de omvang met kleine jongetjes blijkbaar willen vergeten.

Voor deze volgelingen fungeert Michael Jackson als een soort mediator, die de al bestaande religieuze verbondenheid van de fans verheldert. Michael Jackson maakt als het ware de vertaalslag naar de praktijk voor deze fans. Zij eigenen zich Michael Jackson toe in hun geloof en vervolgens neemt hij daar een centrale rol in als een spirituele gids, die de fans concrete handvatten biedt over goed en kwaad en hoe zij hun leven moeten invullen.

9 opmerkingen:

 1. Hee ja, dat kwam ik laatst - tot mijn grote verbazing - ook tegen in München.
  Foto's: http://imgur.com/a/rJQKp

  Als ik goed kijk, vermoed ik dat dit hetzelfde monument is als in het topic-plaatje (andere hoek, andere tijd, maar zelfde sokkel). Het is een standbeeld van de (Belgische) componist Orlandus Lassus.
  Geen idee wat de connectie met MJ is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het standbeeld staat blijkbaar in de buurt van een hotel waar hij ooit eens heeft vertoefd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha, en het hotel heet 'Bayerischer Hof'. Hmm, blijkbaar is dat dus al genoeg om een shrine op te richten.

   Ik logeerde ook laatst in hotel 'Bayerischer Hof', maar dan in Heidelberg. Toeval wil dat ik daar morgen weer naar toe ga; mijn Second Coming, zeg maar. Ik ben benieuwd hoeveel shrines ze voor mij opgericht hebben. Ik verwacht er veel van! :)
   Hail me!

   Verwijderen
  2. Wat een toeval zeg!

   Heidelberger Druckmaschinen AG, in de volksmond veelal afgekort tot Heidelberg, is een onderneming van het precisiemachinehuis met hoofdvestiging inHeidelberg (Baden-Württemberg). De firma is wereldleider op het gebied van fabrikage vanvellenoffset-drukpersen en oplossingen voor de printindustrie.

   Verwijderen
 3. "Voor deze volgelingen fungeert Michael Jackson als een soort mediator, die de al bestaande religieuze verbondenheid van de fans verheldert. "

  Dat bestond al: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bahai.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha. Het internet een beetje kennende, wordt dit een religieuze discussie, die gierend uit de klauw gaat lopen.

   * dekking zoeken gaat*

   Verwijderen
 4. Fuck hè!? Kom er maar gerust in hoor in Maud, want het is blijkbaar genetisch bepaald...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus kämpf dich voran, want de synagoge van lucifer staat op instorten. BRON

   Verwijderen
  2. Hier overigens nog wat 'huiswerk' voor aan het depunkersgilde front..; ......

   Verwijderen