vrijdag 2 oktober 2015

Zuidas

Ad Broere doet niet mee met het rondetafelgesprek van de Stichting Ons Geld op 14 oktober met de Tweede Kamer. Dat schoot aanvankelijk Guido Jonkers (WantToKnow) in het verkeerde keelgat, maar die heeft de tekst van zijn artikeltje hierover inmiddels ietwat gefatsoeneerd.

De stichting is het initiatief van acteurs George van Houts, Pierre Bokma, Tom de Ket, Victor Löw en Leopold Witte. Die speelden ooit de theatervoorstelling De Verleiders: Door De Bank Genomen en zijn toen allerlei dure boeken gaan lezen over geldschepping. Waarna ze diverse gebreken van het geldsysteem aan de orde willen stellen. Geldschepping door particuliere commerciële banken zorgt voor een instabiel geldsysteem, vinden ze acteurs.

Op Barracuda kwam dit initiatief - hoe goed bedoeld ook - over als ietwat naïef. Want het bleef natuurlijk niet bij kritiek leveren, er werd ook een kant-en-klare oplossing aangedragen: niet de bank, maar de overheid moest voortaan maar geld scheppen. Dat vond Lex Hoogduin, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, een buitengewoon slecht idee. De verleiding voor de overheid om de kredietkraan open te draaien om de economie op korte termijn te stimuleren, leidt tot inflatie, zeepbellen op de financiële markten en een stagnerende economische groei.

Gelukkig realiseert ook Van Houts zich dat zijn actie tegen de machtige banken waarschijnlijk niet zal lukken. Al was het maar omdat Nederland geen eiland is in de wereldeconomie. 'Maar we gaan het eerst netjes proberen, met dit burgerinitiatief. Als dat niet lukt, dan maar een revolutie. De klinkers uit de straten en op naar de Zuidas!'

Gaat waarschijnlijk ook niet meer lukken, want het initiatief valt uit elkaar. Inmiddels heeft een van de initiatiefnemers Ad Broere - de enige econoom van het gezelschap, en schrijver van boeken over geldschepping - zich teruggetrokken. Die ziet te weinig terug van de uitgangspunten in de tekst die is voorgelegd aan de Tweede Kamer. 'Ik begrijp heel goed dat politiek zich niet goed verhoudt tot een radicaal standpunt. Ik heb echter besloten dat mijn loyaliteit naar de mede initiatiefnemers niet zo ver kan en mag gaan dat ik mijn eigen visie daarvoor opoffer.'

3 opmerkingen:

 1. 1) Ik heb laten zien (hoewel ik er nog meer over had willen schrijven, niet aan toe gekomen), dat de Nederlandse voorstellen eigenlijk berusten op Engelse, en die Engelse deugen aantoonbaar ook niet. Links: Nederlands, Engels.

  2) Ad Broere stond en staat totaal niet open voor kritiek. Op Facebook wist hij niet hoe snel hij me moest blokkeren. Ik denk dat dat is, omdat hij als econoom (leraar economie aan het HBO geweest, terwijl IK het vak op de middelbare school niet eens in m'n pakket had) donders goed weet dat ik gelijk heb, en dat hij de mensen expres op het verkeerde been zet met zijn propaganda.

  Iemand als George van Houts is misschien oprecht, hij snapt het misschien echht niet. Maar bij Ad Broere kan dat haast niet de verklaring zijn, daarvoor weet hij te veel relevants. Meestal klopt het ook grotendeels wat hij schrijft, maar dan is er net die demogogische verdraaiing, die de meeste mensen niet zien, maar ik wel, omdat ik het onderwerp diepgaand bestudeerd heb.

  Vier à vijf weerleggingsartikelen tegen Broere, en één Zelfpersiflage.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ==
  Gelukkig realiseert ook Van Houts zich dat zijn actie tegen de machtige banken waarschijnlijk niet zal lukken. Al was het maar omdat Nederland geen eiland is in de wereldeconomie.
  ==
  Dat is niet eens het punt. Het gaat erom dat het probleem dat zij zienn er niet is (er zijn mogelijk wel andere probleem) en dat hun oplossingen helemaal niet kunnen. Dat geldt in elk land en overal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op het 'gevaar' hier zo direct weer tot over mijn oren met allerlei van niets willen wetende boer harmsjesss, om de aandacht ongesteld zijnde trafo's dan wel andere overjarige via opvliegers solliciterende sigaren liefhebsters in conclaaf verstrikt zu sein, hieronder wat linkjes die toch echt tot aan achter de komma meer dan overduidelijk verklaren waarom de geldcreatie ter eigen macht idolate voordeel al eeuwen lang gekaapt blijkt te zijn door de synagoge van satan! En om dat zo te houden dan wel verder gierig uit te bouwen wordt de mensheid in een steeds bloederiger construct van onzinnige oorlogvoering onderling bezig gehouden, waardoor uiteindelijk bij het niet TO-TAAL uitroeien van deze chosenites der hel, de mensheid als geheel in een triest macabere theatervoorstelling onderdanig aan zoveel schaamteloos demonisme als we tegenwoordig steeds meer tot zijn voltooiing zien klaarkomen ten onder dreigt te gaan..;

  “Permit me to post files on the Internet, and I care not who controls the money”

  Geldverneukerij op zijn goys!

  Jasper Kuijk maakt ''Schoon schip''

  BeantwoordenVerwijderen