dinsdag 20 oktober 2015

Reactionair gekanker

Het engagement van GeenStijl is het engagement van de Telegraaf-lezer, die van achter zijn krant kankert op de zakkenvullers in Den Haag, de luie zwarten en de linkse profiteurs. Daar is niks ironisch aan, ook niet dubbelironisch, het is gewoon wat het is: reactionair gekanker. Aldus Peter Breedveld (Frontaal Naakt), die zich al jaaaaaaaren opwindt over de Roze Khmer.

Barracuda heeft daar nooit veel van begrepen. De vraag is of Breedveld GeenStijl zou hebben veroordeeld als het linkse satire had bedreven. Maar dan zal het antwoord wel zijn dat links nooit woorden zou gebruiken als 'ongeletterde rifapen, dobbernegers en als konijnen fokkende moslims'. En inderdaad: niets is zo saai als Joop.nl. Opvallend is dat je Peter nooit hoort over de even van dik hout gezaagde planken van Krapuul.

Aanleiding voor zijn huilpartij was NRC Handelsblad, dat een serieus artikel wijdde aan GeenStijl, uiteraard naar aanleiding van het succes van het GeenPeil referendum. Waarover hoogleraar Mark Deuze bijvoorbeeld opmerkt dat GeenStijl schoppen is tegen de gevestigde orde, zonder duidelijk te maken waar zij zelf voor staan. Het is moppentappen en campagnevoeren tegelijk.

Maar GeenStijl is geen anti-establishment. GeenStijl is geen luis in de pels. GeenStijl is de pels, heeft Breedveld tegen de schrijver gezegd, 'met wie ik een dik uur heb gesproken'. Maar nergens wordt aangehaald.

Het zou de elite sieren als ze niet probeert GeenStijl in te lijven met mooie woorden en bombastisch intellectualisme, aldus Breedveld. Die daarmee voorbij aan wat GS ook is: het blog van de primeurtjes (met dank aan de oplettende achterban), het aan de schandpaal nagelen van vandalen en overvallers (en dat zijn lang niet altijd Marokkanen) en de soms rake typeringen in creatief taalgebruik. Maar voor iemand die alleen reactionair gekanker ziet, gaat die nuance al gauw verloren.

7 opmerkingen:

 1. Ben benieuwd naar de rechtszitting van a.s. donderdag die beroepskoekwaus De Kreek heeft aangespannen tegen Geen Stijl .....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, erg jammer dat Breedveld zijn talent verspilt door in die groef te blijven hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En ja, Breedveld hanteert daar nogal een dubbele standaard in, zelfs op zijn eigen site, waar hij het prima vindt als de gekkies van Krapuul je uitschelden, beledigen en bedreigen en je zelfs een ban krijgt al je daar iets op terugzegt. Ik word nogal eens aangesproken op mijn manier van modereren, maar zoveel censuur als hem pas ik toch echt niet toe. Hij past het ook selectief toe en geeft een bedreigmongool als "Sasha" vrij spel, terwijl iemand met een genuanceerde mening die een beetje aan de rechterkant van Krapuul en Breedveld ligt het zwaar te verduren krijgt.

  Het niveau van de reacties op zijn site is ook ontzettend laag (hoewel de stompzinnigheid hier nog erger is), er horen tegenwoordig zelfs wat diepgestoorde linkse complotgekkies bij zijn vaste reaguurdersgroep, die iedereen weg proberen te zieken die niet dezelfde mening heeft. Peter diskwalificeert zichzelf door daar ruimte aan te geven.

  Breedveld is een gevangene van zijn eigen haat en paranoia, waardoor hij denkt die groep "mensen" nodig te hebben om weerbaar te zijn tegen GeenStijl. Terwijl hij dat doet is hij wel zijn eigen winkeltje kapot aan het maken en heeft dat ook niet door van zichzelf. Best wel jammer.

  Ik sprak hem laatst en als je een persoonlijk gesprek met hem voert is daar ook geen doorkomen aan. Geen enkele introspectie, in plaats van argumenteren zijn misplaatste slachtofferschap blijven herhalen, hij begint echt een karikatuur van zichzelf te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De Joop wordt steeds meer een slechte kopie van Revolutionaironline.
  Inclusief "misbruik op grote schaal" en doofpotten.
  Uiteindelijk komt er een percentage in de buurt van de 1% uit de bus, helaas nog steeds 1% teveel.
  Voor wereldomvattende organisaties, die met plaatselijke vrijwilligers tot in het door stamenstrijd geteisterde Zuid-Soedan opereren, toch niet zo'n overdreven hoge score om het op te blazen tot een Micha Katje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Benieuwd hoe de kiesraad het verband email accounts, met rechtspersonen/burgers hard kan maken. De internationale ict wereld ligt in een deuk. Om over het ontbreken van ook maar enige rechtsgeldige handtekeningen maar te zwijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De 6 arglistige schrijvertjes van Geenstijl en het fatale afscheid van de voormalige Telegraaf in beeld ;

   https://youtu.be/csd3AMOJXVA

   Verwijderen
 6. Ja, Joop.nl is saai omdat het nooit woorden gebruikt als 'dobbernegers' (deze kwalijke nalatigheid zal ze door de hier aanwezige Zwarte Piet-voorstanders niet in dank worden afgenomen) en 'als konijnen fokkende moslims'.

  Maar voor dat soort satire van de bovenste plank hebben we dus het geweldige Geen Stijl. Lachen.

  BeantwoordenVerwijderen