maandag 4 januari 2010

Louter kabouter


Dat domrechts niet kan bloggen, is onderhand geen nieuws meer, maar aan de linkerkant kunnen ze er ook wat van. Blijkbaar omdat je vindt dat een progressieve debatsite (Joop.nl dus) ook echt progressief moet zijn, vul je het Jaarvooruitzicht vol braakopwekkende linkse clicheetjes: Balkenende stapt op, de PVV desintegreert, Nederland wordt groen, maandag wordt vleesloze dag, de elektrische auto wordt de norm en bij alle kassa’s komen kranen waar mensen hun zelf meegenomen flessen met bronwater kunnen vullen. Nee, geen ironie. Francisco van Jole droomt van een groene heilstaat.

En ineens moest Barracuda weer denken aan de Kabouterpartij
uit de jaren zeventig, die zich keerde tegen het 'asfaltterreur van de gemotoriseerde bourgeoisie', die het gecollectiviseerde vervoermiddel propageerde en een biologisch-dynamische samenleving nastreefde totdat Hans Wiegel de kabouters weghoonde.

Zou die Van Jole zo'n Utopia soms stiekem terug willen hebben? Het dansen rond de mei-boom in een vrij blij-entourage met akela Femke? Waarbij de witte fiets wordt ingeruild voor de witte auto, we bij Albert Heijn onze bronwatertjes halen, in heel Nederland windmolentjes waaien, woensdag gehaktdag wordt verboden, en wij elke dag vlekkerige tomaten en vormloze wortelen moeten eten?

De werkelijkheid is gelukkig anders: Kabouters heten tegenwoordig Wesley en het internet verstookt evenveel energie als de luchtvaart. Maar over internetvrije dagen hoor je Van Jole niet.

2 opmerkingen:

  1. Wat een rust hier, heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bronwater?? Kraanwater zal je bedoelen! Al die vrachtwagens die met bronwater kriskras door Europa rijden, zo vervuilend.

    BeantwoordenVerwijderen