woensdag 27 januari 2010

Schavuit van Oranje


De Privé moet rectificeren. Het toekomstig staatshoofd heeft de Elfstedentocht in 1986 wel degelijk op eigen kracht uitgereden. De bloggertjes zijn in alle staten: er wordt een blik advocaten opengetrokken om de mythe van de ’sportieve kroonprins’ overeind te houden.

Privé blijkt zijn verhaal grotendeels te hebben gebaseerd op een publicatie van ene Lutzen Haak van ProRepublica, die gehoord had dat het toekomstig staatshoofd pas voor Franeker op het ijs is gedropt. Keiharde bewijzen ontbreken, maar Privé wist desondanks te melden dat Kroonprins Willem-Alexander de Elfstedentocht van 1986 nog niet eens voor de helft heeft gereden.

ProRepublica reageert nogal verontwaardigd op deze kwestie: "Zo zijn er veel verhalen waarvan beweerd wordt dat ze waar zijn, maar waarbij bewijzen ontbreken. Zulke verhalen geloof je of die geloof je niet. Of u bijvoorbeeld de verhalen van bijbel gelooft moet u helemaal zelf weten, en dat is nu ook juist het aardige eraan. Net zomin als bewezen kan worden dat een verhaal-zonder-bewijzen waar is, kan bewezen worden dat het onwaar is. Al doende slaat een groot gedeelte van de mensheid elkaar geregeld de hersens in, verdeeld in kampen met niet-bewijsbare waarheidsclaims."

En dan komt het: "In de middeleeuwen wisten ze wel raad met lieden zoals Lutzen Haak. Wie de gepropageerde waarheid ter discussie durfde te stellen kwam niet zelden in aanraking met de waarheidsmachine van de inquisitie. Dat het er daarbij vaak hardhandig aan toe ging laten wij hier even buiten beschouwing. Het gaat om het mechanisme, om het principe waarbij een onbewijsbare waarheidsclaim onder (dreiging van) geweld werd afgedwongen."

Het lijkt wel het gehuil van een complotdenker die eist dat hij ook zijn zegje mag doen, no matter what. Of Willem Alexander de Elfstedentocht heeft uitgereden kan Barracuda niet beoordelen, punt is dat je niet je huid kunt verkopen voordat de beer geschoten is. Dus als veiligheidsmensen verklaren dat ze de hele Elfstedentocht met de prins hebben meegereden, en je hebt geen argumenten om het tegendeel te bewijzen, behalve slappe geruchten, dan is het gewoon een kwestie van jammer-dan. Daarnaast is het niet Haak, maar Privé die moest rectificeren. Dus met die waarheidsmachine van de inquisitie valt het weer reuze mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten