dinsdag 16 maart 2010

Orangistische slippendragers

Pro Republica, het blogje dat 'orangistische slippendragers' aanpakt en 'die rare monarchie met die omhooggevallen arrogante kapsonesfiguren, hun lachwekkende dikdoenerij met hun perverse misbruik van macht en publieke middelen', is gedagvaard. Dat zat al lang in de pen, beweert de anonieme schrijver die binnenkort voor de Bossche rechter mag verschijnen. 'Hoe pak je zoiets als Pro Republica nu aan? Zo'n stelletje internet-klieren dat de hele oranjekliek onvermoeibaar op de huid zit? Ze hoeven immers maar een scheet te laten en Pro Republica zit er keer op keer meteen bovenop.'

Spannend dus, Pro Republica de mond gesnoerd, maar wie heeft er gedagvaard? De Koninklijke Familie soms? Beatrix Zelve? Willem-Alexander? Welnee, een bedrijfje genaamd Cozzmos BV, dat auteursrechten int voor Volkskrant en Trouw. Schijnt dat Pro Republica een groot aantal artikelen zonder toestemming integraal heeft overgenomen en ook na een sommatie de artikelen niet heeft weggehaald onder het mom van "Pro Republica bestaat pas enkele maanden en is een jonge vereniging zonder winstoogmerk".

Zo Oranjegezind zijn Trouw en Volkskrant nou ook weer niet dat een akelige website moet worden geamputeerd. Niks ordinair 'republikeintje pesten', gewoon een auteursrechtenkwestie. Terwijl een samenvatting van die artikelen of enkele citaten hadden kunnen volstaan, meende Pro Republica dat het auteursrecht niet voor haar gold. Rare jongens, die republikeinen.

1 opmerking:

  1. Wees blij dat dat laatste niet uit Kuifje kwam, anders had jij misschien wel een auteursrechtenprobleem gehad (de erven zijn zo gehaait als ik weet niet wat) ;-).

    BeantwoordenVerwijderen