maandag 14 april 2014

OntnemingOmdat het ganse rechtbankjournaille vrijdag bij Henk Krol zat, bleef de ontnemingsprocedure tegen Huseyin Baybasin bij het Hof in Den Bosch onderbelicht. Justitie wil de tot levenslang veroordeelde drugscrimineel alsnog voor een bedrag van 3,5 miljoen euro plukken. De Koerd zou dit geld volgens het Openbaar Ministerie hebben verkregen door bedreiging en afpersing van onder meer drugshandelaren in Turkije. Baybasin zou enkele Turkse heroïnehandelaren hebben gedwongen om grote sommen geld en luxe goederen af te staan aan stromannen van hem.

Misdaadjournalist Korterink vindt dit waanzin. 'Hoe moet hij aan dat geld komen? Vanuit de gevangenis proberen het geld bij die stromannen terug te halen? Drie miljoen wasknijpers per dag in elkaar te draaien? Laat iedereen van het OM die verantwoordelijk is voor deze actie de uren bijhouden, en wat deze onzin de samenleving kost (schat dat je alles bij elkaar toch gauw 100 euro per uur kwijt bent aan zo’n OM-medewerker, met alles overhead erbij).'

Hoe je aan dat geld moet komen is volgens Barracuda slechts een volgende stap in de procedure. Of er voldoende aanwijzingen dan wel voldoende bewijzen zijn kan hij niet beoordelen, maar dat Baybasin bakken geld heeft verdiend aan de drugshandel, dat kun je zonder meer aannemen. En dat de man nog heel wat bezittingen heeft ook.

Je hoeft daarvoor alleen maar te kijken naar de rest van de roemruchte familie. Een dezer dagen berichtte de Liverpool Echo nog eens over Operatie Chaplin, waarin de uit Liverpool afkomstige drugshandelaar Paul Taylor werd getapt. Die was betrokken bij een van de grootste drugsgangs uit de Britse misdaadgeschiedenis, mede dankzij de betrokkenheid van Mehmet Baybasin, een broer van Huseyin. In de gesprekken tussen Taylor en Baybasin ging het over 36s (£36,000 voor 1 kilogram cocaïne). De totale straatwaarde van de drugs die werden verhandeld via Londen en Europa bedroeg 4 miljard pond.

Een andere broer Abdullah Baybasin, die ooit zijn geld verdiende met goedkope toiletrollen, moest vorig jaar van de rechter 700.000 pond terugbetalen. Een deel daarvan moest komen van zijn huis in Muswell Hill, een optrekje van 1,3 miljoen pond. De straatwaarde van Abdullah's drugshandel werd enkele jaren terug geschat op 25 miljard pond.

In het verleden schepte Huseyin trouwens maar graag op over zijn rijkdom. Dat was ook niet verwonderlijk, want de (Britse) National Crime Squad schatte dat de familie verantwoordelijk was voor 90 procent van het heroïnetransport naar Engeland. Huseyin kocht in 1994 een luxueus huis in Edgware in Londen, maar zou ook een deel van zijn vermogen hebben gestopt in Turkse toeristenoorden.

Het IRT schatte zijn persoonlijke vermogen in de jaren negentig op zo'n 10 miljard pond. In dit document staat een lange lijst van (vermeende) bezittingen van Huseyin, die een 'normale zakenman' (citaat advocate) dan wel een 'Koerdische Nelson Mandela' (een bespottelijke omschrijving van Ton Hofstede) zijn hele leven nog niet bij elkaar verdient. Volgens een informant stond Baybasin kort voor zijn arrestatie op het punt om negen gloednieuwe jets aan te kopen.

Baybasin heeft inmiddels een trits opgewonden plottervrouwtjes achter zich aanlopen, onder wie de ineens weer springlevende Boudine Berkenbosch, die werkelijk nog nooit de moeite hebben genomen om zich eens in te lezen in de criminele geschiedenis van familie Baybasin, of dat domweg niet willen weten.

De rechtbank in Breda schetste in 2001 van Baybasin het volgende beeld: 'Verdachte vormde samen met een omvangrijk netwerk van mensen een criminele organisatie die in Nederland zijn weerga nauwelijks kent. De organisatie hield zich bezig met drugsdelicten en kende daarnaast een geweldsdivisie die zorgde voor incasso van schulden, voor vergelding en wraak. Zolang de zaken goed verliepen bemoeide verdachte zich nauwelijks met de dagelijkse gang van zaken, maar bij problemen bleek zijn stem doorslaggevend te zijn. Hij had de macht uiteindelijke beslissingen te nemen en hij had het gezag waardoor anderen aan zijn opdrachten gehoor gaven of wilden geven.'

De ontnemingsprocedure is in financieel opzicht slecht nieuws voor Adèle van der Plas, de advocate van Huseyin. Die hoopt dat zij haar honorarium krijgt uit de schadeloosstelling die Baybasin zal ontvangen als blijkt dat hij ten onrechte zeventien jaar heeft gezet. Een 'diepte investering' noemde ze dat.

In haar pleidooi deed Van der Plas afgelopen vrijdag dan ook haar uiterste best om ongeveer alles dat even niet uitkwam te downplayen. Een betwist stuk grond was niks waard, want er zouden 'hooguit tomaatjes op kunnen worden verbouwd', een boekhouder die een belastende verklaring aflegde was zelf niet te vertrouwen, een andere hoofdgetuige was een 'oude en problematische man' en ach, die mannen met dikke nekken en kale hoofden die nogal intimiderend bij een gesprek zaten, waren waarschijnlijk even op de koffie gekomen. Ook spreekt zij over 'florerende bedrijven' zonder uit te leggen waar Huseyin zijn enorme vermogen mee heeft verdiend. Barracuda neemt aan niet met de verkoop van toiletrollen.

Het enige lichtpuntje voor Van der Plas is de herzieningszaak bij de Hoge Raad naar mogelijke manipulatie van telefoontaps op grond waarvan de Koerd is veroordeeld. Sommigen zien een verband tussen ontnemingsprocedure en dat herzieningsverzoek, 'voor het geval Baybasin wordt vrijgesproken en aanspraak maakt op een schadevergoeding'. Maar Barracuda vermoedt dat het niet zo simpel in elkaar steekt.

9 opmerkingen:

 1. Je hebt het over een vermogen dat een normale zakenman in zijn hele leven nog niet bij elkaar verdient. Dat klopt En die types hebben we in Nederland ook. Koningshuizen zijn duur. Zie ook
  Quest Het Nederlandse Koningshuis kost in 1 jaar meer (925) dan het hele vermogen van Baybasin. PER JAAR!

  Baybasin was, wat wij in Nederland een graaf of hertog zouden noemen. En net als Nelson Mandela opkwam voor de zwarten in Zuid-Afrika, zo komt Baybasin op voor de Koerden in Oost-Turkije.

  Overigens is de ontnemingsprocedure helemaal geen slecht nieuws. Want de overheid heeft tientallen miljoenen geconfisqueerd (waarvan de Nederlandse rechter al heeft gezegd dat Nederland die moet teruggeven) en slecht een vermeende vordering van 3,5 miljoen (waarvan de Nederlandse rechter heeft gezegd dat die vordering niet onderbouwd is en niet aannemelijk is gemaakt).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En Ton heeft natuurlijk ook geen idee waar al dat vermogen vandaan komt. Maar dat doet er blijkbaar weer eens niet toe.

   Verwijderen
  2. Jazeker wel. Dat vermogen komt met name vanuit groot-grond bezit en marmergroeven. (En ik weet dit uit de eerste hand, van mijn ex-schoonvader.). In tegenstelling tot die belachelijke successiebelasting hier in Nederland, die alle adel -behalve het koningshuis- aan de bedelstaf heeft gebracht, was dat daar niet zo. Voer die lijkenpikkersbelasting hier in voor Beatrix c.s. en binnen enkele generaties is dat ook zo genivelleerd.

   Verwijderen
  3. Geweldig Ton, dus die drughandel was maar een hobby.

   Verwijderen
 2. Ton, klopt niet: 'I draw your attention that my grand parents used to have flavour factories in Lice and we use to have marble factory, which was burnt down in 1992 by the illegal Kurdish organization.'

  En vervolgens werd Baybasin rijker en rijker. Van een marmergroeve die niet van hemzelf was en reeds in 1992 was gesloten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien zou deze ten onrechte veroordeelde vriendelijke zakenman eens een weekje mee kunnen lopen in een kliniek waar terminale heroineverslaafden worden behandeld.
  Gewoon om er eens even helemaal uit te zijn.
  Dan kan hij daarna weer verder gaan met schattige kindertekeningen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor drugshandel krijg je maar een paar jaar. Geen
  levenslang. En alle overheidscriminelen uit de IRT zijn buiten schot gebleven. Ik zeg niet dat Baybasin onschuldig is. Dat weet ik niet. Wel is hij onschuldig aan het ten laste gelegde. En voor al het andere geldt de onschuld presumptie. Mijn mening, en ik heb er goed in verdiept, is dat Baybasin een politiek gevangene is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @hhc

  Baybasin is een politiek gevangene omdat de Turkse en Nederlandse overheid en rechtspraak samenzweren om jou het leven -bovenop je scheiding van vrouw en kind- nog verder zuur te maken. Zoiets?

  Het doet eigenlijk niet eens terzake of de traumatische gebeurtenissen die jou 'vanuit het niets' zouden zijn 'overkomen' slechts in jouw werkelijkheid bestaan, Ton.
  En je zal het toch met me eens dat traumatische gebeurtenissen van invloed zijn op iemands geestelijke gezondheid.

  Hetgeen je dan ook bevestigt in je bovenstaande -volstrekt belachelijke- opmerkingen over de onschuld van Baybasin. Net of jij dat als leek en dan nog grotendeels via Google en gekkies-sites kan beoordelen.
  Je vooringenomenheid kent werkelijk geen grenzen en je hebt inmiddels een wel erg ongezonde en buitenproportionele argwaan richting overheid en rechtspraak ontwikkeld.

  Dat gaat hem zo voor wat betreft de verwerking van je trauma echt niet worden, Ton. Of wou je soms beweren dat je niet bent getraumatiseerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wel jammer dat overheid noch kerk iets te zeggen heeft over wat je met je bewustzijn doet, waardoor drugsgebruik en a fortiorì -productie en -handel helemaal niet illegaal kunnen zijn.
  3.5 miljoen eerlijk verdiende euro's.

  BeantwoordenVerwijderen