donderdag 26 november 2015

Leger des Peils

Natuurlijk is Jan Roos een hork, maar ere wie ere toekomt: hij zette het GeenPeil-referendum op de kaart. De uitkomst krijgt nu de steun van een meerderheid in de Kamer. Dat is maar een stap verwijderd van ractificeren. Of niet, maar dat zal de stemming moeten uitwijzen.

GeenPeil begon als een recalcitrante actie tegen de uitbreidingsdrift van de EU, maar de toon werd alras serieuzer toen de stemmen opliepen.

Nu moet het laatste zetje komen van Grote GeenPeil Gemeente Wacht, beter bekend als het Leger des Peils. 400 gemeenten worden aangeschreven. 'Die willen we allemaal, stuk voor stuk, benaderen met de vraag of zij van plan zijn voldoende stemhokjes te plaatsen voor het GeenPeil-referendum op 6 april.'

De eerste gemeenten melden zich. Plasterk (Binnenlandse Zaken) kijkt al zorgelijk naar de rijksbegroting. Een Tweede Kamerverkiezing - met 10.000 stembureaus - kost ongeveer 45 miljoen euro.

Je kan natuurlijk zeggen geen dat het initiatiefnemer GeenStijl vooral te doen is om de publiciteit. Toch laat het zien dat je zelfs met kwajongensstreken wel degelijk een grassroots democratie in Nederland van de grond kunt tillen. Zonder de noodzaak van een Geert Peilders. Kom daar maar eens om bij de alternatieve media, voor wie doorgaans alleen een roverheid bestaat. 'Zodra wij burgers lui worden, geven wij bestuurders een carte blanche om sluiproutes te bewandelen', schreef The Post Online.

4 opmerkingen:

 1. Dat het Jan Roos/GeenStijl lukt om publiciteit te genereren is een feit, dat moet je ze dan toch nageven.

  Wie dat bijvoorbeeld niet lukt is Hannah van Gelder, een dame die vanwege de participatiewet in hongerstaking is gegaan met als inzet: spreektijk in de Tweede Kamer. Haar actie vond navolging door Claude "Bunkerboy" Vermeulen, maar inmiddels botert dat al niet meer zo tussen die twee. Het botert sowieso niet zo erg met Claude en de 7 miljard andere aardbewoners.

  Hannah, die al terminale kanker had vóórdat ze begon met de hongerstaking, houdt dat inmiddels al 104 (!) dagen vol, en ze blijft strijdbaar.
  Je zou zeggen dat als de polletiek zich doof houdt, dat dan op zijn minst het Guinness Book of Records wel interesse zou hebben, want het is een forse overschrijding van het wereldrecord.

  Na die 104 dagen valt er nog geen onvertogen woord te lezen op haar steunpagina's. Ze is tenslotte een zelfverklaard medisch wonder. Al 40 jaar doet ze artsen versteld staan. Hoeveel dagen zullen er nog bij komen?
  Of zal ze op een dag toch moeten toegeven dat ze, al dan niet 'gedwongen door neonazi's', toch de nodige calorietjes binnen kreeg?
  We zullen het zien..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mis toch dit aspect:

  Het referendum in Nederland over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne is volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko „koren op de molen van Poetin”. In een exclusief interview met NRC zegt Porosjenko dat de initiatiefnemers voor het referendum (‘GeenPeil’) „bewust of onbewust” de Russische „agressie” in de kaart spelen. Porosjenko is vandaag en morgen in Nederland voor overleg met premier Rutte en een audiëntie bij koning Willem-Alexander op de Eikenhorst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De afgelopen jaren heb ik aantal keer de eer gehad met Oekraïners te mogen samen te werken. Dit is prima bevallen. Mijn indruk van deze lieden is positief, in die zin, dat ze op mij een eerlijke en hardwerkende indruk hebben gemaakt.

  Echter, tijdens gesprekken die ik met hen had, ben ik meer te weten gekomen over hun vaderland. "corruptie zit in ons dna", zeiden deze mannen zelf. "In ons land krijg je niks voor elkaar zonder er voor te betalen". Talloze voorbeelden kreeg ik te horen. Over een moeder die 500 euro moest betalen om een baantje in het ziekenhuis te krijgen. Over hoe de ziekenhuis directeur zijn personeel bedragen laat betalen voor verzonnen administratieve redenen. Geld dat rechstreeks in zijn zak gaat. Dat de directeur in een kolossale villa woont. Dat aangifte van corruptie niet mogelijk is omdat politie in hetzelfde systeem zit. Hoe familieleden van patiënten zelf bv kapotte lampen moeten vervangen omdat het ziekenhuis het niet doet. Verhalen over in elkaar geslagen worden en dan vervolgens geen aangifte kunnen doen omdat de dader over de juiste contacten beschikt bij de politie. Verhalen over deurwaarders en incassobureaus die met freefighters aan je deur komen.

  Geen wonder dat Oekraïners massaal hun land verlaten hebben, en dan met name de talentvolle. Om het land te kunnen verlaten of om in de EU te kunnen werken, komt corruptie ook weer om de hoek kijken. Want werkelijk alles is te koop daar. Visa voor toeristen, werkvergunningen, alsmede valse papieren dat een voorouder uit een EU buurland komt zoals Polen en Roemenië. Heel veel Oekraïners zijn in Canada terecht gekomen. Maar ook in Europa werken honderdduizenden, vaak illegaal in bouw en schoonmaakbranche. Vooral in Italië zijn Oekraïners populair. Ze worden ingezet om voor oude zieke m

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vervolg: oude zieke mensen te zorgen tegen een uitbuitloon.

  Oekraïne is wat betreft corruptie een door en door ziek land dat van mij zichzelf eerst zou moeten genezen alvorens het zich ergens bij aan wil sluiten.

  Ook een enorm probleem vormt de armoede. Samen met Moldavië vormt Oekraïne de zwakste schakel van europa met een armoede die vergelijkbaar is met Afrikaanse ontwikkelingslanden. Hoe moet zo'n land zich ooit aansluiten bij het welvarende EU gebied ? Dat wordt een supermigratie.

  Tijdens één van de gesprekken die ik met de Oekraïners had, heb ik de stoute schoenen aangetrokken, en gevraagd waarom in dit land Joden zo gehaat worden. Het antwoord was veelzeggend . Zelfs keurige vriendelijke hardwerkende Oekraïners gaven allen een éénduidig antwoord. "Jodenhaat is normaal voor ons, omdat joden er om bekend staan de boel te flessen als het gaat om geld, ze liegen en bedriegen, dat is nu eenmaal zo", om er nog aan toe te voegen "de joden in Oekraïne hebben tijdens de tweede wereldoorlog hun verdiende loon gekregen".

  Al deze verhalen hebben mij flink laten twijfelen of we met deze rakkers in zee moeten gaan. Alvorens ik ja ga stemmen, zal iemand mij eerst met zwaarwegende argumenten over moeten halen, want anders wordt het een dikke vette NEE.

  BeantwoordenVerwijderen