maandag 30 november 2015

Sloterplas

Het monster van Sloterplas. Barracuda had er werkelijk nog nooit van gehoord, maar zaterdag werd er een boek over gepresenteerd in de Amsterdamse boekhandel Scheltema.

Er is jaren naar gedregd, er kwamen zelfs wetenschappers aan te pas om gedegen onderzoek te doen en men daalde met een mini-onderzeeër af naar het allerdiepste van de Sloterplas (tot wel 35 meter).

Of deze legende nu voorkwam uit jaloezie dat die saaie Sloterplas op een doordeweeks zondag niks had te bieden af, terwijl de Schotten in Loch Ness toch maar mooi een soort Velociraptor hadden rondzwemmen, is niet duidelijk, maar Barracuda heeft het boek dan ook nog niet gelezen.

Wat hij in elk geval heeft begrepen is dat De Telegraaf er in de jaren zeventig een 1 april grap van maakte. Met een lange voorbereiding. Er is zelfs nog een polyester monsterkop met veel moeite tot zinken gebracht. En op 1 april met evenveel moeite weer boven water gehaald. Samen met een bord met als opschrift 'Deze 1 april grap werd u aangeboden door De Telegraaf'.

Dat waren nog eens tijden. Barracuda zou dit soort bordjes ook graag zien in bijvoorbeeld tuintjes in Overveen.

Maar wie mocht denken dat de Telegraaf het monster helemaal in zijn eentje heeft bedacht, heeft het toch mis. Volgens schrijver Jan-Paul van Spaendonck valt niet uit te sluiten dat er echt een monster schuilt in de Sloterplas. 'De Sloterplas is erg diep. Je weet niet wat zich daar ophoudt in de diepte. Zolang wij in hem geloven, leeft het monster voort.'

Complotten vergaan, maar legendes blijven altijd bestaan.

12 opmerkingen:

 1. "Dat waren nog eens tijden. Barracuda zou dit soort bordjes ook graag zien in bijvoorbeeld tuintjes in Overveen."

  Buiten het gegeven dat jij het gesjouw van Woeèélèmpié met zijn boekie een grote 1 april hoax vindt begrijp ik je verwijzing naar zijn aan de straatstenen niet meer te slijten en daarom € 250.000,- in vraagprijs gezakte stulpje niet zo heel erg goed meer moderater. Of bedoel je soms dat 'onze' privé gegevens fetisjist tegenwoordig als groenteboer (hier zie je zijn bedrijfswagen voor de deur!) langs de deuren moet vanwege het water dan hem ondanks zijn karige AIVD gage steeds nijpender tot aan de lippen komt te staan? Leg uit?!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Benieuwd wat Niburu hiervan gaat bakken.
  Zit er op de bodem van de Sloterplas een poort naar een andere dimensie?
  Is er al een enorm moederschip boven de plas waargenomen?
  Is er sprake van mind control door de Telegraaf?
  Was de film Jurassic Park bestemd om de bevolking hierop geestelijk voor te bereiden?
  En waarom komt dit boek exact 13 dagen uit na de aanslagen in Parijs?

  Afgezien daarvan lijkt het me een leuk boek, en ik fiets vanmiddag nog naar de Primera in het dorp, om te kijken of ze het op voorraad hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alle plottertjes uitnodigen voor een zwemfeest in die plas en er niet bij zeggen dat er een MONSTER erin zit.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die sloterpplas is vast goed bedoeld, en stamt volgens mij uit dezelfde tijd dat de Bijlmer is bedacht, het zogenaamde grootstedelijke denken. Kinderen kunnen er met hun optmistjes de eerste kneepjes van de zeilkunst opdoen. Maar in mijn ogen is het vooral een enorme sta-in-de-weg. Loze ruimte die zorgt voor kilometers omfietsen. Een park met een paar flinke vijvers heb je als stadsmens meer aan. Of nog meer voordehandliggend waren sportvelden geweest, zodat je voor een potje voetbal niet langer meer naar de rand van de stad gedwongen wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De dertig meter diepe Sloterplas is gegraven, om aan gratis zand te komen om heel Slotermeer, Geuzenveld, Slotervaart en Osdorp op te hogen en daar huizen te bouwen.
   Het is een hartstikke gaaf idee van jou om daar voetbalvelden aan te leggen, maar waar wou je die plomp mee dempen?
   En waar moet dat beest heen? Het nijlpaardenbassin van Artis?

   Verwijderen
  2. Think big @heusing. De tijden van Leeghwater en de markerwaard zijn voorbij. Ik dacht aan een fiets- en voetgangersbrug, sportvelden op palen en om de boel te bekostigen een zeespiegelstijgingbestendig drijvend dorp. Ongeveer een derde van de plas wil ik in stand laten voor de optimistjes en uiteraard voor het monster in het geval het een zoogdier is, deze toch af en toe kan ademhalen.

   Verwijderen
  3. Het is maar goed dat ze jouw nut hebben gevonden binnen een callcenter @Jan, want als projectontwikkelaar ben je levensgevaarlijk dom. Hoe kan je nou een 'zeespiegelstijgingbestendig drijvend dorp' bouwen onder de zeespiegel? Kan niet he, slimmerd. Plus je zit weer mega te discrimineren qua ademhalen richting reptielen. En juist die bevolkingsgroep komt waarschijnlijk meer in aanmerking voor de titel van 'monster van het slotermeer' dan enig zoogdier. Verder zal ik je onzinnige fantasie maar even laten voor wat het is. Wel nog een tip: doe nou niet slimmer dan je bent, dan word je misschien nog eens serieus genomen.

   Verder, on topic, ik vind het een prachtig verhaal. Een monster in een Amsterdamse plas. Ik kende het nog niet. Wel de bloedhanden in de muur en andere spookverhalen, maar deze is minstens zo spannend.

   Wel heb ik er meteen een disillusion bij vwb dit meer. Zo las ik, als aanvulling op Barra's verhaal, het stuk van Marc Marc, een reisleider voor een touristtrip langs deze bijzondere plas. Mooi verhaal, supercoole banner van een zeemeermin in de rechterhoek, en een intrigerende alinea over een 'witte boei aan de noordzijde van de plas'. Onder deze boei op 40 meter diepte schijnt een duikklok te liggen. Omringt door onafhankelijke zuurstofflessen zou dit het geheime plekje zijn voor de happy few om een partijtje te schaken.

   Helaas, de duikklok ligt weliswaar inderdaad onder die noordelijke witte boei, maar op (slechts) 14 meter, en is niet echt bewoonbaar. Zelfs niet voor soevereinen. Er staat wel een fles champagne voor je klaar wanneer je afdaalt naar dit deel van de Sloterplas legende. Dat dan weer wel.   Verwijderen
  4. Hee leuk, precies de reactie die ik had verwacht. Ik werk trouwens op de postkamer en niet het callcenter. Voor wie het wil weten, binnenkort maak ik promotie naar de afdeling archief M'n kar met fietsbel hou ik wel, want ipv de post ga ik nu de dossiers rondbrengen. Okay nog even inhoudelijk. Als het monster een reptiel was, dan zou ie af en toe aan land komen. En huizen die blijven drijven als het water gaat stijgen bestaan! Ronddobberend of eventueel met extra lange palen hou je ze op dezelfde plek, gaan ze keurig op en neer. Probeer eens lief te zijn voor je medemens.

   Verwijderen
  5. Goed dat je een baan hebt Jan. Een stabiel inkomen, voldoening en een vast ritme vormen een waardevol bezit. En troost je met de gedachte dat als je in een postkamer van de IDF zou werken, je dagelijks liefdevolle woorden van Ziva zou krijgen.

   Verwijderen
  6. Dankjewel @de Mink. Ik ben heus niet perfect en maak vast en zeker op zijn tijd domme opmerkingen. Het weerhoudt me er niet van om vrolijk mee te praten. Het trekje dat @geen, @ziva en @jeroen bezitten om anderen als dom te kwalificeren, kan ik wel om lachen. Die hebben kennelijk anderen nodig om zichzelf omhoog te trekken. Dat bedoel ik dus met hokjesdenken. Ze doen zichzelf tekort. Ik ben inderdaad trots op wie ik ben en wat ik doe.

   Verwijderen
 5. "Je zit er nog behoorlijk relaxed bij nadat ISIS je daar in Parijs midden in dat onderstel van je te pakken nam?" Leg uit?!

  "Mooi man. Het NOS hoernaal overvallen. Dit zou het ideale moment zijn voor die kneuzen zichzelf op te heffen en ons niet meer lastig te vallen met hun leugens en propaganda. Maar hoe denk een complotdenker nu? Die denkt. WTF"?

  PS; Respecteer je huidige moderatiemodus buitengewoon gemeend Barracuda. Dus mocht je deze feedback vanwege allicht meerdere voor jouw moverende redenen toch niet doorlaten, dan zal ik mij op eventuele stappen beramen om mijn antidemonen campagne hier in dit Holle Land toch op mijn eigengereide stijl verder luister bij te kunnen zetten! Echt moderator, als er al binnen compleet land iemand een moderatie award verdient dan zal ik mijn stem voor altijd naar dit blogje doen uitgaan vanwege jouw voorheen voorbeeldige beleid op censuurgebied. Je huidige switch laat mij gelukkig echter toch vrij persoonlijk te kunnen beslissen nooit meer via welke mond snoerende rigiditeit dan ook in zee te hoeven gaan. Nogmaals, veel sterkte met je bak vol cryptoserpenten waarmee je ook buiten mijn participatie om nog heel wat te modereren zal hebben. See/hear you vanaf vandaag verder vandaan het front...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer hè, maar ook jouw hiërogliefen lees ik nu eerst door. Lijn blijft: on topic en wat minder geleuter.

   Verwijderen