maandag 23 november 2015

Hoaxes

Direct na de aanslagen in Parijs doken er berichten, filmpjes en tweets op met, naar later bleek, onware informatie over daders, schietpartijen en heldendaden. Universitair docent Peter Burger onderzoekt al jaren internethoaxes, en haalde bij Pauw vorige week een groot aantal valse verhalen onderuit die de ronde deden over Parijs op sociale media.

Het merendeel van die overigens zeer aansprekende voorbeelden - maar dat vertelde Burger er niet bij - kwam van The Washington Post, die een alleraardigste rubriek heeft genaamd The Intersect Hoaxes. Daar worden broodjes aap aan flarden gescheurd, vooral van plotters. Zouden meer kranten moeten doen.

Een zo'n broodje aap is dat de Eiffeltoren naar aanleiding van de aanslagen voor het eerst sinds 1889 op zwart was gegaan. De Eiffeltoren dimt iedere dag de lichten. Of neem Putin die woorden in de mond werd gelegd over terroristen die hij helemaal niet gezegd heeft. Het regeltje kwam uit de film Man on Fire, maar werd tig keer als quote gedeeld.

Burger kwam zelf aanzetten met het voorbeeld van internethoaxters die 'gelijkende foto's' zijn gaan zoeken van een vrouwelijke slachtoffer van de Sandy Hook en Parijse terreuraanslagen. Om vervolgens te suggereren dat dit een ingehuurde actrice is (die blijkbaar de hele wereld overgaat) in het kader van een valse vlag. Je zal maar slachtoffer zijn en je foto zo terugvinden op internet. Maar het kan nog erger: Een willekeurige Sikh werd tot Parijse terrorist gebombardeerd. Met behulp van Photoshop kreeg hij een bomgordel aangemeten. De Pad die hij in zijn hand droeg, werd de Koran.

Onder de hoaxes bevond zich ook een Twitter bericht over de Parijse aanslagen dat al op 11 november zou zijn gepubliceerd. Volgens Niburu wrong de mainstream pers zich in allerlei bochten om hier een verklaring voor te vinden, 'maar erg geloofwaardig klinkt het allemaal niet.' Nee, niet als je Niburu heet. Het blijkt te gaan om een bot die twee verhalen over Charlie Hebdo en een aanval op een Nigeriaanse moskee combineerde. Is zelfs een draadje over op Twitter met bewijs. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten