vrijdag 22 maart 2013

Fixatie

Een beetje Demmink-junk leest tegenwoordig het Katholieke Nieuwsblad (papieren oplage 10.000). Adjunct Henk Rijkers doet zijn stinkende best om voor de site dagelijks een Demmink-berichtje te schrijven, blijkbaar in de veronderstelling dat als hij dat maar vaak genoeg doet, katholiek Nederland vanzelf in opstand komt en de kerken gaat bezetten.

Lukt niet. Henk wordt compleet genegeerd. Barracuda vermoedt dat zijn lezers zich ook nog eens ergeren aan de moemakende Demmink-fixatie van Henk. Temeer daar de berichtgeving, vaak toch al niet erg relevant, in geen enkele verhouding staat tot het bijna dagelijkse nieuws over misbruik van minderjarigen door katholieke dienaren. Toegegeven: Henk begrijpt gelukkig nog dat zijn krant daarover moeilijk kan zwijgen, maar die berichtgeving wordt niet verrassend heel wat beter gedoseerd.

Zo langzamerhand kun je je trouwens ook afvragen hoe het toch komt dat duizenden slachtoffers van misbruik in de katholieke kerk zich spontaan bij allerlei instanties hebben gemeld, terwijl de oogst van Demmink zelfs na vele jaren publiciteit op de interwebs is blijven steken bij een de aangifte van een labiele Nederlander en twee vage Turken.

Met als gevolg dat het Demmink-kamp driftig op zoek gaat naar weer nieuwe trofeeën. Deze week hadden ze er weer eentje. Een uitgelekte mail van een voormalige gevangenisdirecteur, over een persoonlijke assistente van Joris die voor hem afspraken moest regelen met minderjarige jongens en zich daarover zou hebben beklaagd tijdens een dienstreis naar Engeland begin jaren negentig.

Dat noemt Henk iets te enthousiast een 'nieuwe getuigenis over Demmink'. Maar dat is het natuurlijk niet. Het is zoveelste verhaal uit tweede hand. Demmink-complotters zijn net jagers die, als ze een halve veer op de grond hebben gevonden, roepen dat ze een patrijs hebben geschoten.

Want hoe zou dat toen toch gegaan zijn, wil Barracuda wel eens weten. Moest de assistente soms in de Gouden Gids gaan bladeren? Gaf Demmink haar telefoonnummers met de nadrukkelijke wens dat het 'minderjarigen' moesten zijn? Zou Joris nou echt zo dom zijn geweest om dat niet zelf discreet te regelen? Als we Demmink complotters mogen geloven, belde hij in andere gevallen juist zelf voor afspraakjes.

De mail was overigens gericht aan CDA-kamerlid Pieter Omtzigt, die ten aanzien van Demmink weliswaar kritische diverse vragen heeft gesteld aan de Tweede Kamer, maar nu woedend is over het uitlekken de mail. Want die dook natuurlijk meteen weer op bij de website van de oude Jan Poot (Demmink Dofpot) en die haalt hem - lekker puh - niet weg. 'Ik ben van de generatie van voor de oorlog. Laat ze maar schieten. Ik ben bereid te sterven voor het vuurpeleton voor onze vrijheid en democratie. Dat hoef je van de huidige generatie niet te verwachten. Dat zijn allemaal levensgenieters.'

Vuurpeleton? Poot heiliger dan de kersverse Paus: die heeft immers gewoon een rekening te vereffenen met justitie vanwege het Chipshol debacle (met dank aan partijdige rechters) en pakt wie hij pakken kan.

12 opmerkingen:

 1. Wat een gemiste kans van Henk om niet even de in die mail genoemde personen (Verdonk) te bellen en te vragen of er überhaupt iets van klopt. Dat soort journalistiek handwerk is kennelijk niet aan het KN besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De agenda van dat stuitende sekteperiodiekje is in de eerste zin al duidelijk:

  Nederlandse dagbladen - ook die bereid waren breed uit te pakken als het ging om kindermisbruik in de katholieke Kerk - volharden in een bevreemdend stilzwijgen over de email met nieuwe belastende informatie over Joris Demmink

  Als je het zo bekijkt is het stilzwijgen van het Katholiek Nieuwsblad over dat nieuwe rapport Deetman waarin verslag wordt gedaan over structureel misbruik van meisjes en vrouwen binnen hun sekte nog veel bevreemdender.

  Wel een stuk schrijven over een emailtje dat verder niets aantoont, maar het stilzwijgen bewaren over de cultuur van misbruik in je eigen club die tot achter de komma werd aangetoond. Als deze mentaliteit representatief is voor het katholicisme, durf ik de stelling wel aan dat dit geloof minderwaardig is aan de Islam.

  Heerlijk zo'n traditionele Tridentijnse mis (houden ze van bij het KN), maar van introibo ad altare Dei kunnen ze beter Intrare podicem de puer parvulus maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach, er zijn heus nog wel wel nuttige toepassingen voor de Tridentijnse mis te vinden. Zo denk ik dat la Messe de Saint Sécaire slachtoffers van misbruik door katholieke geestelijken goed kan helpen. Kan je de liturgie in ieder geval woordelijk nog in stand houden:

  The officiant nowadays consecrates a host and the chalice with the actual sacred words of Holy Mass, but then instead of kneeling he turns his back upon the altar, and a few moments later - sit venia verbis! - he cuts and stabs the Host with a knife, throwing it to the ground, treading upon it, spurning it. A part, at least, of the contents of the chalice is also spilled in fearful profanation, and not infrequently there further has been provided a ciborium of consecrated Hosts, all stolen from churches or conveyed away at Communion in their mouths by wretches unafraid to provoke the sudden judgement of an outraged God. These the black priest, for so the celebrant is called by the Devil worshippers, scatters over the pavement to be struggled and fought for by his congregation in their madness to seize and outrage the Body of Christ.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er staat me bij dat het niet alleen een getuigenis uit de tweede hand is, maar ook oud nieuws in de zin dat dit verhaal al jaren geleden ook door Kat is gebracht. Alleen was het toen geloof ik een mannelijke assistent, of iemand die vrij kort nadat hij zich ergens beklaagde op verdachte wijze om het leven kwam. Een hartstilstand op de fiets of zo? Ik weet de details niet meer. Of was dat Demminks chauffeur die hem naar afspraakjes moest rijden of erbij blijven terwijl er dingen op de achterbank gebeurden?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Getuigenis? Een scheve scan, van een print screen met het uiterlijk van een anonieme e-mail. Hoeveel wil je er hebben? Deze hear say assistente heeft zich dus schuldig gemaakt aan ernstig kindermisbruik. Katholiek en bedrijfsblinde boernalistiek ten top. Waarschijnlijk zit deze asistente in een Belgisch klooster. Katholiek Nederland zal vast blij zijn met deze wereldverbeteraar , schriftgeleerde en toetsenbordapostel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Habemus Henk Rijkers dus,binnenkort bedankt hij ook voor die blumen, wedden?

   Verwijderen
 6. Het leuke is dat het katholiek nieuwsblad zich sinds het aantreden van Franciscus buiten de mainstream heeft geplaatst. Met grote hilariteit las ik het stukje Laten we paus Benedictus in ere houden, waarin Henkie Rijkers nogal onchristelijk leegloopt op geloofsgenootjes die minder recht zijn in de leer. Heerlijk, die intrasrelizjeuze fitties. Kan je nooit genoeg van hebben.

  Over Peter van Zoest, met wie hij niet zo gelukkig is sinds die zich afvroeg of katholiek magazine 'Catholica' (voorganger van het katholiek nieuwsblad) een dekmantel voor extreemrechts is schrijft Henkie:

  "Maar wat moet dat erg zijn voor Benedictus XVI ", twittert Rianne Verhoeven hatelijk, "om te zien wat zijn opvolger bij mensen losmaakt door gewoon te doen." Blijkbaar is 'gewoon doen' een hoge waarde voor de drs. Clavans. Sinds zij ontmaskerd werd door dagblad De Pers, weet iedereen dat achter de vaak vuilbekkende tweets van het 'Rooms meisje' zich Peter van Zoest schuil houdt, oud-woordvoerder van de bisschoppenconferentie die met zijn burootje Reli-update echter nog steeds vooral uit de kerkelijke ruif eet.

  Ook Erica Schruer van Observatrix moet het ontgelden. Dat is overigens bepaald niet de vrijzinnigste en ze zegt verder geen onvertogen woord over Benedictus, maar had wel het gore lef om op te merken dat Franciscus zwarte schoenen draagt terwijl Benedictus (volgens eeuwenoude homo-erotiese traditie) liever in rode molieres door de Vaticaanse bordelen sloop. Daarover meldt hij dan weer:

  Nu Benedictus is afgetreden en niet langer een machtsfactor is, staat hem vanuit Rotterdam blijkbaar een soortgelijke behandeling te wachten. Hij krijgt er vandaag van langs dat hij als paus rode schoenen droeg en wordt daarom ongunstig vergeleken met de nieuwe paus, die zwarte draagt. Hoeveel onnozeler kan het nog worden? "Waar lees ik in de Bijbel dat Petrus rode schoenen droeg?", vraag de Rotterdamse advocate zich retorisch af, en inderdaad, wij moeten haar daarop het antwoord schuldig blijven. Maar het is wel verbazend uitgerekend de oud-voorzitster voor Latijnse Liturgie zo te zien schimpen op een bij uitstek liturgische paus als Benedictus.

  Maar waar zit de angel nou eigenlijk voor Henkie, wat drijft hem nou?

  Joseph Ratzinger kenden we in 2005 wel al goed, zowel door zijn beleid als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer als door zijn boeken. Maar ook als paus heeft Benedictus XVI alleen al door zijn zeer verdienstelijke beleid voor het herstel van de liturgie en door zijn drie belangrijke en meesterlijke Jezusboeken (ook al smadelijk afgeserveerd door mr. Schruer) recht op de blijvende dankbaarheid van alle goede en trouwe katholieken.

  Precies. Franciscus is een betrekkelijk vrijzinnige Jezuïet. Die orde maakt er juist een punt van om de mis in volkstaal te doen en vindt dat Latijnse bombasme eigenlijk onnodig. Henkie slaat nu als een malle om zich heen omdat zijn liturgie bij het grofvuil gezet gaat worden. Het Katholiek Nieuwsblad is een marginaal blaadje dat niet representatief is voor het katholicisme. Het aantreden van deze paus maakt dat nog veel duidelijker en daar kan Rijkers moeilijk mee omgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Precies. Franciscus is een betrekkelijk vrijzinnige Jezuïet. Die orde maakt er juist een punt van om de mis in volkstaal te doen "

   Inderdaad. Als de jezuïten niet op een gegeven moment door een koning (de laatste Portugese, meen ik) uit Brazilië waren gejaagd, was de officiële taal van dat land nu Tupi geweest (een indianentaal, althans een soort overkoepelend dialect daarvan, verwant met het nog bestaande Guaraní van Paraguay).

   Bron: http://www.scribd.com/doc/22899347/paul-teyssier-historia-da-lingua-portuguesa
   "Ao lado do português existe a língua geral, que é o tupi, principal
   língua indígena das regiões costeiras, mas um tupi simplificado, gramaticalizado pelos jesuítas e, destarte, tornado uma língua comum."


   "A expulsão dos jesuítas, em 1759, [...]"

   Verwijderen
 7. Hier nog een leuk filmpje met een optreden van Henk Rijkers als panellid tijdens de dag tegen het modernisme, waarin hij samen met Catholica redacteuren die nog op de mailing lijst van Anders Breivik stonden oproept tot een gewapende strijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 'Alleen was het toen geloof ik een mannelijke assistent, of iemand die vrij kort nadat hij zich ergens beklaagde op verdachte wijze om het leven kwam. Een hartstilstand op de fiets of zo?'

  Dat verhaal gaat over een chauffeur die Demmink na nachtelijke escapades moest ophalen en daarvan zo overstuurd zou zijn geraakt - omdat zich op de achterbank ook wel eens wat afspeelde - dat hij uiteindelijk aan een hartaanval overleed. Dat verhaal is al even vreemd: dan neem je toch gewoon ontslag?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo waren het ook jezuïten (Franse en Portugese) die de spelling van het Vietnamees heben ontworpen (naar Portugees model). Ongetwijfeld ook met het doel het volk de bijbel te kunnen brengen.

  BeantwoordenVerwijderen