dinsdag 2 december 2014

Diefstal

John de Mol en Postcode Loterijoprichter Boudewijn Poelmann moeten binnenkort voor de rechter verschijnen omdat ze van diefstal worden beticht. Nou ja, diefstal. Ene Dirk Sta van Uiter, een 60-jarige ondernemer uit Monnickendam, heeft ooit een plannetje gedeponeerd bij afdeling Registratie van de Belastingdienst voor de VriendenLoterij, waarbij het telefoonnummer van de deelnemer zijn lotnummer is. Zou hij De Mol mee hebben benaderd. Die ermee aan de haal ging. En nu moeten John en Boudewijn dokken, als het even kan 2 miljoen euri per jaar.

Hoewel, Barracuda vermoedt eerlijk gezegd van niet. De woordvoerder van Talpa zegt: 'Wij bij Talpa exploiteren geen loterijen, wij maken programma's in opdracht van loterijen. John de Mol heeft door de jaren heen wel drie of vier mensen aan zijn bureau gehad met het idee om van je telefoonnummer je lotnummer in een loterij te maken. Dat is zo'n verschrikkelijk algemeen idee.'
  
Zelfde verhaal, maar dan bij Steve Brown. Let op de verschillen: '‘Maffia-Mediatycoon John de Mol’ en de laaienlichters Postcode Loterijoprichter oplichter Boudewijn Poelmann moeten binnenkort voor de rechter verschijnen omdat ze van diefstal worden beticht. De Maffioso ondernemers zouden het concept van de “VriendenLoterij Altijd Prijs voor Poelmann en zijn Crime gabbers in pak”, waarbij het telefoonnummer van de hersendoden SBS-deelnemer zijn lotnummer is, gestolen hebben. Het is niet de eerste keer dat John de Mol wordt aangeklaagd voor jatten. Zo klaagde Michael Roy Barry John de Mol ook al aan voor jatten van het programma format The Voice.'

Yep, dat was alweer drie jaar geleden en daar is niks meer van vernomen. Vermoedelijk hierom (commentaar Talpa): 'Wij hebben verschillende pogingen gedaan van de heer Barry meer details te krijgen over zijn idee, maar dat is niet gelukt.' Maar dat meldt Brown natuurlijk weer niet.

Maar wat kan die Brown een of andere mislukte programmabedenker uit Monnickendam dan wel een 'SBS-Tokkie-loterij schelen'? Vanwege same old same old: Anders gezegd: oud zeer. Zelfverklaard meester in de rechten Steve Brown heeft het op Peter R. Vries gemunt sinds hij in een uitzending van zijn misdaadprogramma op de korrel werd genomen met de verborgen camera. Dat was ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw en sindsdien is Brown niet meer de oude. Drie keer raden wie dat programma destijds produceerde: 'Maffia-Mediatycoon John de Mol' natuurlijk.

6 opmerkingen:

 1. Waarom toch is iedereen in de ogen van die plottertjes een boef, maffialid, crimineel, nazi ect ect ect? wat gaat er toch in die mensen rond om zó over anderen te denken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ideeën zijn over het algemeen niet te beschermen: http://www.iusmentis.com/innovatie/idee-beschermen-vastleggen/

  Wat wel beschermd kan worden is, via de auteurswet, is een gedetaileerde beschrijving, bijv. een programmadraaiboek, zoals Talpa in het AD ook stelt: "Het gaat om de uitwerking ervan tot een goed televisieprogramma." Dat zijn de zogenoemde formats geworden.

  Gevolg is dat zo'n programma tot in alle details hetzelfde moet blijven, spontane improvisatie is er niet meer bij. Hetzelfde zie je bij winkelketens, zoals Blokker en IKEA: alle details en de huisstijl vastgelegd, zodat ze de franchisewinkel royalties kunnen laten betalen voor het gebruik van het beschermde detailconcept. Die winkel maakt dan geen of weinig winst en betaalt dus geen belasting. De royalties gaan via via naar de Bermuda's en Bahama's waar de houder van de rechten ook nauwelijks belasting betaalt. Slim, maar vast geen bedoeld effect van de toenmalige bedenkers van het auteursrecht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ruud,

   Daar gaat dit artikel helemaal niet over.

   Het gaat om de draai die Steve Brown geeft aan een gewoon bericht.

   Verwijderen
  2. Ik snap nog steeds niet dat een gedeelte van die koekwauzen nog geen eigen partij [SOPN tel ik niet mee] hebben opgericht, er moeten immers tigduizenden volgelingen zijn [ik kom btw maar tot een kleine groep van vijftig].

   Belangrijker : ik vraag me af of de AIRVD dit jaar wel de kerstbonussen over gaat maken ?

   Verwijderen
  3. Ze hebben partijen opgericht: SOPN, Mens en Spirit, etc...

   Verwijderen
  4. > douwer2 december 2014 14:47

   Precies, daar ging mijn artikel ook over: Steve Brown schrijft zonder enig benul van de juridische achtergronden (en maakt er een scheld- en lasterpartij van).

   Verwijderen