dinsdag 9 december 2014

Totaalsukkels

Climategate.nl heeft alweer een tijdje een nieuw behangetje, maar de inhoud is er bepaald niet op vooruitgegaan. Wellicht omdat het blog tegenwoordig voornamelijk wordt volgekalkt door Rypke Zeilmaker. En die gaat in woord en geschrift steeds meer Micha Kat achterna. Niet dat er reptielen, Supergetuiges en New World Order aan te pas komen (uitzonderingen daargelaten), maar Zeilmaker gaat zowat in elk stukje volledig door het lint. Rypke stookt thuis de kachel met kolen en wijst trots alle GroenLinkers op de dikke zwarte rook die uit zijn schoorsteen komt. Rypke gaat zet dagelijks de bijl in windmolens in zijn geliefde provincie Friesland. En Rypke vindt dat alle Nederlandse journalisten groenblinde totaalsukkels zijn.

Het curieuze is: soms zit Zeilmaker er niet eens zoveel naast, maar moeten de lezers maar raden wat er werkelijk wordt bedoeld. Rypke is namelijk meer een man van de hevige emotie dan van nuchtere feiten. En mist zo ieder schot voor open doel.

'Friese windlobby blundert met uit duim zuigen medestanders in campagne' staat er bijvoorbeeld boven de zoveelste onsamenhangende litanie tegen subsidiemolenaars en 'Groene Heilstaat 2.0'. In de kop zit alleen een kern van waarheid, maar die vind je elders op het web. In de Leeuwarder Courant stond een paginagrote advertentie waarin gepleit wordt voor wind op land. Was getekend: Wind op Land, een initiatief van Platform Duurzaam Fryslân, de Friese Milieu Federatie en het Comité Hou Friesland Mooi. Die laatste weet echter van niks en is het ook nog eens niet eens met de inhoud. Inderdaad: blunder. Maar of er sprake is van kwade opzet dan wel van crommunicatie blijft onduidelijk, alleen dat gaat Rypke als zelfbenoemd journalist niet uitzoeken natuurlijk.

In weer een ander stuk gaat Rypke tekeer tegen de Volks(verlakkerij)krant,'nog zo’n medium van groenblinde uberlinkse totaalsukkels'. Want die hebben weer eens een persbericht van Klimaatbureau HIER over sjoemelstroom klakkeloos overgetikt. 'Het is treurnis een requiem gelijk (Dvorak is totaal te gek!), de staat van de Nederlandse journalistiek op milieu- en energiegebied, het zijn net zulke sukkels als die intellectueel lamlendige Kamerleden, die menen dat vaardig vingeren op je mobieltje het zelfde is als sociale vaardigheid.' Eh, watte?

Maar ook hier heeft Zeilmaker (bijna) een punt. HIER krijgt een ton subsidie van Essent, extra reden om die onderzoekjes met de nodige scepsis te bekijken. Wat overigens nog weinig zegt over de juistheid of onjuistheid van de gepresenteerde cijfers, maar daar hoor je Rypke als zelfbenoemd journalist natuurlijk niet over. 

'Wetenschappers fabriceerden bewijs tegen vermeende bijengif neonicotinoiden'. Fabriceerden? Weer de plank (net) misgeslagen. Nederlandse wetenschappers betrokken bij Wereld Natuur Fonds en IUCN hadden in 2010 inderdaad activistische overwegingen om bewijs tegen de pesticidegroep neo-nicotinoiden te leveren, resulterend in een Europese ban. Hun motivatie mag je misschien onwetenschappelijk noemen, het geciteerde artikel uit The Times zegt niet dat de resultaten werden vervalst. Dat heeft Rypke als zelfbenoemd journalist gewoon uit zijn eigen dikke duim gezogen.

2 opmerkingen:

 1. De comments onder zijn artikelen zijn in precies hetzelfde onbegrijpelijke jargon geschreven.

  Hij had zeker nog wat tijd over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat, of er zijn meer mensen die zo kunnen schrijven.

   Verwijderen