vrijdag 9 december 2011

Atlantis

Geloof kan behoorlijk hardnekkig zijn. Neem het geheimzinnige rasterwerk dat de Engelsman Bernie Bamford alweer twee jaar terug ontdekte met behulp van Google Earth Ocean. Een reusachtig gebied vol opvallende 'manmade' strepen. Atlantis, riepen de gelovers in koor, met verwijzing naar de verzonken stad uit de oudheid.

Toegegeven: dankzij Google werd een nieuw oerwoud in Mozambique ontdekt, net als een vergeten koraalrif bij Australië en de restanten van een oude Romeinse villa, dus wie weet wat de diepste oceaantroggen onthullen, maar ten aanzien van Atlantis had Google een teleurstellende mededeling voor Atlantis dromers: zo heeft Google de oceaanbodem helemaal niet zelf in kaart gebracht. Google Earth Ocean is een lappendeken van bestaande kaarten die voor onderzoeksdoeleinden zijn gemaakt. Kortom, als er al iets bijzonders had gelegen op de Oceaanbodem was dat allang bekend geweest. Bovendien zijn de zeekaarten hier en daar ook nog vertekend door echo geluidsgolven. Schepen trekken baantjes, net als de tractor van de boer. Vandaar die strepen.

Nou zou je toch denken: als één organisatie is die de tekortkomingen van de technologie kent is het Google wel. Maar gelovers laten zich geen knollen voor citroenen verkopen, dus etterde de discussie voort. En daarom luidt de conclusie bij Wanttoknow: 'Dit verklaart totaal niet een perfect ogende rechthoekige formatie met een netwerk van rechthoeken en strepen aan de binnenzijde van de grote rechthoek, die van een compleet andere aard is dan de structureel voorkomende imperfecties waar Google het eigenlijk over heeft.'

Wat is eigenlijk de kans dat op deze van elke god verlaten plek zulke structuren voorkomen die we bij toeval ontdekken? Google zegt er zelf dit over: 'We probably couldn't do it with satellites — man-made structures simply aren't big enough to be measured that way. But we could map the whole ocean using ships. A published U.S. Navy study found that it would take about 200 ship-years, meaning we'd need one ship for 200 years, or 10 ships for 20 years, or 100 ships for two years. It costs about $25,000 per day to operate a ship with the right mapping capability, so 200 ship-years would cost nearly two billion dollars." Jykes!

Het gebied is trouwens veel te groot voor een stad, ongeveer de helft van het landoppervlak van Nederland. De rechthoek bevindt zich op zo'n 1.000 kilometer van de kust van Marokko, op een diepte van 5,6 kilometer ook nog. Je zou op zijn minst een bouwsel op een vulkanisch plateau verwachten, maar de dichtstbijzijnde eilanden van vulkanische oorsprong - de Canarische eilanden - bevinden zich op ruime afstand. En op geen van deze eilanden zijn resten van een oude hogere beschaving aangetroffen.

8 opmerkingen:

 1. Het gebied is trouwens veel te groot voor een stad, de helft van het landoppervlak van Nederland.

  hahaha, wel eens in Athene geweest kerel?

  5 miljoen inwoners

  [jaja, ik weet het, in werkelijkheid allemaal kleine gemeenten. maar toch]

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En Athene is de helft van Nederland zeker...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe groot zou de wereldbevolking zijn geweest ten tijde van Atlantis?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Atlantis heeft nooit bestaan. Het is een literaire constructie van Plato...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ach we zullen het vroeg of laat wel zeker weten, er zijn las ik laatst al een aantal mensen naar dat gebied onderweg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik laat even weten dat mijn nick (dadgad) gewijzigd is. Ik heet nu Mind Fever :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Pyt,

  Ik herinner mij nu trouwens dat jij helemaal niet geantwoord hebt op mijn antwoord op jouw vraag wat ik "tegen Amerikanen" had.

  Wat is er, was mijn messcherpe dissertatie je te hoog gegrepen?

  BeantwoordenVerwijderen