maandag 12 december 2011

Truman Show

Je zag het berichtje de afgelopen tijd in complotforums zowat overal opduiken: 'Mevrouw G.J.M. (Maud) Oortwijn heeft deze week aangifte gedaan tegen Koningin Beatrix van Amsberg, de heer Maurits van Vollenhoven, de heer Benk Korthals, de heer Joris Demmink, en de heer Piet Hein Donner, wegens ondermeer het in samenspanning aanzetten tot en (mede)plegen van (gang)stalking, smaad/laster/karaktermoord en mensenhandel.'

De eerste reactie: daar heb je er weer eentje. Rijp voor de wambuis. Maar zo simpel is het niet, want Maud is zo op het eerste gezicht een nuchtere zakenvrouw met LinkedIn profiel, die geleerde boeken schrijft. Over zakendoen over de grens bijvoorbeeld. Kortom, iemand die ten minste nog de grond onder haar voeten herkent. Niet dus.

Zit zo: Sinds 2001 wordt Maud naar eigen zeggen 'hinderlijk gevolgd, is zij op velerlei manieren bedreigd, is er op ontoelaatbare wijze inbreuk gemaakt op haar privacy en wordt zij tegengewerkt in haar loopbaan. Hier is sprake van langdurige stalking en karaktermoord, zonder dat Oortwijn zelf ooit iets gedaan heeft om dit te veroorzaken. Er zijn zeer veel personen en organisaties betrokken bij de realisatie van deze activiteiten, welke op dit moment niet met namen genoemd worden, omdat Oortwijn weet dat het voor velen een deelname onder dwang is en/of een deelname onder valse voorwendselen.'

Het is allemaal na te lezen in haar roman Dag Licht. Eigenlijk non-fictie, maar met gewijzigde namen. Nieuwsgierig geworden, gingen we dat werkje maar eens lezen. Dat viel niet tegen: Maud kan echt wel een aardig mopje schrijven. Ze houdt de vaart en de spanning erin, want pas in het laatste hoofdstuk volgt de ontknoping.

Maar we krijgen vooral inzicht in de ietwat wankele psyche van Maud zelf. Die ervaart de wereld om zich heen als zeer bedreigend. Altijd zijn er opdringerige mannen die iets van haar moeten, die haar bespieden, de verkeerde vragen stellen en haar het leven onmogelijk maken. Maud kan ook nergens echt haar draai vinden, liefdesrelaties gaat zij niet aan en als ze weer ergens een nieuwe start maakt, zijn er altijd wel weer mensen die haar werk frustreren. En Maud weet absoluut zeker dat al die gebeurtenissen verband met elkaar houden. Het heeft allemaal te maken met een groot complot dat zij aanduidt als de Truman Show.

De aanleiding? Een Aziatische vakantie in 2000. Samen met een Duitse vriend belandt ze in Thailand. In een koffietent ziet ze enkele volwassen blanke mannen met een jong kind dollen. Pedofielen, wordt haar verteld, hoewel van expliciet pedofiel gedrag geen sprake is. Haar Duitse vriend denkt dat een van de mannen de Nederlandse minister Langteen is. Denkt, want zij weet niet hoe de minister eruit ziet en denkt eerder aan een Engelsman. Korte tijd later zijn de mannen verdwenen. En dat is het hele verhaal.

En nu denkt Maud dat zij iets gezien heeft dat zij niet mocht zien, en dat zij sindsdien wordt achtervolgd en geïntimideerd. En dat allemaal vanwege de minister die zij niet herkende. Was het niet een collega die gretig sluipend aan de koffieautomaat weer eens iets te lang doorvroeg over haar vakantie? Zo moet dit balletje zijn gaan rollen. Kan niet anders.

Barracuda kreeg al lezende het vermoeden dat Maud haar hele leven al een beetje argwanend is. Om niet te zeggen: paranoïde. Maar weinig van de gebeurtenissen uit haar boek lijken verband te houden met het incident in Thailand. Zo is er het verhaal dat ze haar paper niet in een Academisch Tijdschrift krijgt gepubliceerd, en haar professoren 'vol de aanval inzetten' op 'basis van statistische argument die echt niet kloppen'. Van explicitie bedreiging is nergens sprake. Toch zit ongeveer iedereen uit haar leven in het complot: van de professoren in Kopenhagen tot de collega's op het werk en de Turkse taxichauffeur. Wat een enorm netwerk moet die Langteen wel niet hebben.

Vermoedelijk zal Maud nu ook wel denken dat Barracuda deel uitmaakt van haar Truman Show. Gestuurd door de boze schimmen op haar behang. Of erger: door Langteen zelve.

12 opmerkingen:

 1. Dat de linkjes van barra nu op de telefoon helemaal niet meer in een nieuw venster zijn te openen, das pas een onderdeel van de truman-show.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan dat met Blogger niet instellen, dus dikke pech voor je. Lijkt me trouwens eerder in te stellen op je mobiel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Linkjes openen in een nieuw venster moet je op je mobiele telefoon zelf kunnen instellen. Bij de iPhone vind je die instelling onder Safari.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ..verhaalt over een minister genaamd Langteen

  Zou dat over Johan Remkes kunnen zijn?

  Ik heb namelijk vage geruchten over deze man gehoord

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Langteen is een variatie op...de naam staat tussen die van aangifte.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Al vele jaren ga ik met vrienden tijdens vakanties naar Thailand. Ik ben daar natuurlijk slechts Europees vakantieganger, maar toch ken ik het land en de mensen inmiddels een beetje. En ik waardeer het land en de bevolking zeer."

  Aldus Johan Remkes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Arminus, de dame in kwestie heeft de beste man niet eens zelf herkend. Grote kans dat het iemand anders was. Als je daar al niet zeker van bent moet je niet zo'n boek schrijven, lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. haha, deze dame is in de war zeg, allemachtig. Ik wil/ga haar boek ook lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Arminius:

  Helemaal gelijk. Zoveel manieren om vanalles in te delen. Goed/fout, duur/goedkoop, zwart/wit, (voor Adamas) wel/niet Joods, betreffende Maud: wel/niet paranoïa...

  Maar ja, om het als man gewoon even eenvoudig te houden; kan je ermee batsen of niet?

  "The point is, ladies and gentleman, that batsen-- for lack of a better word -- is good.

  Batsen is right.

  Batsen works.

  Batsen clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit.

  Batsen, in all of its forms -- batsen for life, for money, for love, knowledge -- has marked the upward surge of mankind."

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wel een mooie timing qua introductie van deze Maud. Mooie opvolgster van Micha Kat. Die is stuk, en loopt op zijn laatste cilindertjes. Netjes dus om nu Maud voor te stellen. Mooi, intelligent, en beginnend gek. Knap gedaan. Kunnen we weer een paar jaartjes voort.

  Zou @geen dan toch gelijk hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. LOL Arminius en Tim. Haha. Kun je er mee batsen ofniet.

  Nee maar ff serieus, daar kun je inderdaad prima overheen.

  BeantwoordenVerwijderen