maandag 5 december 2011

Vloek van Bolon

Alvast een waarschuwing voor 2012-gelovigen: het gaat hem niet meer worden, het einde van de wereld volgend jaar. Complete onzin en marketingbedrog, stelde Erik Velasquez van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico nog maar eens op een bijeenkomst van Maya-experts afgelopen donderdag. Kortom: De wereld draait dooorrrrr.

Het 2012-geloof is gebaseerd op de Mayakalender die een 5126 jaar oude cyclus aanhoudt en rond 12 december 2012 eindigt. De hele hype rond 2012 hebben te danken aan slechts een boek van de eerder dit jaar overleden New Age auteur Jose Arguelles uit 1987. Geen wetenschapper, laat staan een Maya kenner. De visie van een goeroe werd dus een wereldwijd gedragen geloof.

De nuchtere feiten: Van de ongeveer 15.000 Maya-teksten die zijn gevonden in het gebied dat vroeger tot het Maya-rijk behoorde, wijzen er volgens de experts niet meer dan twee naar het jaar 2012. En die verwijzing heeft volgens onderzoeker Sven Gronemeyer ook nog louter betrekking op de terugkeer van Bolon Yokte, de Maya God van de schepping en oorlog.

Over ons lot volgend jaar is overigens al beslist. Afgelopen week. In Kiev. Oranje komt in de poule des doods uit tegen Portugal, Duitsland en Denemarken. De vloek van Bolon, kan niet missen.  

33 opmerkingen:

 1. It's not Global Warming, it's Ocean Warming

  Underwater volcanoes heating Antarctic waters

  13 Jul 11 - Scientists find previously unknown underwater volcanoes around the remote South Sandwich Islands. The volcanoes stand almost two miles tall and contain 3-mile-diameter craters. See Underwater volcanoes heating Antarctic waters

  http://iceagenow.com/Ocean_Warming.htm

  Guess what has been heating the seas

  Look at this 24-second video, multiply it by several thousand, and see if you can guess what has been heating the seas.

  http://www.gohawaii.com/perfect/blitz#/lava

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ex-militair John Moore vertelt in 2008 over de werkelijke oorzaak van global warming: de komst van Niburu aka planeet X. Voor wie de video niet wil uitkijken, is er iemand zo vriendelijk geweest om het summier te vertalen .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zijn goede redenen dat je geen zak meer hoort over de in 1983 gespotte Planet X. Fysicus Ian O'Neill legt hier nog eens geduldig uit waarom niet. O'Neill heeft trouwens een prachtig en zeer toegankelijk blog over sterrenkunde.

  Echt veel beter dan malle docu's over Planeet X die op ons af komt stormen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi artikel, maar hij heeft mij [nog] niet overtuigt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. '2012' is 1 van de '5 wortels aan een stok'. Onderwerpen die vaak uit 1 bron komen ( twijfelachtig of verkeerd begrepen) en waar goedgelovigen en charlatans volledig mee aan de haal gaan. Ze trekken oplichters aan en er wordt heel veel geld mee verdiend.

  De andere zijn Nibiru/Planeet X, NESARA, de Galactische Federatie ("we komen er nu echt aan, lieve Ziel") en het Einde van de Wereld.

  Zodra de wortel over de houdbaarheidsdatum is schakelt men zonder met de ogen te knipperen over op een nieuw en vergelijkbaar verhaal. De 2012-guru's zijn zich al aan het indekken.

  Nulpuntenergie zou ook prima in dat rijtje passen ( zeker qua oplichters) maar heeft nog enigszins een wetenschappelijke basis.

  Ben met een artikel erover bezig en val van de ene verbazing in de andere. Vrij naar de grote filosoof Obelix: rare jongens, die mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zoektermen 'intellect'... En dat we op het punt van een ciclusovergang staan is al vanaf de oerknal het geval. Het is verder antropologisch wel zeer interresant hoe dit soort (lijkt wel wat op een spook uit mijn laatste nachtmerrie!) van lieden deze materie alleen al misbruiken om via aanbiddend bijeengesprokkelde zweefkezerij aan hun egocentrische behoeftes te kunnen geraken. Bij Nuburu gedijen ze er overigens wel bij...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gewoon wat lithium in het drinkwater toevoegen, zoals deze psychiater voorstelt, en het is zo afgelopen met die paranoide complotter-onzin. Kan iedereen weer aan het werk, en kunnen we God weer overlaten aan de theologen.

  Lithium is btw het basismedicijn voor mensen zoals Micha Kat. Het schoont wat zenuwbanen en knooppunten op zodat hij niet meer in elke berghut of kelder een pedo-fabriek ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Adamas

  Nog nooit van gehoord, van die Oma

  Trouwens dit en
  dit gelezen?

  :D

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jazeker Arminius. Ik wil van af vandaag echter uit respect voor de moderator dezes mij zoveel als maar kan aan de topicdraad houden. Dat vermoeiende geouwenhoer over het uitverkorenenschap reserveer ik beter voor op mijn eigen stek. Btw heb je de wazige blik in die ogen van 'grandmother' Kiesha al eens goed onderzocht? Ik wel en weet me geen raad van achterdocht meer. Overal waar ik ook ben achtervolgt die mysterieuze blik mij 'gewoon'. 'Eng' he?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Arminius

  Ja idd, word je niet eens moe van al dat spontaan opwippen als er weer eens ergens het woord "Jood"valt? Pak een stuk hout, zaag een kist, maar don't worry about us, we're doing fine.

  En als je je verveelt, kijk dan dit. Vind je leuk, en je steekt er wat van op. Gratis van mij omdat het Sinterklaas is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat ik nog de moeite heb genomen om op al die links van onze Ziva te klikken. Ik ga nu in een hoekje zitten huilen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ziva

  Dit komt tot uiting in de taal: Een jood, die immigreert naar Israël wordt een "Oleh" genoemd, letterlijk iemand die opstijgt; Iemand, die emigreert uit Israël, wordt een "yored" genoemd, letterlijk iemand naar beneden gaat.

  Noemen ze jou ook een yored in Israel?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hahaha

  Heel goed. Dat was precies de bedoeling. Dat gezeur elke keer van ouwe mannetjes die nooit verder dan Belgie zijn gekomen over Israel.

  Al is die presentatie bij de TU Delft wel fascinerend. Met name het eerste stuk. In het tweede gedeelte gaat ze een beetje zweven.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @dadgad

  LoL, nee. Ik heb rijke en belangrijke ouders dus dat durven ze niet. Bovendien kom ik uit Tel Aviv, en dan ben je voor dit soort mensen sowieso reddeloos verloren.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat voor soort mensen zijn dat dan? Is het een minderheid?

  (vergeef me maar ik weet praktisch gezien niets over Israël)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Al dan niet behept met het slijk der aarde, wie daar van valse trots nog over moet opscheppen, is wegens mentale onzindelijkheid slechts rijp voor de van stank bedorven mammon. Dat is dus wat ik bedoel met die aparte blik van 'onze' grandmother Arminius. Zie slechts over wie wij het wel moeten hebben, en de lelijke realiteit zal zich dan alleen nog maar kunnen onthullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. John Carpenter's They Live. Een ondergewaardeerde film zeg ik zelf. Maar geen enkele sci-fi kan tippen aan Alien imo.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Inderdaad Dadgad. En dan met name zijn diepzinnigheid betreft die zogenoemde ene %, dat van de criminele arrogantie maar niet wil/kan inzien hoe zij dezer dagen van exposering wel in het oog MOETEN lopen he? Verder ben ik niet zo van de fictie omdat de subliminaliteit van al die 'entertainment' mij altijd van dichtklappende schyzofrenie groen doen uitslaan o.i.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Welke 1%? Je bedoeld de monsters/aliens? Je gaat toch niet weer een link met joden leggen he?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Sci-Fi Adamas, fictie is het. Verzonnen door creatieve regisseurs geïnspireerd door schrijvers, filosofen, psychologen, wetenschappers enzovoorts. Die vrijheid van expressie is toch wel een van de positievere kant aan liberaal kapitalisme.

  Maar als je het over "subliminaliteit" hebt dan staan 1984 en Brave New World toch wel bovenaan, vind je niet? Zelf denk ik dat beiden (Orwell, Huxley) gelijk hadden en dat we in een wereld leven die overeenkomt met beide scenario's.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb mijn zegje vandaag hier wel gedaan Dadgad. Destileer lekker zelf maar wat er het beste tussen je oren invalt. Ik denk dat je wat dat betreft de taal van over het paard getilde snodaards wel beter kan of wil verstaan. Chaitos aan die link waar je mij in je laatste comment zo doorzichtig beschuldigend van verdenkt. Het zij zo...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wattan, geloof je soms dat het echt monsters zijn, verstopt in een andere dimensie, een soort David Icke scenario?

  Het probleem met jou is dat je zulke lastige zinnen maakt. Me not always understand!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Verder ben ik niet zo van de fictie omdat de subliminaliteit van al die 'entertainment' mij altijd van dichtklappende schyzofrenie groen doen uitslaan o.i.d.

  Dan heb ik nieuws voor je Adamas. Het manipulatieve (of subliminale) zit 'm niet voornamelijk in het 'beeld', maar in de wijze waarop een film (of beeld) is ge-edit. Maw een documentaire kan net zo 'hersenspoelend' werken als een 'fictie'-film.

  Al geef ik je absoluut gelijk wanneer je zegt dat entertainment niet altijd gewoon 'entertainment' is.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ziva

  Bedankt voor de link naar Susan Rennison, ga de lezing vanavond eens bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @ Dadgad:

  In het rijtje van Orwell en Huxley (dystopische toekomstromans), lees ook Fahrenheit 451 van schrijver Ray Bradbury. Het accent in dit boek ligt bij negatieve effecten van entertainment. Personen op televisie (4-murenscherm) worden 'familie' genoemd, banale oppervlakkigheid troef, intellectualisme verboden. Als je genoten hebt van 1984 & A Brave New World zal ook dit boek je zeker niet teleurstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. @ Dadgad:

  P.s. je weet dat Ridley Scott een "Alien" prequel aan het maken is genaamd Prometheus?

  Ik vond "Alien" ook een geweldige film (net als vervolg "Aliens" van James Cameron overigens), ben heel benieuwd wat de terugkeer van de meester voor de serie te betekenen heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. @dadgad

  Als je dan toch je lijstje aanvult van dystopian futures lees dan eerst dit, en kijk dan dit, en dit. Kijk je de volgende dag wat anders naar je slager.

  Vwb je eerdere vraag. Dat is de 'religious right'. En om in de filmhoek te blijven, dan is dit wel 'aardig' om wat meer over Tel Aviv te 'leren'. The Bubble. Het is maar een film natuurlijk, maar Tel Avivis noemen de stad 'The Bubble". Het is een beetje een gay Romeo en Julia verhaaltje, maar wel grappig serieus.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. @Tim

  Nee dat wist ik niet. Ik ben benieuwd. Ik heb even de acteurs bekeken die meespelen. Naomi Raspace is wel een interessante actrice. Zal ze een rol als Sigourney gaan vervullen?

  Wat ik zo prachtig aan Alien vind is hoe reëel de spelers zijn. Ze zijn niet opgedoft of bijzonder mooi. Sigourney (uiteraard wel bijzonder mooi) draagt zelfs geen zichtbare make-up (geen make up, over je droomvrouw gesproken).

  Aliens was ook bijzonder goed. Cameron deed dat geweldig. Sigourney speelt dan ook een fenomenale rol in beide delen. Ze is echt de rode draad waaraan alles vastzit.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Lieve Ziva, I eat no meat!(ok ok, zeer zelden en dan enkel bio) Dus die slager van je doet maar wat ie niet laten kan. Eet jij maar lekker je BigMac's aight? Maar niet gaan lopen klagen als er opeens een derde arm op je rug groeit ofzo.

  Die film Splice.. vond je die goed? Ik heb echt in een hoekje zitten huilen van ellende, alweer 1,5 uur van mijn leven verspilt. Hollywood is tegenwoordig buitengewoon goed met graphics, maar daar blijft het meestal ook bij.

  Never Let me Go heb ik niet gezien, ook nooit van gehoord, maar zal die zeker bekijken, thnx.

  Ken je Blade Runner? Met Rutger Hauer erin..Dat is pas een bijzondere sci-fi/dystopian vind ik. Ik denk dat als kapitalisme blijft bestaan onze verre toekomst er zo zal uit komen te zien.

  En The Bubble zal ik ook kijken.

  Je moet trouwens wel weten dat ik een bepaald limiet bij mensen opstel. Als ik meer dan 3 kut aanraders krijg is het afgelopen voorgoed, dan kijk ik niks meer. Redelijk toch?

  Splice is dus al 1. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Dadgad

  jaaa, Blade Runner al een keer of 6 gezien. Ken hem bijna uit mijn hooft.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. @ Dadgad:

  Yep, dat vond ik ook zo mooi aan Alien(s). Dat ruwe realistische, soort blue-color workers op een smerige vliegende transport-terminal in outer space. De Rotterdamse havens inclusief bemensing, maar dan in de toekomst.

  Star Trek is me wat dat betreft altijd veel te schoon en te netjes geweest. Altijd schone pakjes, enterprise en voyager rechtstreeks uit een egaal 3d-model computertje gerold en iedereen was over het algemeen zo goed bedoelend en netjes tegen elkaar. Not my style, ondanks sommige min of meer filosofischer afleveringen (heb ze lang niet allemaal gezien).

  Star Wars vind ik ook wel leuk (oude delen), maar ja, toch een soort Harry Potter sfeer met "the force", die je in het rauwe, realistische ruwe Alien(s) gewoon niet tegenkomt.

  3 strikes you're out wat betreft advies? Eigenlijk weet ik al wat je van Fahrenheit 451 gaat vinden. Ik heb intens genoten van 1984 en Brave New World, en Fahrenheit past ondanks minder naamsbekendheid echt in dit rijtje. De sfeer van het boek, de visie en het vergelijkingsmateriaal met deze tijd zal je waarschijnlijk, net als ik, doen smullen. Maar eventjes, want het is bepaald geen dikke pil. Desondanks wel een boekje met gewicht :-)

  BeantwoordenVerwijderen