maandag 6 mei 2013

Vodden

Het Monster van Blog Ness stond een dezer in de VN. Bert Brussen die ziek werd van de verzuring in zichzelf. Wiens onderbuik is gekanaliseerd, of geen tijd meer heeft om hem te ledigen. Die depressies tegengaat met pillen. Die de deur van de psychiater platloopt. Die vierentwintig uur of langer bezig was met virtuele ruzies, 'en als je er dan op terugkijkt, denk je: wat heb ik nou eigenlijk gedáán? Ik reageer op wat mensen vinden op internet. Who the fuck cares?'

Dat interview verscheen uitgerekend in de week dat The Huffington Post zijn Duitse versie aankondigde. The Huffington Post die als voorbeeld moest dienen voor ThePostOnline, het opinieblog dat Bert met Mark Koster bestiert. Hoofdredacteur Brussen fiatteert er tal van artikelen die 'hij nooit zelf zou hebben geschreven'.

Daar kan Barracuda zich iets bij voorstellen. Hij heeft lange tijd zijn mond gehouden over het zwaar gesubsidieerde blog, in de veronderstelling dat het nog wel beter zou worden, maar we zijn nu dik vier maanden verder, en er zit nog altijd zelden een artikel tussen dat de absolute noodzaak van dit blog aantoont. Om over de coherentie van dat alles maar helemaal te zwijgen. Ik bedoel: welk publiek heb je voor ogen als je enerzijds de balans van de 'regering Beatrix' wilt opmaken, of heel duur citeert uit de New York Times en The Economist, en anderzijds luchtige video's plaatst over Dries Roelvink (gaat Engelstalig) of Patty Brard?

De Amerikaanse tegenhanger mag dan een even bonte verzameling - eindeloos te scrollen - artikelen bevatten, in elk geval worden daar nog relevante onderwerpen aangesneden: WORST JOB MARKET RECOVERY SINCE WWII laat weinig aan de verbeelding over. Bij ThePostOnline had Stella Bergsma op die dag de kop 'Got MILF? Lang leve mijn neukbaarheid!' boven een ranzig stukje over feminisme en seks gezet.

Gelet op de enorme stroom kopij vermoedt Barracuda dat het gros van de schrijvers niet of matig betaald krijgt. Dan krijg je derde garnituur. Daar komt bij dat maar matigjes wordt gereaguurd onder die stukken. Domweg omdat ThePostOnline - anders dan Krapuul, AmsterdamPost, Joop.nl en Vrije Chroniqueurs - geen duidelijke signatuur heeft. Dit is geen blog voor van de kansel roepende wereldverbeteraars, complotgekken of islamvreters. Eerlijk gezegd heeft Barracuda geen idee voor wie het dan wel bedoeld is.

Maar ja, Barracuda heeft ook nooit begrepen waarom treinkrant DePers nou zo nodig een doorstart moest maken. Of waarom dat andere deftige initiatief De Correspondent nipt 18.000 leden (nauwelijks meer dan de Groene Amsterdammer) zover kreeg om alvast een bedrag te storten voor een online krant die makkelijk kan ontaarden in essayistische zelfbevlekking door bewoners van de Amsterdamse Grachtengordel. Niet dat de dode bomen het op de interwebs zoveel beter doen: Die geven je soms nog altijd het gevoel het beste van hun papieren vodden online uit te willen venten. 

16 opmerkingen:

 1. Nu mijn naamgenoot zich er laf en met de staart tussen de benen van tussen heeft moeten maken wil ik wel mijn on-topic centjes weer hier op Barracuda kwijt. Overigens moderator mischien moeten die narcistische aandachtshoeren zich voor de wat vollere zalen maar eens meer op DIT zwaar debiel afgerichte publiek gaan richten? En anders net zoals de Televaag achter loslopende wilde KATTEN aan gaan jagen. Dit is trouwens ook wel een goed plan van aanpak...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ontopic is moeilijkT voor je, zielig.

   Ik had je een ban gegeven, gewoon omdat je niets toevoegt, in het leven, in jouw leven in een ieder zijn leven. Gewoon niets... Tsja Niets... Helemaal niets. Niets.

   Damn. da's best kut...

   Nou ja succes dan maar.. Misschien..?

   Nah, waarschijnlijk niet.

   Niets.

   Verwijderen
 2. Heel zielig DIT weer allemaal. Vooral toen poep aan zijn schoen hier als een gekosjerde varken om zijn welbekende moderatie vanwege een ongekend hypocriete geselecteerde verontwaaridheid begon te krijsen! En er dan ook nog relnichterig van de lafhartigheid snel vandoor gaan?! Laat mij toch niet meer zo lachen slachtofferist...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Brussen zegt: Ik reageer op wat mensen vinden op internet. Who the fuck cares?'

  En dat is precies wat de Postonline uitstraalt. Het is één en al reactie, mist het responsieve, laat staan het initiatief. Het zet dus op geen enkele manier de toon, en ja, dan gaat het snel vervelen.

  Maar goed, wellicht gaat Brussen nog inzien dat het hoofdredacteurschap een iets ander kunstje vereist dan een column schrijven. Er is imo namelijk best plaats voor een goed algemeen opinieblog in NL.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als nieuw medium heb je trieste onderwerpen als Gordon en Roelvink nodig om klikkies te genereren. Zie de online edities van bijvoorbeeld t AD. Reden genoeg voor mij die krant dus niet meer te kopen.

   Als ik Brusse was zou ik 'r ook wel depressief van worden.

   Een goed opinieblog is ook afhankelijk van veel respons, dus commercie is altijd in het spel. Weg onafhakelijkheid dus.

   Verwijderen
  2. Ja, dat is waar en natuurlijk een beetje de catch-22 voor een NL opinieblog; de roddelpoel van 'celebs' is zo onvoorstelbaar oninteressant in NL dat je er al snel heel snel depressief van wordt, of er een enorme wig meeslaat tussen je lezersdoelgroepen.

   Want die 'click-content' zie je bij de Huffington Post natuurlijk ook. Alleen is de celeb-poel wat groter en vooral dieper.

   Ik gun Brussen zijn succes iig wel. Hij probeert het tenminste.

   Verwijderen
 4. Beetje triest nivo van communiceren weer, papi.


  B.t.w., wij hebben t ook te druk om op al die onbenullige linkjes van gullie te klikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 'Zwaar gesubsidieerd' snap ik niet. Of komt het geld van Veronica via via uit de belastingpot?

  Dat die club het ANP heeft gekocht vind ik overigens een stuk zorgwekkender dan de de groeistuipen van Bertje Brussen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Excuses, ik bedoelde natuurlijk dan dan de de.

   Verwijderen
  2. Er is een fors bedrag door de Vereniging ingepompt. Dank zij Yoeri Albrecht, heb ik begrepen.

   Verwijderen
  3. Dus zou het formeel subsidie zijn als je de "Vereniging Veronica" beschouwd als een non-commerciële organisatie?
   Geen idee hoe het met de reglementen en statuten zit, maar dat ze een zak geld hebben lijkt me duidelijk.
   Wat ik begrijp heeft de Vereniging hun belang in SBS en de gids verkocht een aantal jaar geleden? Is er geen commerciële tak die daarvan investeert in zaken?

   Maar of je het dan nog subsidie kunt noemen..

   Verwijderen
  4. Subsidie lijkt me in alle gevallen wanneer Veronica ermee gemoeid is te ver gaan. Maar sponsorship, of zelfs 'belangeloos investeren' kan. Het maakt mij iig niets uit. Brussen heeft geld bij elkaar gekregen voor dit project. Good for him.

   Verwijderen
  5. Investeringspremie, dus?
   Slakkenzout, ik weet.

   Blijft over het feit dat Brussen, de zelfverklaarde luis in de pels van de oude media, zijn pillen dus betaalt met het geld van de eigenaar van het ANP.

   Does not compute.

   Verwijderen