zaterdag 25 mei 2013

SlotfeestDe economische crisis slaat ook bij 'andersdenkenden' blijkbaar keihard toe. Het Pateo Center in Oudewater, het alternatieve pretpark van Johan Oldenkamp, sluit 31 mei alweer haar deuren. Financieel ging het niet goed met het clubhuis. Er waren te weinig deelnemers aan de workshops en lezingen, zo meldt spreekstalmeester Oldenkamp. En dat terwijl volgens Johan de mensheid eindelijk klaar was om zichzelf te bevrijden van haar onwetendheid en apathie ten aanzien van de 'werkelijke logica achter alles'.

En dus komt er nog een enorm wild feest met koffie, thee en een sapje en als klap op de vuurpijl een besloten inboedelverkoop (inclusief bedden en wasmachines).

Heel even stak Johan de hand in eigen boezem: dat hij wel eens (te?) kritisch was geweest op de nieuwe media, die 'minstens even manipulatief' zijn als de oude of misschien moeten de huidige systemen eerst nog 'veel verstikkender'' worden, voordat de meerderheid zich hiervan wil gaan bevrijden. 'Indien ik na vijf jaren voltijds hieraan te hebben gewerkt nog steeds niet voldoende mensen heb kunnen enthousiasmeren om een centrum in het midden van Nederland levensvatbaar te laten zijn, dan weet ik genoeg.'

Barracuda vreest dat vooral de combinatie van de ongelukkige locatie - een verlaten bedrijventerrein in een niet al te dichtbevolkte omgeving - en Johans eigen reality distortion field de belangrijkste oorzaken zijn. Zo zag Barracuda een dezer dagen een video van Johan op een ander evenement van hem: de Wholly Science Week in de Ardennen afgelopen april. Hoeveel mensen zich daarvoor hadden ingeschreven - met een entreeprijs van ruim 650 euro - blijft het best bewaarde geheim van Oldenkamp tot nu toe: Barracuda heeft nergens een verslag gelezen en de camera zwenkt nooit eens richting toehoorders (als die er al waren).

Maar hij kan zich niet voorstellen dat menig wakker mens zich nou nooit eens op het hoofd krabt als hij Drs. Oldenkamp hoort praten. Die leutert gewoon zijn eigen werkelijkheid bij elkaar. Met veel omhaal van woorden, maar met opvallend weinig inhoud. Stellingen worden geponeerd, maar de verdiepende uitleg ontbreekt. Het lijkt erop dat Johan de marktbehoefte van zijn gewauwel verkeerd heeft ingeschat.

22 opmerkingen:

 1. Ik kan alleen maar zeggen, Hiep Hiep Hoera!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is die Oldenkamp toch ook een bizarre oplichter. Met zulk soort "theorietjes" hoor je ook niet anders dan failliet in de goot te liggen. De grotvergelijking van Plato snapt hij in ieder geval niet, want die bestaat toch heus uit twee werelden, niet drie: die van het waarneembare en de ideeën. Typisch voorbeeld van iemand de de Politeia nooit eens las, maar een los ideetje daaruit compleet verkracht en voor zijn eigen doelen misbruikt.

  Bovendien werd het door Plato helemaal niet begrepen als letterlijk "twee werelden" (laat staan drie) wat Oldenkamp er met zijn mavo breintje van maakt, maar als een opvoedkundig gegeven. Vanuit de wereld van het waarneembare moesten "filosoof koningen" in opleiding langzaam naar de wereld van de ideeën toegroeien. In wezen is het een totalitaire politieke filosofie die zich goed laat vergelijken met fascisme, zoals Popper liet zien in zijn The open society and its enemies

  De meeste eerstejaars studenten hebben hier al een begrip van, maar Oldenkamp met al zijn academische pretenties dus niet. Afvoeren dat figuur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heb je 'wegschuiven van de sluier' ook bekeken?
   en mavo-breintje? hij was lector, dat is ongeveer hoogleraar.Hij is multi-wetenschapper en heelheidswetenschapper,idd een nieuw woord,en zijn gave is om ingewikkelde materie eenvoudig uit te leggen.
   Helaas niet eenvoudig genoeg blijkt uit jouw reactie.

   Verwijderen
  2. Ja hoor mafkees, wedden dat je het zelf niet eens kunt uitleggen?

   Verwijderen
  3. The proof of the pudding is in the eating

   En het is niet te vreten.

   Ik veeg toch echt mijn puistige reet af met zijn academische "credentials" als ik zie dat hij denkkronkels maakt waar slecht presterende eerstejaars studenten zich nog voor zouden schamen. Je ziet dan ook dat hij vooral indruk maakt op een laagopgeleide doelgroep, want je moet toch echt een debiel zijn om hierin mee te gaan. Het is volkomen evident dat oplichter Oldenkamp nog niet eens de Politeia las en zinnebeelden daarin tot overmaat van ramp letterlijk neemt. Het heeft wat dat betreft meer te maken met Plotinus dan Plato, ware het niet dat die in iedere geval zijn drie werelden loskoppelde van Plato's grotvergelijking en benoemde als "hypostases".

   The most obvious differences between Plato and Plotinus lie in their accounts of the intelligible world. Plato takes the intelligible world to be the world of Forms (or Ideas), about the relations between which he speculates in the Republic and some of his later dialogues, but Plotinus focusses on three intelligible entities:
   the One (το ‘εν, to hen), the supreme or most fundamental entity, utterly transcendant, and beyond human comprehension, but in some sense the ultimate source of everything else in the universe. The One generates by a process of emanation or irradiation
   the Universal Intelligence or the Intellectual Principle (‘ο νους, ho nous), which 'contains' the Platonic Forms, and which in its turn generates by emanation
   the Universal Soul or World Soul (‘η ψυχή, he psuche), which not only generates individual souls, but is also responsible, again by a process of emanation, for the existence of matter and the physical world.


   Conclusie: de drie hypostases van Plotinus hebben geen fuk te maken met Plato en die van Oldenkamp al helemaal niet, ook al claimde die onterecht dat het daarvan afgeleid werd. Oldenkamp hoorde de klok luiden, maar heeft geen flauw benul waar de klepel hangt. Want ook Plotinus begreep hij verkeerd, maar dat is een andere discussie. Het zijn eerder de denkkaders die ons in de duistere nacht van de middeleeuwen brachten.

   Wat dat betreft zou hij zich beter kunnen richten op de Trikaya doctrine, die werd in ieder geval beter onderbouwd. Maar in het Boeddhisme wordt ervan uitgegaan dat je een Boeddha in elke van de drie kaya's kan worden, die (voor een "heelheids" wetenschapper nogal tegenstrijdige) gescheidenheid tussen idee en materie zit er helemaal niet.

   Multi- en heelheidswetenschapper... Dat is een mondvol, want dat zijn natuurlijk helemaal geen wetenschappen. Het zijn de mislukte verdienmodellen van iemand die al een tijd nodig naar de psychiater moet. Iemand als "BurgerRechercheGroepHolland" kan me dan ook helemaal niet uitleggen waarom zijn beschrijving wel zou kloppen. Want die is blijkbaar erg onder de indruk van de postordergraden van Oldenkamp.

   Wat Johan doet is metafysische suikertaarten bakken van random bij elkaar gegraaide en op z'n best halfbegrepen concepten die op onnavolgbare wijze vermengd werden met zijn eigen speculaties. De enige reden dat hij nog niet in een inrichting zit is omdat het niet aannemelijk is dat hij zelf echt in zijn bullshit gelooft. Hij weet zelf natuurlijk ook wel dat hij snake oil zit te verkopen.

   Verwijderen
  4. @BurgerRechercheGroepHolland

   Beperk jouw onderzoek tot dit soort burgers Dat kan toch geen probleem voor jou zijn, of wel?

   Verwijderen
  5. Negatief bij-effect van de vreemde verhaaltjes van Johan is, dat hij dommertjes conditioneert in een enorm gevoel van gescheidenheid. Zeer deprimerend. Zijn volgertjes en hijzelf zijn permanent boos, omdat ze nooit eens uitgenodigd worden voor het "echte feestje".

   Terwijl de deur al die tijd openstond, wat een misère:

   "Mahayana Buddhism introduced the Sambhogakāya, which conceptually fits between the Nirmāṇakāya and the Dharmakaya. The Sambhogakaya is that aspect of the Buddha, or the Dharma, that one meets in visions and in deep meditation. It could be considered an interface with the Dharmakaya.

   The Trikaya-doctrine and the Tathagatagarbha bring the transcendental within reach, by placing the transcendental within the plane of immanence. Around 300 CE, the Yogacara school systematized the prevalent ideas on the nature of the Buddha in the Trikaya or three-body doctrine."

   In zekere zin vergelijkbaar met Spinoza, ware het niet dat het Boeddhisme helemaal atheistisch is.

   Verwijderen
  6. jeroen wij burgers mensen worden elkedag opgelicht door de overheden etc. dus wat lul je weer krom. ja volgens mij elke keer bijna. johann is God bezig de rest volg nog wel.

   Verwijderen
  7. @rafael
   Tsja, lijkt me lullig gevoel, als je denkt dat je een hamburger bent. Is echt niet zo, je neemt dat grapje veel te serieus.

   Verwijderen
  8. Ik snap je reactie even niet rafael. Wil je daarmee zeggen dat gewone burgers zoals jij en ik in de materie leven, justitie en jeugdzorg in de ideeënwereld en dat Johan Oldenkamp God is?

   Verwijderen
  9. Toch wel fijn, als er geen boeddhisten aan de discussie deelnemen die pilpul komen bedrijven met de Svabavikakaya.

   Verwijderen
  10. Het lijken wel Joden. Wat jij, papi? Moet dat nou allemaal zo agressief en ongenuanceerd?

   Verwijderen
 3. Is het een veiling? Is het een feestje? Consumptie verplicht, toegang gratis? Wat is het nou, welke reglementaire kleding moeten we aan, voor deze controlefreak?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hij zal toch wel aan de muzikale omlijsting gedacht hebben, anders kom ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reacties
  1. Oh God, die domme trienen die de hele tijd achter die leugenaar van een Ben vd Brink aanlopen.

   Verwijderen
 6. Reacties
  1. Het gejammer gaat ook niet voorbij zolang figuren als Vergeer hun eigen gekte niet herkennen.

   Verwijderen
  2. 'Op basis van tal van die verklaringen kunnen de ‘vrienden’ van Marianne haar helemaal niet op de fiets hebben weggebracht naar Buitenpost. Beiden, de vrienden zowel als Marianne, zijn op andere tijdstippen en op geheel andere locaties gesignaleerd en ze zijn nooit samen gemeld. Zo liggen er ook keiharde verklaringen in de kluis dat de hoofdverdachte Irakees direct na de moord is weggesluisd uit Kollum of omgeving.'

   Allebei weer aannames op grond van slordige interpretaties van verklaringen. En nooit zal Vergeer ook maar een poging ondernemen om dit soort feiten nog eens nader onder de loep te nemen.

   Verwijderen
  3. Dus dit zijn de twee zaken die overeind zijn gebleven in het complot Vaatstra?

   Verwijderen
  4. Ja, hij dwaalde inderdaad vaak af naar zijn achterhaalde en tot ver achter de komma gedebunkte verhaaltjes, terwijl hij het eigenlijk wilde hebben over de ongenuanceerdheid en agressie van mensen die het met hem oneens zijn. Voor de leesbaarheid knipte ik de stukjes waarin hij het niet kan laten inhoudelijk in te gaan op individuele zaken er maar uit. Mensen mogen ook echt de bizarste dingen van me vinden (zolang ik daar hartelijk om mag lachen), het gaat me om de manier waarop.

   Verwijderen
 7. Categorische oprisping van een megalomane psychopaat. Vier categorieën volgens Vergeer , die voortkomen uit zijn empirische virtuele egotrip met zijn zielige toetsenbord. Hij heeft nog niet eens half in de gaten , dat er nog veel meer dan vier categorieën zijn. Wellicht dat het om miljoenen mensen gaat, die Vergeer naar een psych doorverwijzen. Het zou me niks verbazen.

  BeantwoordenVerwijderen