maandag 27 mei 2013

Onderzoek

In het kader van volstrekt nutteloze onderzoeken weten we nu dan eindelijk dat vooral mensen die op PVV en SP stemmen, geloven in complotten. Stemmers op christelijke partijen zijn het minst vatbaar voor samenzweringstheorieën. Wie zich politiek aan de uitersten bevindt en PVV of SP stemt, gelooft buitenproportioneel vaak dat een geheime macht dingen bepaalt.

Daar moest Barracuda om glimlachen: aan de ene kant de Eurosceptici en de bestrijders van het grootkapitaal, aan de andere kant de gezagsgetrouwe burger met God als kompas. Dat van de PVV verbaast Barracuda overigens niet, maar buiten Harry van Bommel (kritisch op het Bilderberg congres) kent hij maar 1 fanatieke SP-complotter: Johnito, zij het dat die de complotten al enige tijd lijkt te hebben afgezworen.

Het onderzoek is trouwens van André Krouwel, politicoloog en directeur van Kieskompas. Zijn collega Willem van Prooijen is sociaal psycholoog en deed al eerder onderzoek naar samenzweringstheorieën

Welke complotten in het onderzoek precies worden bedoeld, blijft trouwens een beetje onduidelijk. Er zou ook gereageerd zijn op stellingen als 'De dood van Lady Di was het werk van de Britse geheime dienst' tot 'Met enige regelmaat landen ufo's op aarde'.

Maar het mooiste zijn toch weer de reacties is onder een artikel over dit onderwerp. Krouwel is namelijk lid van de PvdA en dat wordt voor het gemak verzwegen! 'De benoemde 'tweestrijd' door de pers tussen de VVD en PvdA bij de laatste verkiezingen was natuurlijk toeval en had niets met een complot te maken.... De peilingen van Maurice de Hond berusten allemaal op toeval dus...In de politiek bestaan helemaal geen complotten dus en aan vriendjespolitiek doen ze ook al niet....'

En deze kon je ook kilometers ver zien aankomen: 'Ja, hoor; er is weer een manier gevonden om de SP gelijk te schakelen aan de PVV; Hans Goslinga kan de SP niet meer "populistisch" en "niet serieus" noemen, dus... Maar wacht eens: wat was er ook weer met die Krouwel en zijn Kieskompas? Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar was het niet zo, dat veel mensen door dat "kompas" vaak uitkwamen bij een partij waarmee zij niets hadden en evenmin in het verleden iets gehad hadden?'

20 opmerkingen:

 1. politiek. dat je het daar over wil hebben. energie verspllingg. in brussel regelen ze alles. den haag voert et uit. zo i het overal. moeten we niet willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ondertussen doet Micha Kat, aan de voormorgen van zijn onbelangrijke hogerberoepprocesje dat vrijwel nergens over gaat, weer zijn uiterste best om nog een extra smaadklacht en verwijderingsdwangsom aan zijn broek te krijgen.

  "Please, please, sue me, I feel that urge to ruin my life and I am currently in not enough trouble! Please, Mr. Spong, I beseech you."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jezus wat een larie weer:

   Omdat hij lid is van een bepaald netwerk waarover we geen enkele mededeling kunnen en willen doen.

   WAAROM ZEI JE HET DAN NET?

   Verwijderen
  2. Het is maar waar het hart vol van is, zoals ook bij impactiet.

   Dieper zullen alleen grotere inslagen invloed hebben, hier zijn de brokstukken groter en spreekt men van een inslagbreccie of impactiet. Op Aarde kunnen deze gesteenten ook gevonden worden in en rondom inslagkraters.

   Verwijderen
  3. Op deze manier manipuleert hij zijn geesteszieke reaguurdertjes om mededelingen te doen die hij zelf niet aandurft. In principe is het haatzaaien. Overigens beweert reaguurder Cbor (de dieren mishandelende ex van Spong) dat ze de vaste relatie is van Micha Kat, zo beweert ze althans op die Volkstuin waar ze haar dieren martelt.

   Verwijderen
  4. Rare verhaalzieke herhaling van zetten , op KLOL,waarbij een obsessie voor "jongetjes" in allerlei varianten opvalt. Dat is inmiddels een aantoonbaar feit, geen insinuatie meer. Zelfs het zoontje van Kat kwam ooit aan de orde. De rest wijst zich vanzelf.

   Verwijderen
  5. "ongeveer precies". Daarmee is de feitelijke journalistieke kwaliteit meteen weer eens aangetoond.

   Verwijderen
 3. Mijn ervaring is overigens wel dat er SP stemmers zijn die tevens ook zeer complotterig blijken... MAAR dat dit vaak, als het gaat om niet corporatistische complotten, niet echt overtuigde socialisten zijn.

  Typisch voorbeeld was van een 9-11 complotter die in NL SP stemt, maar ook fervent Ron Paul aanhanger is.

  Het gaat dan waarschijnlijk meer om het tegengeluid dan de SP ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie blauwe lucht vandaag, de sjemtreels zijn zeker op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Peilen wat stemmers op een partij vinden om daar vervolgens de partij zelf op aan te kijken is een beetje goedkoop en misleidend. Volgens die logica is Krouwels eigen partij, de PvdA, de meest antisemitische partij van Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, zonder complottheorieen heeft de PVV zelf natuurlijk ook geen enkele bestaansgrond. Ik noem een Bat Ye'or.

   Verwijderen
  2. Gezien de consequente Westerse steun voor het omverwerpen van (voor Arabische begrippen) seculiere regimes (Sadam Hussein, Gaddafi, Ben Ali (Tunesië), Mubarak, Assad) en de steun voor iemand als Erdogan, die de seculiere Turkse staat ondermijnt, is het wat kort door de bocht om Bat Ye'or zonder argumenten weg te zetten.

   Nu in het nieuws (1): Britse minister William Hague bepleit het sturen van wapens naar het zgn. Syrische verzet - een fataal plan.
   Nu in het nieuws (2: EU wil overleg over toetreding Turkije hervatten - volstrekt onbegrijpelijk en onverteerbaar.

   Verwijderen
  3. Nou, dan heb je hier wat argumenten. Gelukkig maar dat die Eurabia discussie in het huidige politieke klimaat niet meer relevant is :-)

   Verwijderen
  4. Je impliceert een westerse intentie achter het omverwerpen van die regimes die ik niet helemaal kan volgen. Bedoel je te zeggen dat westerse overheden grote voorstanders van fundamentalistische regimes in het midden oosten zijn? En hoe groot is de invloed van het westen op de regio eigenlijk, als het gaat om maatschappelijke bewegingen die bottom-up plaatsvinden?

   Verwijderen
 6. Ik beweer niet dat het Westen (d.w.z. de regeringen) steeds een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij het verwijderen van seculiere regimes (hoewel dat in Irak en Libye zeker het geval was). Ik beweer dat het Westen (en zeker Obama) momenteel in het Midden-Oosten consequent steun verleent aan de soennitisch-islamistische agenda. Men steunt vermeend gematigde islamistische krachten volgens het naïeve, bordkartonnen schema: Moslimbroederschap goed, salafisten en el Qaida fout. Angst voor de islam en de wens het olierijke gebied te vriend te houden spelen hierbij een belangrijke rol.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Irak, zeker mee eens natuurlijk, hoewel dat een verhaal is dat losstaat van de Arabische lente. Libië ook en gelukkig hebben de VS nogal veel invloed op het Egyptische leger. Maar bepalend voor de politieke constellatie is het niet, die wordt volgens mij bepaald door de bewoners zelf.

   Tja, en het alternatief om zaken te doen met een seculiere dictator is er niet meer. Dus je zult moeten kiezen tussen niks (de moslimbroeders) en helemaal niks (de salafisten). Maar de wens om een olierijk gebied te vriend te houden is natuurlijk nogal logisch, zolang onze economie van dat spul afhankelijk is. Wat klimaat "sceptische" PVV'ers betreft (nog zo'n complottheorie trouwens) blijft die afhankelijkheid nog heel lang bestaan.

   Verwijderen
  2. Hamas is de Palestijnse tak van de Moslimbroederschap. 'Nuff said.

   Verwijderen
  3. @lezer
   Kom eens met een ander oubollig relaas over oliebelangen. Als de politiek om jou verlegen zat, wist iedereen wie jij vertegenwoordigde. Achter in het zaaltje bij de Oldekamps van deze wereld.

   Verwijderen
  4. Wel bij de tijd blijven, @lezer. Die relaties tussen de Egyptische moslim broederschap en Hamas zijn niet zo goed en dat dit de ontstaansgeschiedenis is betekent niet dat er genoeg over gezegd werd. Het is denk ik ook niet in het belang van Israel om die twee op zo'n simpele manier op een hoop te gooien, want die Camp David akkoorden moeten fijn blijven zoals ze zijn.

   For its part, Hamas has expressed its dissatisfaction with Egypt due to the recent closure of smuggling tunnels by the Egyptian army. Since early February, the army has begun flooding tunnels with raw sewage. The number of functioning tunnels has therefore decreased from about 250 to about 100 still in operation. Recent developments have prompted leading Hamas member Mahmoud Al-Zahar to assert: "The former [Egyptian] regime was cruel, but it never allowed Gaza to starve."

   The Egyptian army has recently stepped up its efforts to eradicate the smuggling tunnels because of perceived links between insecurity in Sinai, caused by the expansion of jihadist groups, and Hamas' struggle against Israel. One consequence of this was last August's attack, the deadliest for the army for decades. It is unlikely, however, that the army is really willing to put an end to the tunnels and smuggling operations. Allowing some tunnels to continue to function would prevent the suffocation of Gaza, with the predictable negative consequences on Egyptian security....

   ....While the new regime in Egypt has expressed solidarity with Hamas, these measures have been limited, occasional and largely symbolic – well below the expectations of Gazans who had expected policies diametrically opposed to those of the Mubarak regime, especially in terms of Israel's siege on the coastal enclave.

   However, the serious security problem in Sinai – posed by Salafist-jihadist elements in connection with Islamist groups in Gaza (Hamas or others) – leaves the regime little choice but to take action against them, including the closure of smuggling tunnels.

   Verwijderen
  5. Kort samengevat: dankzij de Moslim Broederschap worden er nu al 150 massieve stromen Egyptische schijt de Gaza strook ingepompt.

   Verwijderen