donderdag 9 mei 2013

Pacifistische yogi

Gelukkig, we hebben weer een terrorist in ons midden. Krantenmagnaat Derk Sauer (60) biechtte ter promotie van een nieuw boekje op dat hij als 19-jarige wapens had gesmokkeld voor de terreurbeweging IRA. 'Drugshandel en afpersing waren aan de orde van de dag. Ik zat er middenin'.

Bij de rechtse bloggen gingen de maandagsirenes woensdag meteen af. SP’er en mede-eigenaar van NRC-Media Derk Sauer heeft bloed aan zijn handen. 'Dat het ooit zo deftige doch zeer liberale NRC-Handelsblad voor het liberalisme verloren gegaan is, hebben we mede te danken aan de zeer welgestelde SP’er Derk Sauer. Van Harry de Winter weten we dat ze bij de SP weliswaar alles tegen rijken hebben, maar de eigen rijken uiteraard wel weten te waarderen, want geld stinkt alleen als het niet bij de SP zit.', zo viel te lezen bij de Vrije Chroniqueurs. Die zijn er immers altijd als de kippen bij wanneer het om een jeugdzonde van links gaat.

Zou Barracuda niks verbazen als ze elkaar nog bellen ook.Snel! Er staat nu toch iets op de site, meteen reageren! En dus ging trillend de bril op de neus, werden de vingers geknakt en de kleinkinderen op straat gestuurd. 'Jeugdzonden of niet, hier is weer precies gaande wat Frits Bolkestein zo verwonderde over het verschil in behandeling en bejegening tussen linkse en rechtse boosdoeners. De linkse kregen een staande ovatie en een fijne betrekking, de rechtse de morele deksel op de neus. Daarom zitten bij de pers en omroepen zo ontzettend veel ex-communisten de opinie te monopoliseren.'

Uiteindelijk ging Derk in zijn eigen krant NRC Handelsblad met de billen bloot. 'Het was de tijd van de emancipatiebeweging, dus ik sympathiseerde met de IRA omdat het katholieke volksdeel in Ierland zwaar werd onderdrukt door de protestanten. De commandant vroeg mij af en toe wat wapens onder mijn achterbank van A naar B te brengen. Dat heb ik een paar keer gedaan, maar daar bleef het toe beperkt. Uiteindelijk is de IRA van bevrijdingsbeweging tot een terreurbeweging verworden. Zo gaat het vaker, dat een beweging heel idealistisch begint en later radicaliseert. Nu ben ik heel erg tegen het gebruik van geweld. Ik ben meer een pacifistische yogi.'

Maar dat gaan ze bij de Vrije Chroniqueurs natuurlijk never nooit niet pikken. Vanaf nu is de NRC een heuse terroristenkrant onder leiding van ayatollah Youp.

25 opmerkingen:

 1. Offtopic: het open gesticht bij Klokkenluideronline is nu echt in staat van oorlog.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @john,

  VLUNK gaat weer los. Eén van Micha Kat's huispatienten die in de avonduren zo vol zit met alcohol, cannabis en Otrivin dat zijn ziekelijke stoornis ongeremd uit de rails dendert.

  Barracuda schreef al eens een stukje over dit KLOL-gekkie., met een linkje naar een uitspraak van de Rechtbank mbt dit heerschap. Lees vooral de passages over de geestelijke toestand van dit heerschap. Kanslozer kom je ze zelden tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Koekoek again dus :P .....

  Blijft mooi leesvoer voor psychologen :-)

  @Ziva, gister wel genoten van docu "Mijn Zusje De Soldaat" ...

  Mooie tegenstellingen en klein inkijkje.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1341667


  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zag zelf gisteren deze goede docu:

  Defamation

  Regisseur Yoav Shamir, is geboren en getogen in Israël. In zijn maatschappij wordt constant geschermd met het begrip antisemitisme en met de Holocaust, maar zelf is hij er nooit mee in aanraking geweest. Daarom reist Shamir op zoek naar het antwoord op deze vraag de wereld rond.

  Vergeleken met die eerdere films gaat Shamir luchtiger te werk. Vanuit een bijna kinderlijke onschuld stelt hij zijn vragen: wat is antisemitisme precies? Hoeveel komt het eigenlijk nog voor? En wat is precies het verschil tussen antisemitisme en antizionisme?
  http://www.nederland2.nl/programmas/677-vpro-import-defamation/uitzending/44534#

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha leuk, bedankt voor de docu-tips. Ik ga ze zeker kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kon jammer geen werkende video voor je vinden, maar de uitzending wordt volgens mij herhaald.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Defamation_(film)

   Verwijderen
  2. Yep, dat is hem. Stom, dat was blijkbaar makkelijker als gedacht ;)

   Verwijderen
  3. ;-) Youtube verstopt soms wat pareltjes die je er niet zou verwachten.

   Zo keek ik deze film: Turtles can fly, een Iraans/Iraakse film over kinderen in een Koerdisch vluchtelingenkamp aan de Iraakse kant van de grens met Turkije, op aanraden van Xaar op Swapichou.wordpress.com.

   Indrukwekkende film, en op Youtube.

   Verwijderen
  4. @Ziva

   Mijn excuses. Ik had misschien er beter over kunnen nadenken voordat ik met mijn suggestie kwam. Ik had kunnen weten, dat er wel weer een stalker zou opduiken, die de documentaire zou misbruiken om je er mee lastig te vallen. Deze kinderlijke fout zal ik niet snel meer maken.

   Verwijderen
  5. @Freddy Huygens

   Uw excuses zijn prachtig. Het had u wel gesierd als u uw excuses niet alleen aangaande dit onderwerp had aangeboden. U mag best uw excuses betreffende uw complete oeuvre hier aanbieden.

   Wat nu zo verbazingwekkend is is dat u in deze wel in staat in bent om u zelf het advies te geven, eerst te denken voordat u zich uitspreekt. Maar dat u met betrekking tot andere onderwerpen daar niet toe in staat mag worden geacht.

   U kunt wel benoemen dat 'een ander' de documentaire in uw ogen misbruikt, u kunt alleen niet uitleggen waarom, en wat aangaande uw denkbeelden de keiharde feiten zijn.

   Kan u verzekeren dat u dergelijke kinderlijke fouten reeds heeft gemaakt, en dat het maken van kinderlijke fouten u in de toekomst bof vele malen zal overkomen.

   Verwijderen
 6. @Ziva

  'pareltjes'??
  In een vorige discussie braakt u het ADL uit wat betreft hun gekakel t.à.v. Hawking. Om nu, wat betreft het ADL, spoorslag op uw mening terug te komen?

  Ben het met @ Freddy Huygens eens wat betreft het kinderlijke. Als hij met onschuldig bedoeld de enorme stupiditeit welke velen van hen ten toon spreidde, dan ben ik het met hem eens.
  Daarbij was ook kinderlijk eenvoudig om door alle infantiele propaganda heen te prikken.

  Het meest gênante wat mij betreft was de herdenking van ruim 20.000 mensen in Rusland. De plechtigheid was prachtig. Daar had de filmmaker wat mij betreft mogen stoppen.
  Deze herdenking werd vervolgens volledig teniet gedaan door het oliedomme gekakel van de bejaarde ADL leden.
  Vooral het vrouwtje met de zwarte muts kakelde niet gehinderd door gene of kennis er lustig op los.
  Zij begon met de stelling dat HET zo maar weer kon gebeuren. Om daarna een, tevens voor haar zelf onbegrijpelijke riedel uit te braken waarin onbegrijpelijke vergelijkingen werden getrokken tussen het hebben van een man en kinderen en de zogenaamde liefde voor Israel.
  Vervolgens ratelde zij vanuit haar xenofobische gedachtengoed er vrolijk op los.
  Het einde van haar onzin was waarschijnlijk nog het meest rake. Daarin laat men zijn ware en oliedomme, xenofobische gezicht zien.

  Zij eindige met de kreet dat haar liefde voor Israel voor gelijk staat aan de liefde voor een kind. Ergo als iemand Israel iets aan zou doen, en het IDF zou haar willen dan zou zij niet twijfel om de wapens op te pakken.
  Het verbazingwekkende is dat niemand het misschien wat lichtjes opgepast vond om, naast het monument van het massagraf te spreken over het oppakken van wapens tegen de zogenaamde vijand.
  Niemand die tegen haar zei: zeg wijffie, je beseft toch wel dat juist door het oppakken van
  wapens, en jou onnavolgbare excuus om zulks te doen, je misschien wel de oorzaak bent de ellende?
  Hoe kom je erop om naast het monument van een massagraf alleen al te denken om een ander wat aan te doen.

  Er prachtig staaltje van niet zelf denken. Voor deze mensen wordt nagedacht. Dat doet het ADL voor hen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hou nou eens op met dat slappe geneuzel van je @Niccolo.

   Ik braak nergens het ADL uit, en kom ook nergens terug op dat vermeende gebraak.

   En dat jij de context van de scene uit Defamation bij de Babi Yar herdenking niet ziet, begrijpt of fatsoenlijk kan terugspelen danwel duiden is pas genant.

   Voor de rest diskwalificeer je jezelf weer opnieuw met dat domme gereutel van je.

   Echt, ga biljarten, of iets anders dat oude mannen leuk vinden, maar hou op met dat 'ik snap het allemaal best wel' getyp van je. Het lijkt namelijk nergens op.

   Verwijderen
 7. @Aboriginal XXL
  @Freddy Huygens

  Nogmaals thx voor de tips. Ik heb beide documentaires bekeken, en ze stemmen beide (weer) tot nadenken. Het was ook interessant ze beide achter elkaar te zien. In een aantal facetten complementeren ze elkaar, of versterken specifieke aandachtspunten.

  In "Mijn zusje De Soldaat" krijg je wel een matig, maar aardig inkijkje in de vaak wat krampachtige PR-machine die rond de IDF (of Israel in het algemeen) is georganiseerd. Dat de IDF officieren die naar het buitenland vertrekken is vrij noodzakelijk weet ik uit eigen ervaring, maar de groepen van Taglit-Birthright, en de organisatie van de 'mega-events'zijn zelfs voor mij behoorlijk over de top.

  Het meest confronterende van de documentaire vond ik echter de teleurstelling van de vader. Hier zie je de average Israeli; Zionist, maar een Zionist gegrepen door de hoop in de ideologie van een sociaal-democratische en multi-culturele en multi-religieuze samenleving waar iedereen werkt aan een gezamenlijk beter leven en toekomst. Een samenleving zoals die grotendeels door Herzl werd voorzien en beschreven in Altneuland. Overigens niet zo utopisch als het soms lijkt. Dat wat Herzl voorzag voor Haifa is grotendeels verwezenlijkt in Tel Aviv (wat overigens de Hebreeuwse naam is voor Altneuland). Tel Aviv wordt daarom ook wel The Bubble genoemd. Maar ook in Haifa (het gezin in de docu komt uit Tivon, een stadje vlakbij Haifa) is er over het algemeen weinig te merken van de complexe verhoudingen waar Israel zo vaak de pers meehaalt.

  Je ziet de vader dan ook bijna in elkaar krimpen wanneer hij een bezoek brengt aan Hebron in de bezette gebieden, en de taal hoort van de kolonisten. Let wel dat zijn orthodox jews, en in die zin dus geen seculiere zionists. That's a whole different ball game. Hetgeen ook duidelijk uit de vader naar voren komt in zijn opmerking dat hij bereidt zou zijn een burgeroorlog te voeren tegen deze groep fundamentalisten. Uiteindelijk besluit hij toch maar weer in Nederland te gaan wonen. Iets dat je (te) veel ziet in het huidige Israel. Jongeren vertrekken naar het buitenland, omdat ze al dat gedoe wel zat zijn, en tegelijkertijd zie je de orthodoxe en radicale groepen in alle facetten van de Israelische maatschappij en politiek snel terrein winnen. Een zorgwekkende ontwikkeling imo.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Part 2 ;-)

  In DEFAMATION zie je die onverschilligheid over wat er voorbij Tel Aviv en Haifa gebeurt ook terug in de opmerking van één van de schoolmeisje uit Haifa die Auschwitz bezoeken en argeloos zegt dat ze niet geïnteresseerd is in wat er met de Arabs gebeurt op de West Bank. Naast dat het uiteraard hoort bij haar leeftijd om onverschillig over veel dingen te zijn tekent het ook weer het schisma dat in Israel aanwezig is.

  Daarnaast vond ik de DEFAMATION eigenlijk zijn doel niet bereiken: een zoektocht naar Anti Semitisme. Het is voornamelijk een documentaire over de ADL, en voor anti-semitisme moet je vooral niet in de USA zijn, maar in verschillende Europese landen, en die in het Midden-Oosten.

  Maar het geeft een aardig beeld hoe organisatie's zoals de ADL zichzelf voorbij hebben gerend door een business te worden en teveel politiek te bedrijven. Rabbi Abraham Hecht gaf dat wel mooi weer, maar ook de ex-MK Uri Avneri duidde het goed door zich af te vragen of de ADL voor ons (Israel) werkt, of wij voor de ADL.

  Verder typeerde de Russische rabbi Yanko Bleich de ADL aanhang wel aardig door te stellen dat het bestaansrecht en het fanatisme waarmee het Israel of het Joods-zijn verdedigt vooral te maken heeft met het zoeken en aanmeten van een (groeps-)identiteit. Dat ziet Bleich wel goed denk ik.

  Dat zoeken en aanmeten van een identiteit zie je negatief terug in de verhalen uit de Bronx, maar ook imo in de scenes uit Mijn Zusje De Soldaat over de Taglit Birthright en de mega-events.

  Al met al geven beide documentaires dus zeker wel een aardige inkijk in de complexe Israelische samenleving en de interne en externe druk waaronder deze gebukt gaat.

  Mooi ook om af te sluiten met het nummer uit DEFAMATION van Chava Albertstein - Rikma Enoshit Achat. Het liedje gaat over dat we uiteindelijk allemaal 1 (of hetzelfde) zijn. One Human Tissue. Als er een mens sterft, sterft er een beetje van hen in onszelf. En daarmee een beetje van onszelf.  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Ziva

  Bedankt voor je uitgebreide reactie. Zoals ik eerder schreef, wil ik niet een bepaalde fout herhalen en voel me hier niet vrij om een discussie over juist dat onderwerp met jou hier te voeren.

  Maar je conclusie deel ik. En wat me in de docu Deformation het meeste raakte, was het gegeven, dat kinderen werd geleerd, dat we juist niet hetzelfde zouden zijn. Gelukkig weten we beiden beter :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Freddy,

   Wat mij betreft hoef je je niet in te houden. Ik ben wel wat gewend qua idioten op mijn dak, maar als je een vraag hebt kan je me altijd mailen via mijn blogger profiel.

   En wat me in de docu Deformation het meeste raakte, was het gegeven, dat kinderen werd geleerd, dat we juist niet hetzelfde zouden zijn.

   Ja, dat is een beetje een dingetje met het Israelische schoolsysteem. Behoorlijk 'nationalistisch' zeg maar. Aan de andere kant moet je ook niet vergeten dat 'being an Israeli Jew' buiten Israel behoorlijk heftige en levensgevaarlijke situatie's kan veroorzaken. Veiligheid is een issue zeg maar. Bovendien is het merendeel van de tieners in deze docu waarschijnlijk nog nooit buiten Israel geweest, dus ze een beetje extra waarschuwen kan geen kwaad.

   Ik vond daarom de preek van die agent van de geheime dienst in het hotel wel vermakelijk. Ze werden zo bang dat ze allemaal keurig op hun hotelkamers bleven, en hij voorkwam zo dat hij in zijn eentje allerlei 'tieners op zoek naar een feestje buiten het hotel' kon gaan opsporen en oprapen. Dat hij dat op een andere manier doet dan je in West-Europa gewend bent maakt dan niet uit. Israel ligt in het Midden-Oosten, en daar gelden iets andere standaarden.

   Maar ik ben het met je eens, de 'het wij tegen die anderen'-adagium is niet de oplossing, maar wordt - deels ook door de sign of times, want in NL stellen partijen als de PVV niet veel anders - helaas niet minder, óók al zie je wel bewegingen in Israel die meer 'ruimte' geven, zoals deze demonstratie op de campus van de Tel Aviv Universiteit gisteren waar Joodse Israeli studenten en professoren een pro-nakba protest voeren. Dus feitelijk tegen de oprichting van de Joodse Staat Israel demonstreren. Niet mijn overtuiging, maar goed, it happens...

   Verwijderen
 10. @Ziva
  Gewoon lekker zo doorgaan, en je talent positief blijven gebruiken. Sjalom van harte!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Ziva

  Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk dat u vanwege uw oogkleppen en eenzijdigheid niet instaat bent om te herkennen wat Defamation precies verteld.
  Alhoewel? Tot op zekere hoogte blijkt uit uw reacties herkend u de propagandistische waarde van dergelijk flut werk.

  Wij verschillen van mening over wie welke context wel of niet ziet. Persoonlijk vond ik het overgrote deel van deze docu "zwakzinnig gereutel".

  Organisaties als het ADL en AIPAC kennen maar 1 doel en dat is zieltjes winnen om uiteindelijk politiek invloed uit te kunnen oefenen, waardoor de zionistische leugen van het recht hebben op Israel, in leven blijft.
  De 2 oudjes op de slaapkamer gaven daar al blijk van. Zij waren zo ongeveer wel joods maar niet religieus. Wat hen zo aantrok in het ADL was vooral het gevoel wat het ADL hen gaf. Het gevoel dat zij ergens bijhoorden. thats it. Ze hadden net zo goed lid van scientology kunnen worden, of een andere sekte. Het gegeven dat men zogenaamd zijn joodse bloed voelt stromen, heeft bepaald dat het voor hen, en vele met hen, het ADL is geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Ziva

  .....lijdt uiteindelijk meer het gevolg is van de krampachtige reactie van de organisatie, en het boe-geroep van de right wing cluppies, en zgn Israel defenders zoals de ADL die allemaal 'outraged' zijn....

  U noemt het ADL in de discussie betrekking hebbend op de weigering van Hawking om naar Israel te komen "zogenaamde Israel defender".

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @ Ziva

  Ja Dus?
  Vrij simpel. U stelt dat ik de 'Babi Yar herdenking' in een verkeerde context plaatste.
  Uw meningen omtrent het ADL tonen aan dat dergelijks niet het geval is.

  Dan uw mening betreffende Israelische jongeren. Dat deze zogenaamd gevaar lopen in het boze buitenland is niet gebaseerd op feiten. Waar lopen israelische jongeren precies gevaar vanwege het gegeven dat zij israeli zijn?
  propangandischte quatsch is een term die meer recht doet aan dergelijke bakerpraatjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je plaatste het absoluut in de verkeerde context, nog los van het feit dat je niet doorzag met een gemiddelde oppervlakkige Amerikaanse mentaliteit te maken te hebben.

   Ik heb me bovendien hier nog helemaal niet uitgelaten over mijn mening over de ADL anders dan dat ik de opmerkingen van de rabbi's Hecht en Bleich (deels) onderschrijf, hetgeen je terug kan leiden naar mijn daarvoor geplaatste opmerking over 'zgn Israel-defenders'.

   Je verwart doorlopend je eigen subjectiviteit met het zogenaamde ontbreken bij mij van een objectieve mening. Daarmee ga je het niet redden. Althans niet bij mij.

   Waar lopen israelische jongeren precies gevaar vanwege het gegeven dat zij israeli zijn?

   Tja, Juli 2012 - Bulgarije - 6 doden - 5 Israeli en een buschauffeur. Zelfmoordaanslag doelgericht op Israeli.

   Verwijderen