vrijdag 29 november 2013

Stem des Volks

Het belangrijkste complotternieuws deze week was dat hun goeroe David Icke (61) een door vrijwilligers gerund tv-station is begonnen onder de naam Stem des Volks (Peoples Voice). Het gratis kanaal dat tot stand kwam met 300.000 pond aan crowdfunding wil een tegenwicht bieden aan de main stream media, waar volgens Icke alleen maar de stem van de autoriteiten, de overheid en het establishment is te horen.

Stem des Volks? Vooralsnog heeft Icke acteur Keith Allen en mensenrechtenstrijder Peter Tatchell aangetrokken. Net als Ickes eigen zoon, indie rocker Gareth. Barracuda heeft zo het bruine vermoeden dat de man van de straat er weinig te zien zal zijn.

De Britse kranten konden het niet nalaten om te melden dat Icke enkele jaren geleden persconferentie had belegd om het einde van de wereld aan te kondigen. Wachten we nu nog op.

Intussen kwam de Mirror met het verhaal van Susan Monrose uit Cornwall wiens zoon Luke zo onder de invloed stond van Icke dat hij zichzelf verdronk. Luke was volgens zijn moeder tot zijn zeventiende normaal en hoewel verlegen zelfs populair bij de meisjes, maar daarna sloot hij zich steeds vaker op in zijn kamer en raakte volledig begeesterd van Icke. Zeker tien jaar las hij boeken over aliens die op aarde leven.

En omdat Icke nogal graag spreekt over uittreding, oftewel astrale projectie, besloot Luke om met reddingsvest en duikersbril zich in ijskoud water van een steengroeve te laten zakken om zo in een toestand van hyperthermiete geraken nadat hij eerst had geoefend in de badkuip thuis. Experiment mislukt.

21 opmerkingen:

 1. Een gevaarlijke manier om in trance te raken, dit gebeurt dan ook normaal onder begeleiding van een shaman. Hij had beter een paddo of yaje kunnen slikken/drinken had hij vrijwel het zelfde effect gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, een kenner. Blijft opvallend hoeveel zweefkezen op dit soort blogs afkomen.

   Verwijderen
  2. Goh jij hebt je vooroordeel snel klaar. Maar het in trance raken d.m.v. pijnprikkels zoals jezelf in ijskoud water dompelen of dansen tot je erbij neervalt, iets dat al sinds de tijd van jager/verzamelaars tot op heden wordt beoefend, heeft bijna het zelfde effect als het slikken van psylocybine bevattende paddenstoelen. Iets wat in onderzoek is aangetoond.
   Dus misschien is het tijd dat je eens een boek openslaat, wie weet leer je er wat van en kun je een volgende keer iets zinnigs zeggen. Er is altijd hoop.

   Verwijderen
  3. Het getuigt wel een beetje van een gebrek aan verbeeldingsvermogen om er psychedelica voor nodig te hebben. Daarnaast maak je onvoldoende onderscheid tussen trophotrope en ergotrope staten, want droom en bijna slaap staten zijn toch echt het ideaalst om een out of body experience te hebben, terwijl manische extases (ergotropisch) juist niet het beste startpunt zijn.

   Als je dit soort ervaringen wilt, kan je beter met meditatie, wat rustigere beoefeningen in de weer.

   Hier een cartografie van vormen van extase:

   http://wisebrain.org/papers/MapofMedEcstaticStates.pdf

   Verwijderen
  4. Wat wetenschappelijker:

   The Japanese Zen and Indian Yoga meditation techniques of zazen, dhārnā, dhyān, savichār- and nirvichār-samādhi are cartographed on a perception-meditation continuum of increasing trophotropic arousal. Certain psychophysiological characteristics and experiential dimensions of these hypometabolic states are discussed and it is proposed that observer-observed interactions or trans-substantiation (commonly termed 'reality') may not be subject to Goedelian restrictions if they proceed in hyper- and hypoaroused states. The meaning of aroused, non-verbal and logically non-Aristotelean states cannot be conveyed to individuals in a non-aroused state. The converse is also true when the relationship of arousal levels is reversed.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/786546/

   Verwijderen
  5. Jeroen, jij hebt het hier over meditatie. Wat die jongen volgens mij deed was d.m.v. pijnprikkels in dit geval met (ijs)koud water een staat bereiken die meer te vergelijken is met hallucineren (LSD trip).
   Dit wordt al sinds het jager/verzamelaars tijdperk beoefend en nu nog door stammen zoals de Xhosa of de Pondomise, in verschillende vormen en om verschillende redenen.
   Het tot je nemen van stoffen zoals psylocybin of DMT veroorzaakt een zelfde soort effect. Een en ander zou je kunnen terug lezen in de werken van David Lewis-Williams.

   Verwijderen
  6. Ik heb het over meditatie, omdat ergotropische staten helemaal niet werken om een out of body experience mee te krijgen en astraal te reizen. Dat veroorzaakt weer andere fenomenen.

   Echt hoor, het werd onderzocht en correspondeert ook met mijn eigen ervaringen. Deed zelf ook eigenlijk wel alle psychedelica, maar die geestesstaten op DMT of Ayahuasca zijn weer goed voor heel andere soorten van ervaringen. Die werken bijvoorbeeld goed met evocaties, het "oproepen" van wezens. Als je dan bijvoorbeeld met een trip op heel lang in de spiegel gaat kijken, heb je binnen no time "contact". Maar dan zit jij nog steeds in jezelf en zie je iets buiten jezelf.

   Overigens snap ik het verschil tussen mediatie en thaumaturgie verder prima. de twee zijn complementair.

   Verwijderen
  7. Over meditatie gesproken, jammer dat de mindfulness zo "misbruikt" is de laatste jaren ... heb t Kat wel eens aanbevolen.

   Verwijderen
  8. Voor de andere manieren van trippen is een begeleider i.i.g. wel gewenst,
   zeker de eerste keer. Kortom dat verhaal van Luke is weer een triest voorbeeld en er zullen zeker ander dingen meegespeeld hebben.

   Verwijderen
  9. In het nalatenschap van de San en dit wordt ook mooi geïllustreerd met rots tekeningen werden de trances opgewekt om te reizen door de geestenwereld. Om bijvoorbeeld te zoeken naar verloren stamleden. Maar het had meer functies. De "out of body" ervaringen kan door een aantal zaken opgewekt worden, maar wordt over het algemeen nog gezien als een hallucinatie. Iets wat door types als Icke is opgepakt als zijnde astrale projectie.

   Verwijderen
  10. Je was er niet bij, Fir. En de ene trance is dus de andere niet. Het is sterk de vraag of je wel van trance ervaringen kan spreken als je bezig bent met astrale projectie. Hersens zitten in ieder geval tegenwoordig zo in elkaar, dat trophotropische staten out of body ervaringen veroorzaken en ergotropische staten weer wat anders. Dat is de praktijk.

   Verwijderen
  11. Niet dat ik iets tegen de inductie van trances heb als gevolg van pijnprikkels. Op Swapichou had ik het laatst nog over de beoefening dat mensen zichzelf aan vleeshaken hangen. Is minder risicovol dan hypothermie, btw.

   Maar het levert een ander soort trance op.

   Verwijderen
  12. Wat denk je bijvoorbeeld dat endorfinen met je hersenen doen, Fir?

   Verwijderen
  13. Volgens mij is het het zelfde wat b.v. een marathon of lange afstandsloper voelt.

   Verwijderen
  14. Te gekke rush natuurlijk, die zo'n lange afstands junkie bij zichzelf veroorzaakt. Maar de depersonalisatiestoornis die dat tot gevolg kan hebben (verband tussen die stoornis en endorfinen werd aangetoond) heeft verder niets met astraal reizen te maken.

   Astraal reizen is een gecontroleerd en intentioneel proces van visualisatie, waarin je "reist" waar je zelf naartoe wilt. Pijn extase, heel lang rennen, drummen en dansen zijn te chaotisch. Je kan er wel een OBE van beleven, maar je wordt eerder "uitgeworpen", hebt geen enkele grip op je ervaringen. Dan heb je het aan het eind van de dag eerder over een schizofrene dan een mystieke ervaring. Het verschil is controle en context (zeg maar een van tevoren aangelegde "astrale atlas").

   De definitie van een "mystieke ervaring" is

   A contextually determined state of consciousness and orientation of the will that usually supervenes only when an individual enters into the condition of recollectedness (Uit "Mysticism; experience, response and empowermentvan Hollenback, pp 120).

   En pp 127:

   It is worth noting that Ernst Arbman's comprehensie study of tje phenomenon that he called "religieus trance" or "extacy" also placed a similar emphasis on the presence of recollectedness as the principal point of differentiation between religious extacies and the hallucinatory manifestations associated with the various types of mental pathology such as schizophrenia and hysteria. He argued that, although the auditory and visual hallucinations and trances that occur during the course of hysteria exhibit many parallels to their counterparts in the world of mystics, mystical experiences that occur (or what he called "religious trances") differ from hysterical states insofar as mystical states are nothing but the direct continuation, an anormal intensification of the states of religious recollection that almosg without exception precede it.


   Verwijderen
 2. Goeroe-radio, het doet me denken aan ene Piet Dercksen die zo'n twintig jaar geleden ,als groot fan van de paus graag een radiostation ter glorie van de RK en de paus wilde opzetten; het lukte niet in Europa maar wel in Amerika.
  De naam van het radiostation doet me dit weer te binnen schieten, maar zo te zien ongegrond.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Derksen
  Derksen was een zeer gelovig katholiek man en droeg dat ook uit in zijn parken, die standaard voorzien werden van kerken en kapelletjes. Twee derde van de opbrengst van de aandelenverkoop stak hij in de stichting Levend Water, die hij in 1980 - na het te boven komen van een zware ziekte - had opgericht. De stichting had tot doel "in overeenstemming met de leer van de rooms-katholieke Kerk en geïnspireerd vanuit de katholieke gemeenschap binnen en buiten Nederland het evangelie uit te dragen". Levend Water Beheer, een BV van de stichting, belegde het vermogen en financierde met de winst de activiteiten van een andere stichting, Getuigenis van Gods Liefde, op het gebied van geloofsverkondiging en ontwikkelingshulp aan de allerarmsten in de wereld. Derksen was een groot vereerder van paus Johannes Paulus II, Moeder Teresa en de Amerikaanse Moeder Angelica, die hij financieel steunde bij de oprichting van het streng-conservatieve Eternal Word Television Network.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt? Hypothermie om uittredingen te veroorzaken? Really? De hypnagogische staat tussen waken en slapen en de lucide droogstaat werken toch echt beter.

  In de oude tradities is dat in ieder geval nooit nodig geweest en wordt dit alleen met visualisatie etc bereikt. Een standaard instructie die je op de een of andere manier wel in alle hermetische scholen terug kan vinden is Liber 0 vel Manus et Saggitae (is echt de magie 101). Wat verder evengoed werkt als hypothermie:

  2. Let him imagine his own figure (preferably robed in the proper magical garments and armed with the proper magical weapons) as enveloping his physical body, or standing near to and in front of him.

  3. Let him then transfer the seat of his consciousness to that imagined figure; so that it may seem to him that he is seeing with its eyes, and hearing with its ears.

  This will usually be the great difficulty of the operation.

  4. Let him then cause that imagined figure to rise in the air to a great height above the earth.

  5. Let him then stop and look about him. (It is sometimes difficult to open the eyes.)

  6. Probably he will see figures approaching him, or become conscious of a landscape.

  Let him speak to such figures, and insist upon being answered, using the proper pentagrams and signs, as previously taught.

  7. Let him travel about at will, either with or without guidance from such figure or figures. {27}

  8. Let him further employ such special invocations as will cause to appear the particular places he may wish to visit.


  Lees zeker ook Notes for an astral atlas

  Ik werkte hier althans mee met uitstekende resultaten. Tegenwoordig ben ik meer geïnteresseerd in lucide dromen en Tibetaanse droom yoga.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Droogstaat".... Argh... "Droomstaat", dat is. Leerde de iPad toch weer een nieuw woordje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niet te stoppen die Icke. Ik mag die man graag. Zijn boeken vind ik uiteindelijk maar saai, geen touw aan vast te knopen die shit.

  BeantwoordenVerwijderen