dinsdag 19 november 2013

Holocaust

Barracuda is zo langzamerhand wel gewend dat Johan Oldenkamp ongeveer alles ontkent wat maar voor zijn voeten komt. Meestal heeft Johan meer woorden voor de ontkenning nodig, dan voor uitleg over hoe het dan wel zit. In zijn laatste nieuwsbrief weet Oldenkamp bijvoorbeeld weer absoluut zeker dat Jasper Steringa nooit Marianne Vaatstra kan hebben omgebracht. Dat heeft Johan ergens op internet gelezen, dus is het waar.

Maar dan komt het: in een moeite door wordt ook even de holocaust ontkend als een van de tien grootste mythen ontzenuwd. Mythen die Johan van internet haalt, waar anders? Zo verwijst Johan naar Stormfront, waar het 'treffende bewijs ligt in de volkstellingen'. In de Wereld Almanak van 1938 worden 15,748 miljoen Joden geteld. En in de Wereld Almanak van 1947 staat de teller op 15,688 miljoen Joden. Het verschil is minder dan 60.000 mensen. Makkie.

'Wist je trouwens dat het wereldberoemde ‘Dagboek van Anne Frank’ ook een vervalsing is, want het oorspronkelijke manuscript is namelijk grotendeels met een ballpoint geschreven, en die waren er toen nog niet (link). Dagelijks staat er een lange rij te wachten voor het museum in Amsterdam dat is gebaseerd op dit nepdagboek. Op een vergelijkbare manier zijn ook de werken van Shakespeare helemaal niet echt, want de geschriften met deze naam erop zijn in het geheim geproduceerd door een ingehuurd schrijverscollectief, om zo ook Engeland een ‘geniale’ auteur te bezorgen, die in werkelijkheid zelfs helemaal niet eens heeft bestaan'

Barracuda kan zich niet voorstellen dat de abonnees van Johans nieuwsbrief dit allemaal voor kennisgeving aannemen. Zo dom kunnen ze toch ook weer niet zijn.

Het Almanak-verhaal is inmiddels echt overal ontkracht, maar Oldenkamp is nog te lui om dit soort bronnen te raadplegen. 'Whoever first started propagating World Almanac figures neglected to mention that all figures before 1949 were from 1938 estimates'.

En uit de opmerking dat het oorspronkelijke manuscript 'grotendeels met een ballpoint is geschreven' blijkt al dat Oldenkamp zich totaal niet in de materie heeft verdiept.

De oorsprong van het balpenverhaal is namelijk - en dat had Oldenkamp makkelijk kunnen opzoeken als hij niet bij Stormfront was blijven hangen - een vier pagina’s tellend rapport dat het Bundeskriminalamt (BKA) uit Wiesbaden in 1980 publiceerde (pdf). In dit onderzoek naar gebruikte papiersoorten en soorten inkt in de dagboeken van Anne Frank staat dat er op enkele losse vellen ‘balpencorrecties' zijn aangebracht. Het BKA had de taak alle in het dagboek aan te treffen teksten te vermelden, dus ook de aantekeningen die na de oorlog in Anne’s manuscripten zijn gemaakt. Vermoedelijk zijn deze aantekeningen gemaakt van een medewerkster van het team dat omstreeks 1960 grafologisch onderzoek deed naar de geschriften van Anne Frank.

Het meest uitgebreide onderzoek is in de eerste helft van de jaren tachtig uitgevoerd door het Gerechtelijk Laboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut, in opdracht van het Nederlands Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie NIOD). Dat lab heeft vastgesteld het dagboek en de losse vellen is beschreven met grijsblauwe vulpeninkt. Daarnaast heeft Anne Frank voor haar aantekeningen nog rode dunne inkt, groen en rood kleurpotlood en zwart potlood gebruikt; geen balpen.

Maar Johan gaat doorrrrr. 'De Tien Geboden eindelijk ontraadseld', luidde de titel van een persbericht. Uit de volgens Oldenkamp juiste interpretatie van deze Bijbelteksten blijkt namelijk dat God ons volledig andere geboden heeft nagelaten. 'Vorig jaar deed Oldenkamp nog mee aan de parlementsverkiezingen als lijsttrekker van een nieuwe partij. Wanneer deze partij wel boven de kiesdrempel was uitgekomen, dan had hij nu in de Tweede Kamer gezeten, en had hij deze opmerkelijke ontdekking waarschijnlijk niet kunnen doen.'

10 opmerkingen:

 1. Johan en ontdekken, juist ja!

  Johan ontdekt niks, hooguit kun je zeggen dat als hij een ontdekking tegen het lijf loopt, hij spreekt van ontdekking, terwijl Johan allerlei 'ontdekking' doorgaans alleen maar pikt!
  Maar goed, z'n titel hé..., daar gaat die helemaal blind op!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meer dan dertig jaar geleden onthulde Mel Brooks al dat er eigenlijk drie Stenen Tafelen met 15 geboden waren, maar dat is Oldenkamp blijkbaar ontgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In werkelijkheid ligt het trouwens voor de hand dat er twee identieke tafelen waren met elk de complete Tien Geboden; van een Verbondstekst worden vaak twee exemplaren gemaakt, voor beide partijen één!

   Verwijderen
  2. Ja.
   Eén exemplaar met de gebeitelde paraaf van God bij elk van de Tien Geboden en één exemplaar met de paraaf én de persoonlijke aantekeningen -met ballpoint- bij elk van de Tien Geboden van Oldenkamp...

   Verwijderen
  3. Die ballpoint - een mooi detail, Loena.

   Verwijderen
 3. En wat is dan de theorie met ooggetuigenverslagen, het verslag van Wladyslaw "De Pianist" Szpilman enzovoort?
  Ach het orakel zal er wel een oplossing voor weten, al dan niet zonder onderbouwing maar dat maakt niet uit. Hij schrijft het dus het waar. Of mogen we nu wel kritisch zijn op De Waarheid?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal van het padje af, die man, met zijn nieuwe religie. Stormfront? Really?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach ja, de andersdenkenden. En wat worden ze kwaad als je er wat van zegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Binnenkort is Oldenkamp dus weer eens een illusie armer...
  Ik verwacht dat er door de bovenstaand onthullingen over God, Jezus, de Duivel en de Tien Geboden veel los zal komen. Ik maak daarom ik even ruimte in mijn leven om daarop te kunnen reageren.

  ...en een frustratie rijker.
  Nu hij in eenvoudige woorden de ware betekenis van de Tien Geboden heeft onthult, verwacht Oldenkamp dat er eindelijk serieuze aandacht voor zijn werk gaat komen.

  Vooral dat laatste is weer een waarachtig pareltje. Een nogal verheven 'persbericht' over jezelf redigeren en het dan presteren om "onthullen" als "heeft onthult" te vervoegen.

  Tsja, het is het lagere school niveau waar het 'werk' van zelfbenoemd 'allround wetenschapper' Oldenkamp nu eenmaal mee is doorspekt. Ik vrees dat mijn eerste spreekbeurt over lang- én ruwharige cavia's al veuls te hoog gegrepen is voor Johan.

  BeantwoordenVerwijderen