vrijdag 2 januari 2015

Helderziend

Net zo'n onvermijdelijke nieuwsjaartraditie als Garmisch-Partenkirchen, Barracuda's terugblik op de voorspellingen van 2014 door paragnosten. En wat zaten ze er weer naast: geen enkele toekomstvoorspeller voorzag MH17, de grimmig wordende Pietendiscussie, het verdwijnen van Vlucht MH370, de situatie in de Krim.

Jan C. van der Heide voorspelde een 'tsunami aan vreemde valuta'. Als hij Bitcoin bedoelt is het een slecht voorbeeld: de waarde daarvan zakte in elkaar. Ook zag hij einde van het kabinet. Nope. D66 kreeg een historisch aantal zetels, de PvdA was aan zijn nadagen van zijn bestaan bezig. Dat laatste zou heel misschien kunnen, maar D66?

Van der Heide zag ook een 'drone boven het Witte Huis! Niemand hield er rekening mee dat het zou en kon gebeuren. Paniek'. Weer mis, het enige incident gebeurde in oktober, toen een man over een hek van het Witte Huis klom.

Economisch ging er een verdieping komen in de malaise, aan een nieuwe wereldwijde recessie leek niet te ontkomen. ‘Gebakken beurslucht’ zal vele particulieren in een economische en financiële afgrond storten, aldus Van der Heide. Precies het tegenovergestelde gebeurde. De aandelenmarkten trekken hun stijgende lijn in 2015 verder door. O ja, en Nederland zou wereldkampioen voetbal 2014 worden.

Had Van der Heide niets bij het rechte eind? Ja, een dingetje maar: 'De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un door medische mankementen uit de roulatie.'

Sjamanistisch medium Kishan Fagoe deed het beter: een Top 5 notering voor Oranje bij het WK, maar geen wereldkampioen. Maar ook meende hij dat Onno Hoes en Albert Verlinde 'gewoon bij elkaar blijven'. 

Over naar André Molenaar die niet meer leeft, maar in 2011 voorspellingen deed over 2014. Ook Molenaar zag de val van het kabinet. Droogte, koude, extreme hitte, overvloedige regenval en zware stormen zouden het weerbeeld bepalen (het werd een van de warmste jaren uit de geschiedenis), en tijdens de Olympische winterspelen zou Nederland op alle vlakken matig presteren (Nederland heeft op de Olympische Winterspelen in Sochi 24 medailles behaald)

Nog meer pareltjes? Jawel: 'WK Voetbal: Brazilië-Duitsland 1-2’, ‘Relatiebreuk Linda de Mol’, ‘Gouden Televizier-Ring voor Geer & Goor’, ‘Engelse prins William op de troon’, ‘Aftreden Paus na openhartige onthulling.'

Eigenlijk is alleen deze voorspelling uitgekomen: 'Gordon krijgt relatie met jongere man, stort zich er te hard in, jaagt jonge man weg, raakt in de put.' Maar ja, dat gaat jaar in jaar uit zo.

Nog erger: De voorspellingen van 2015 lijken nu al te mislukken: John de Ruijter meende in november dat de afspersers van John de Mol 'niet veel ouder zijn dan 20 en 25 jaar'. De afsperser (enkelvoud) is een opa van 70.

4 opmerkingen:

 1. tjonge jonge...lekker voorspelbaar weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Oftewel hij die anoniem is, kan tegenwoordig onbeberkt met stenen blijven gooien, that's the question my honour!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn voorspellingen voor 2015.

  Ze houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd.
  De deksel gaat niet van de doofpot.
  De onderste steen komt niet boven.
  De beerput is nog dieper dan je dacht.
  De PvdA keldert nog verder in de peilingen.
  Het wordt het warmste jaar in de geschiedenis.

  Voorspellen lijkt op het eerste gezicht simpel, en dat is het dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je vergeet nog dat:
   - Micha Kat victorie zal overwinnen
   - de totale paniek zal uitbreken bij de media
   - de pedo satanistische clubjes zullen verliezen
   - de telegraaf ten onder zal gaan
   etc.

   Verwijderen