zaterdag 8 maart 2014

Keurig en zoet

Bij Misdaadjournalist, het blog van Hendrik Jan Korterink, ontrolt zich as we speak een discussie tussen bronnen die het AD destijds hebben verteld dat Justitietopman Joris Demmink verschillende keren contact zou hebben gehad met een pooier van minderjarige jongens, ene Dick Willard. Dat AD-stuk heeft geleid tot een bodemprocedure die nog gaande is. Advocaat Harro Knijff schreef destijds: 'Ten aanzien van alle vragen over Dick Willard geldt dat deze persoon de heer Demmink volslagen onbekend is. De heer Demmink heeft mitsdien dan ook geen enkel contact met betrokkene gehad.'

Nu lijkt het erop dat de belangrijkste bron van het AD, voormalig crimineel Nico van Empel, niet (veel) meer weet dan dat Demmink wel eens kwam in een berucht café waar ook deze Willard en andere Haagse criminelen kind aan huis waren. Het gaat om café The Stairs in de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag, sinds 1984 populair verzamelpunt voor homo’s. Demmink was altijd heel keurig, zegt eigenaar John Schuld onlangs in de Volkskrant. 'Rustig en bescheiden. Keurig en zoet, geen aantrekkelijke man binnen de scene, niet iemand waar je hitsig van werd. Hij had altijd VVD-kennissen om zich heen. Ik hoorde later pas dat hij topambtenaar was.’

De Volkskrant vervolgt: 'Dat Demmink zich in de scene stortte, verklaart volgens sommigen de oorsprong van de geruchtenmachine over misbruik en pedofilie: overdag de onberispelijke topambtenaar op het ministerie, ‘s avonds even onberispelijk aan de toog in de homocafés van de stad. Dat schuurt, zegt iemand die jarenlang met hem gewerkt heeft. Zeker omdat in een kroeg als The Stairs ook minder frisse types kwamen, zoals de in 1991 vermoorde crimineel en (jongens)pooier Dick Willard. ‘Ik was’, zegt Schuld, ‘altijd blij als die man weer wegging."'

In de Haagse Schilderswijk stond Willard inderdaad bekend als pooier van minderjarige jongens. Hij werd in 1991 vermoord door twee van zijn voormalige seksslaven.

Van Empel nuanceert zijn uitlatingen bij de commentaren. 'Met schandknapen, bedoel ik niet jonge jongens, maar knapen die voor geld mee gingen met hitsige mannen. Zover ik weet was P.R de jongste schandknaap van Dick, die was pas vijftien. Van de andere jongens weet ik hun leeftijd niet,maar waren zeker ouder dan P.R.' Dat lijkt in tegenspraak met wat een vertegenwoordiger van een hasjbende destijds aan het AD verklaarde. 'Mijn mensen zagen jongens bij hem in de auto stappen. Het ging om jongens van niet ouder dan 15 jaar'.

Maar hij wil het nog wel even gezegd hebben, dat er jonge schandknapen kwamen in dat café, aldus Van Empel. Tegelijk met iemand in één ruimte zijn betekent echter niet dat je iemand kent, voegt Korterink eraan toe. Willard zou hebben gepocht over zijn klanten inclusief, beweerde Van Empel in het AD-stuk, wat natuurlijk nog niet wil zeggen dat Demmink ook daadwerkelijk klant was.

Ene Edward, naar eigen zeggen ooit werkzaam in de hoerenbranche, nuanceert bij Korterink de onder eed afgelegde verklaringen van schandknaap Bart van W. 'Verhalen van prostituees over zolang geleden kun je gewoon nooit serieus nemen, er gaan honderden mannen per maand overheen en dan zouden ze na drie decennia nog van iedere klant de hoed en de rand weten?'

UPDATE: 'De naam van Joris Demmink komt in het onderzoek niet voor', zegt nu ook René Ficq, in 1998 als procureur-generaal verantwoordelijk voor het veelbesproken Rolodex-onderzoek.

12 opmerkingen:

 1. Ex-rechter en voormalig NMa-topman Pieter Kalbfleisch (66) en ex-rechter Hans Westenberg hebben enkele tonnen schadevergoeding van justitie gekregen. En Kat? Die krijgt niks. Dat wordt weer een huilie-huilie verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom zou Demmink geïnformeerd hebben of ze hem aan het onderzoeken waren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zie jij zeker meteen weer een schuldbekentenis in, wedden?

   Verwijderen
  2. Volgens Ficq hoorde Demmink van ingewijden dat ook hij genoemd werd. Als ik DG bij justitie was zou ik ook even gaan navragen... hoef je geen slecht geweten voor te hebben. Sterker nog, waarom zou je je leidinggevende attenderen op iets dat die misschien niet weet?

   Verwijderen
  3. Precies, achteraf blijkt dat dus niet zo te zijn. Heeft niet elk bedrijf een roddel / koffieautomaat cultuur?

   Demmink heeft niet voor niets carrière gemaakt binnen justitie. Naast een hele rits vaardigheden, moet je zeker beschikken over de juiste communicatieve vaardigheden. Passief zijn hoort daar niet bij. Logisch dat ie een proactieve houding aanneemt en even informeert.

   Verwijderen
  4. Ik vind dit toch een vreemde gang van zaken en wel om de volgende redenen:

   1: Indien Demmink wordt genoemd in het onderzoek, hoe kan het dan dat hij daar van op de hoogte wordt gesteld? Is het niet raar dat als iemand onderwerp van een onderzoek is hij daar van op de hoogte wordt gesteld?

   2: Indien Demmink niet wordt genoemd in het onderzoek en dus ook niet betrokken is, is het dan niet logischer om de bewering van die ingewijde af te doen als onzin/kwaadsprekerij en het onderzoek maar gewoon af te wachten, omdat je toch zeker weet dat je er niets mee te maken hebt.

   Verwijderen
 3. Beetje off-topic misschien...

  Maar waarom hoor je Kat hier niet over? Opmerkelijk weer hoor!

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3609647/2014/03/08/Tonnen-schadevergoeding-voor-vrijgesproken-rechters.dhtml

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Komt nog... wacht maar af, daar komt beslist een 'breaking' van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk het van niet. Micha claim zal een geruisloze dood sterven. Dan komt het schadevergoeding voor rechters even niet uit. Benieuwd hoe kat de volgende scan gaat opzetten.

   Verwijderen
  2. Micha claim button is van site verdwenen. Geruisloos nog wel. Kat zal ook wel geen 'no cure, no pay' advocaat hebben gehad... Denk dat de inleg schoon opgaat aan de proceskosten. Hoger beroep? Is geen deken te vinden die nog voor Kat de lakens uit wil delen... denk ik.

   Verwijderen
 5. Kat is weer aan het zwartwassen: http://www.klokkenluideronline.is/2014/03/prof-dr-r-p-c-w-jacobo-over-de-zaak-demmink/

  BeantwoordenVerwijderen