dinsdag 4 maart 2014

Rijkers

In de aanloop tot de rechtszaak vandaag van De Roestige Spijker, een door Jan Poot betaald platform dat ijvert voor berechting van Joris Demmink, verschenen er afgelopen dagen twee artikelen in Volkskrant en NRC Handelsblad met als (nuchtere) insteek 'schuld moet bewezen worden'.

Toine Heijmans en Elsbeth Stoker spraken voor de Volkskrant met (jeugd)vrienden van Joris Demmink. Die speculeren over de reden van de aanklachten van pedofilie. Demmink schijnt gezegd te hebben dat hij te maken heeft met mensen 'die denken dat de wereld vierkant is.' (bijna goed).

Voor NRC Handelsblad interviewde Marcel Haenen advocate Adèle van der Plas die vooral uithaalde naar Micha Kat, zonder hem met naam en toenaam te noemen. 'Ik heb er een godsgruwelijke hekel aan dat mensen zich mijn strijd toe-eigenen. Er zijn veel complotdenkers in deze die mijn zaak geen goed hebben gedaan. Feiten waar ik mee kom worden op internet met een hele hoop onzin gemixt en op één en dezelfde brandstapel gelegd. Alleen maar ter meerdere eer en glorie van sommige hard schreeuwende egotrippers. Daardoor haakt de gemiddelde lezer terecht af.'

In de Volkskrant merkt een van Demminks vrienden op: 'Misschien komt het voort uit homofobie, niet voor niets staat het ultraconservatieve Katholiek Nieuwsblad vol verhalen over Demmink.'

En dat deed even heel erg pijn voor Henk Rijkers, hoofdredacteur van de Demmink Bode Katholiek Nieuwsblad. 'De Volkskrant wast Demmink schoon', bromde Rijkers. 'Als ze ons even gebeld hadden, hadden we kunnen uitleggen dat we de berichten over Demmink juist zoveel mogelijk uit de papieren krant hebben geweerd. Alleen nu en dan een samenvatting van de vorderingen en toevallig vorige week - toegegeven - voor de allereerste keer een groter artikel in de vorm van een interview met Jan Poot.'

Dus toch een onderwerp waarvan Rijkers aanvoelde dat hij er beter niet zijn (papieren) lezers mee kon vermoeien of was het de vrees voor een rechtszaak zoals bij het AD? Rijkers weer: 'Hallo, speurneuzen van de Volkskrant, hebben jullie wel eens van het Anne Frankplantsoen gehoord? Of van Micha Kat? Blijkbaar nu even niet, want jullie stellen het voor alsof de ellende voor de arme Demmink pas met de Turkse aangifte in 2008 is begonnen.'

Micha Kat ja, daar kun je als Katholiek Nieuwsblad maar beter niet mee geassocieerd worden, maar dat heeft Rijkers kennelijk nog altijd niet begrepen. Veel erger is dat Rijkers zich al die tijd grotendeels heeft laten souffleren door Poot en Van der Plas. Henk deed het er als hoofdredacteur maar een beetje bij, als hobby, waardoor hij zelfs al niet meer de moeite nam om roddels uit derde of vierde hand te verifiëren. Had Henk waarschijnlijk ook geen tijd voor. Allemaal best, maar pretendeer dan niet dat je journalistiek tegenwicht hebt geleverd aan hard schreeuwende egotrippers.

13 opmerkingen:

 1. Volstrekt ongeloofwaardige opmerking van Van der Plas, als je bedenkt dat ze haar reis naar de VS voor dat bezopen optreden in het Amerikaanse congres verder evengoed door Jan Poot liet financieren en dat de blogs uit het "kamp Baybasin" zoals Boublog niet minder raar zijn, ook al nemen ze een "redelijke" pose in. Het lijkt op de strategie van Dankbaar, die net doet of hij normaal is, door zich te contrasteren met KLOL. De manier waarop van der Plas zich vastbeet in die zaak is niet normaal voor een advocaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De eerste topadvocaat die in een interview zegt "Ik méén natuurlijk niet alles wat ik in de rechtszaal zeg" moet nog gevonden worden.

  Hier is een citaat uit een boek van Paul Vugts, De strijd tegen de Amsterdamse onderwereld, het hoofdstuk over Mink Kok. Kok werd ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de liquidatie van de hasjhandelaar Jaap van der Heiden. Deze werd voor zijn huis in Alkmaar opgeblazen door een aan de deurknop bevestigde bom. Vugts schrijft: Het verbaast niet dat Kok vanaf de eerste inleidende zittingen die aan zijn proces voorafgaan, fel van leer trekt tegen justitie. Daarbij wordt hij vol overgave gesecondeerd door zijn advocaten Van der Plas en Meijering, die beiden hun reputatie dat ze alle registers opentrekken om hun cliënt uit de cel te krijgen vanaf de eerste zitting waarmaken. En dat is dus wat Van der Plas ook hier doet: alle registers opentrekken. Je moet het alleen even doorhebben.

  En wat is die Rijkers een malloot, om nu nog serieus te komen aanzetten met Micha Kat - auteur van "artikelen" als "Monster Demmink Eet Nu Baby's", uit 2011 notabene.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe langer en hoe meer je er over leest, hoe duidelijk het voor mij is. Van der Plas en Poot denderen af op hun Waterloo. Hoofdlijnen:

  -1- Demmink en de vermeende misbruik / pedofilie is door gerenommeerde journalisten -uit verschillende hoek- in het verleden uit den treure onderzocht. Uiteraard, zo'n scoop wil je wel hebben. Er is nooit iets gevonden.

  Als ik er ééntje uitlicht: Peter R. Tja, dan krijgt de scene al meteen vlekken in de nek. Dan komt er een tunnelvisie naar boven en wordt Peter R vervolgens weggezet als corrupt doorgeefluik van het OM.

  Tuurlijk Peter R is ijdel, doet vaak of ie gelijk heeft, heeft charisma en kan het mooi uitleggen voor de buhne. Maar Peter R is ook een professional die samen met een team een goed programma wil maken. Zijn marktwaarde / geloofwaardigheid is afhankelijk van een goed product. Iets te vaak er naast zitten of grove fouten maken, is funest. Peter R laat echt een scoop niet liggen, als er een verhaal had gezeten in Demmink, had ie het allang breed gebracht en uitgesmeerd over drie afleveringen (net als toen met Koos H).

  -2- In de loop der tijd is er nog zijdelings extra informatie opgedoken die alleen maar in het voordeel van Demmink pleit. Laatstelijk nog dat geluidsfragment bij Vrijland van het gesprek met de voorman-chauffeur.

  -3- Het laatste volkskrant interview van afgelopen weekend, pleit hem ook vrij. De enige geïnterviewde die er nog wat suspense ingooit is Nawijn. Die man is ook blij dat ie weer eens gebeld wordt en wat vragen mag beantwoorden...

  -4- Het beeld over Demmink wat bij mij steeds opkomt. Is het beeld van een hardwerkende (workaholic) reorganiseerder op het departement van Justitie. Met het juiste politieke gevoel steeds dienstbaar aan de verschillende opvolgende ministers.

  Iemand die in zijn carrière veel vijanden gemaakt heeft. Maar zoals ook in het volkskrantartikel staat: Daar ligt ie niet wakker van.

  Het ergste is nog dat Demmink gewoon een burger is die nu met zijn billen bloot moet (privacy) om zich vrij te pleitten. Dat is het onrechtmatige er aan. Hij doet niets strafbaars maar moet wel een inkijkje geven in zijn privéleven over zaken waar maatschappelijk gezien nog steeds taboes op rusten.

  Dat wordt toch ook niet gevraagd aan een gemiddeld kamerlid (om maar eens wat te noemen)?. Van die 150 kamerleden zit er vast één tussen die aan partnerruil doet.... of iemand die zich in het weekend aan het plafond laat spijkeren? Misschien is Samson wel een kinky travo die graag aan peopxxx doet? Allemaal zaken uit de privésfeer waar een taboe op rust. Dan is een homo die op jongemannen valt toch een brave categorie?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn inderdaad nog mensen op deze aardkloot die nog steeds geloven dat de aarde plat is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En gezien hetgeen jij hier altijd zwaar onder de maat weet te produceren kan het met jou volupteusheid dus niet veel beter meer gesteld zijn? Wel eens van de hand dan maar in eigen boezem behoren te steken gehoord DP?

   "History records that the money changers have used every form of abuse, intrigue, deceit, and violent means possible to maintain their control over governments by controlling money and its issuance."

   BRON

   Verwijderen
  2. @ Papi, gezien de bagger die jij hier neergooit, vraag ik mij inderdaad of wie de hand nou in eigen boezem moet steken, zo gezegd? Ja, idd, maar je vergeet: vox populi, vox dei. Neem nu maar je slaappilletjes in en hou nou je klep tot morgen. Oogjes dicht en snaveltjes toe.

   Verwijderen
  3. Ik hoef dus na deze opmerking met jou niets meer voorstellende platvloersheid mijn vele vrouwelijke aanhangsters hier bij moderator nooit meer jaloers dan wel afgunstig op jou gedebiliseerde spatjes te maken lees ik. Ook hier geldt dan weer eens te meer dat je veel te hard met je eigen dunk van stapel probeert te lopen/struikelen. Next...

   Verwijderen
  4. mijn vele vrouwelijke aanhangsters hier bij moderator ROFL.

   Verwijderen
  5. Laat mij inderdaad het laatste maar lachen ja. Je uiteindelijke eigen 'gelijk' krijg je van mij hier toch nooit meer gepresenteerd. Dus kom maar op met die plat ogende en niet appetijtelijke doperwtjes op dat karkas van je...

   Verwijderen
  6. Oh Papi, je hebt mijn avond echt goed gemaakt. Alleen Barra kan antwoord geven op jouw statement. Ik geloof er niets van dat jij een stel 'cumberbitches' hebt. Dream on.

   Verwijderen
  7. Dromen doen alleen gehersenspoelde systeemsloofjes zoals jij en je collega's hier. Angezien ik een wakkere compleetdenker ben zal dromen over de boven ons bij de balletjes gehouden nooit aan mij zijn besteed. Dusss...

   Ps:
   Dat gebleekte melkflesje daar ben ik dus absoluut niet he? Probeer slechts met de situatieschets uit te drukken in welke invloedsferen ik dagelijks aan mijn trekken kom. Nou jij weer...

   Verwijderen
  8. Hmmm, je spreekt jezelf tegen, honey. Volgens jou bezwijkt de arme Barra dagelijks onder jouw *kuch*, vele vrouwelijke aanhangsters. En nou zijn wij 'systeemsloofjes'. Make up your mind, wakkere Joris driepinter.

   Verwijderen
  9. "Make up your mind, wakkere Joris driepinter."

   Is heus nog in jou over duidelijke & verloren geval hier dus njet meer nodig hoor.., 'lekkere' systeemsletje van moderator hahaha...

   Verwijderen